8. února 2016

Vládní koalice dál žongluje se sazbami DPH

Na dnešním jednání předvede koalice další populistické žonglování se sazbami DPH, aniž by vláda představila alespoň zdánlivou koncepci zjednodušování daňového systému. Zatímco ODS představila koncept jednotné, tudíž jednoduché, rovné daně na úrovni 15 %, vládní strany pouze licitují o přesunu zboží z jedné sazby do druhé, případně do třetí. Ačkoli vládní představitelé koncept rovné sazby DPH kritizují, s vlastní vizí přijít nedokáží. Přístup k DPH je symbolem vládní politiky, která se omezila na pouhá populistická gesta a svou pozornost zaměřila na represe a kontroly ze strany státu.
ODS kromě sjednocení sazeb DPH prosazuje rušení zbytečných daní, jako je daň z nabytí nemovitosti nebo daň silniční. Zároveň jsme předložili pozměňovací návrh k zákonu o dani z příjmu, který zjednodušuje tuto daň zrušením solidární přirážky a dává možnost živnostníkům, kteří využívají paušály, uplatňovat slevu na manželku a dítě.