18. listopadu 2015

Tisková zpráva opozičních stran v Zastupitelstvu MČ Brno-střed k oznámené rezignaci Matěje Hollana

Matěj Hollan utíká z Brna-střed. Svým předvolebním slibem, že z něj udělá nejvíc nejlepší čtvrť v zemi tak podvedl ty, kteří ho díky němu zvolili.

Před volbami v minulém roce byla kampaň hnutí Žít Brno postavená pouze na jeho osobě. Matěj Hollan kandidoval na starostu největší městské části a sliboval mnohé. Hlasy pro Žít Brno byly hlasy pro něj a jeho sliby.  Především díky němu se do zastupitelstva Brna-střed dostali lidé jako Svatopluk Bartík, zastávající v současnosti, ač bez jakéhokoli vzdělání, uvolněnou funkci radního pro právo a legislativu a Martin Bejvl – Landa, nastrčený Bartíkem jako neznámý bílý kůň ze čtvrtého místa kandidátky do funkce starosty i přes svou kontroverzní minulost, spojenou s podivným podnikáním, desítkami neprůhledných firem a přeprodáváním stavebních zakázek. Matěj Hollan přijal zodpovědnost alespoň v roli radního městské části. Nyní, po pouhém roce působení, radnici Brno-střed opouští. Následuje tak další členy své rodiny, kteří v barvách Žít Brno kandidovali a byli zvoleni, konkrétně otce Jana Hollana. Ten jako první opustil Brno-střed letos na jaře.

 

Jako důvod svého odchodu uvádí Matěj Hollan pracovní vytíženost spojenou s funkcí náměstka brněnského primátora. Jsme přesvědčeni, že jde o důvod zástupný a nepravdivý. O tom, že funkce náměstka nebude jednoduchá, musel jistě vědět již při svém zvolení. Na skutečné důvody jeho útěku z vedení městské části, jejíž zásadní proměnu v minulém roce tolik sliboval, se bude opozice na nejbližším zastupitelstvu dotazovat.

 

Zatím nezbývá než spekulovat, zda jsou skutečným důvodem jeho stálé zahraniční výlety po evropských zemích, díky kterým mu nezbývá čas na nic jiného, nebo strach ze stále narůstajících problémů, přešlapů a pochybení, které hromadí současná koalice Brna-střed, a to hlavně zásluhou jeho kolegy Svatopluka Bartíka.

 

Desítky zahraničních cest v míře, kterou v brněnské politice od roku 1990 zavedl právě Matěj Hollan, však nelze chápat za běžné pracovní vytížení náměstka primátora města Brna. Cestování po anglických či bruselských barech za účelem zjištění, jak v Brně aplikovat snižování konzumace alkoholu (což je skutečně cíl mnoha cest, schválený dokonce Radou města Brna), je spíše trávením volného času v zahraničí, než prací. Bohužel plně hrazeného z veřejných peněz, tedy rozpočtu města.

 

Tím pravým důvodem, proč Matěj Hollan raději opouští Brno-střed, je dle nás jeho obava ze spoluzodpovědnosti. Nejen za řadu podivných rozhodnutí či porušení zákonů na radnici Brno-střed v uplynulém roce, ale především za ty budoucí. Sám si jako člen rady nejspíš dobře vyhodnotil, jaké ještě zanedlouho přijdou.

 

Útěk Matěje Hollana z budoucí nejvíc nejlepší čtvrti, kterou ještě nestihl vybudovat, je možná dán kombinací obou důvodů. Asi už i on chápe, že Brno-střed se takovou čtvrtí pod vedením Martina Bejvla-Landy a Svatopluka Bartíka nemá šanci stát. Za to možná tou nejznámější. Tolik porušených zákonů a podivných rozhodnutí na konci volebního období možná v žádné jiné obci v České republice nebude.

 

Jak už bývá zvykem, Matěj Hollan se většinou k nepříjemným věcem nevyjadřuje. Na zastupitelstvu Brna-střed zatím na většinu otázek v minulosti reagoval zarytým mlčením. Opozice jich pár k jeho plánované rezignaci bude mít i na tom nejbližším, ve středu 25. listopadu 2015. Pokud ovšem Matěj Hollan na jednání zastupitelstva vůbec přijde a před dotazy se raději neschová do některé evropské metropole na „pracovní“ cestu.

Mgr. Libor Šťástka

předseda opozičního klubu
ODS v ZMČ Brno-střed

Štítky:
tisková zpráva