4. února 2016

ODS: Poslanci vládní koalice opětovně odmítli snížení daní

Na včerejším jednání rozpočtového výboru se ukázalo, že současné šermování vládních stran se sazbami daní je pouhým populistickým předvolebním výkřikem. Poslanci koalice nevyužili možnosti daně snížit. ODS bude i nadále prosazovat nejjednodušší řešení pro občany v podobě jedné sazby na úrovni 15 %.

Petr Fiala: V posledních dnech Ministerstvo financí vytahuje jeden návrh na změnu DPH za druhým. Andrej Babiš se nejprve snažil lidem populisticky namluvit, že zlevní pivo. Postupně ministři přihazují do nejnižší sazby DPH další potraviny. Je jasné, že ani ministr financí ani vláda žádnou představu o daňovém systému nemají, jen vykřikují levicové populistické nápady před blížícími se volbami. Pokud by Andrej Babiš myslel své návrhy vážně, pak je nepochopitelné, proč v roce 2014 vyslovil "zásadní nesouhlas" s našim pozměňovacím návrhem na ponechání jediné snížené sazby DPH ve výši 10 %. ODS dlouhodobě prosazuje jak nízké daně, tak především jednoduchý a stabilní daňový systém, který naši podnikatelé a všichni občané potřebuji ze všeho nejvíce.


Zbyněk Stanjura: Občanští demokraté podporují rodinu právě formou daňových slev pro aktivní. Tyto slevy mají patřit každé rodině, bez ohledu na to, zda jsou rodiče zaměstnanci či živnostníci s paušály nebo bez paušálů. Včerejší výsledek hlasování v rozpočtovém výboru mě bohužel nepřekvapil. Dva návrhy u daně z příjmu fyzických osob, které jsme předložili, se týkaly zrušení druhé sazby (tzv. solidární přirážky) a obnovení daňových slev pro živnostníky na manželku/manžela a děti. V souladu boje vlády s aktivními a úspěšnými občany oba naše návrhy vládní poslanci ruku v ruce s poslanci KSČM odmítli. Tím poslanci vládní koalice znovu potvrdili, že jim o žádné snižování daní nejde, naopak již podruhé nevyužili možnosti daně snížit.


Jan Skopeček: Český daňový systém je podle srovnání Světové banky 122. nejsložitější ze 189. sledovaných zemí a současná lidová tvořivost vládní koalice k jeho jednoduchosti rozhodně nepřispěje. Mimo jiné proto ODS navrhuje rušení zbytečných daní, jako je silniční daň nebo daň z nabytí nemovitosti. Současná vláda se ale chová jako v pověstné pohádce o kočičce s pejskem, kteří vařili dort. Pokud se bude daňový systém měnit chaoticky a každý den koalice do nějaké sazby něco přidá či ubere, bude podnikatelům i občanům z daňového prostředí stejně špatně.