19. října 2015

Opozice na Brně-střed bude na zastupitelstvu navrhovat kroky k záchraně Zelného trhu

Tržiště na Zelném trhu, jeden ze symbolů města Brna, přežilo mnohé. V několikasetleté historii odolalo různým režimům, ale až vláda Žít Brno a brněnských zelených po pouhém roce ve funkci jeho existenci vážně ohrozila. Opozice bude na nejbližším zastupitelstvu bojovat za jeho záchranu.

„Současný stav Zelného trhu je následkem nepovedeného sociálního inženýrství vedení Brna-střed. Zelný trh býval po staletí místem s velkou koncentrací lidí, mnoha prodejci, návštěvníky a zákazníky, pestrým sortimentem zboží na stáncích, což vše společně tvořilo jedinečný genius loci, neopakovatelnou podobu, kouzlo a atmosféru náměstí. Po zásahu současného vedení radnice Brna-střed trh skomírá a nebudou-li včas přijata opatření pro příští rok, hrozí, že skončí úplně,“ konstatuje předseda brněnské ODS Libor Šťástka.

Především vládnoucí zelení a hnutí Žít Brno totiž pro sezónu letošní zvolilo diskriminující, předem neznámá a pro trh samotný zničující pravidla stanovení počtu prodejců, způsobu jejich výběru a omezení sortimentu, který mohou nabízet. Kritéria výběru prodejců byla navíc zveřejněna až po termínu pro podávání žádostí ze strany prodejců, což je velmi neobvyklé. Nebyl-li to od počátku záměr s jakýmkoli postranním úmyslem, čemuž bohužel nasvědčuje celý proces vedoucí k takzvané „losovačce“ v první polovině roku, pak jde o nepovedený pokus, jak vnutit lidem co je pro ně dobré, co mají kupovat, co jim lze nabízet a před čím je uchránit. Sociální inženýrství tohoto typu však ovoce nepřineslo, naopak, způsobilo řadu problémů:

-          vznikly velké spory a nevraživost mezi prodejci, z jejich vyjádření plyne, že o podmínkách výběru věděli pouze někteří z nich a byli tak zvýhodněni,

-          výrazně se omezil nabízený sortiment zboží, protože přijatá pravidla staví pouze na výpěstcích drobných pěstitelů,

-          řada prodejců byla úplně vyloučena z prodeje, přitom v minulosti zde bylo až 150 prodejních míst, radnice letos obsadila pouze zhruba 100, zbytek prodejců odmítla,

-          v důsledku omezení sortimentu je po většinu času provozu tržiště malá účast i těch prodejců, které radnice vybrala,

-          výrazně poklesla návštěvnost Zelného trhu, kdy lidem vadí, že nenakoupí vše, na co byli v minulosti zvyklí,

-          na úpadek Zelného trhu upozorňují již i sami prodejci a požadují návrat k režimu, fungujícímu v minulosti, stěžují si také jeho návštěvníci.

Zelným trhem i místním tržištěm se zabývala v minulosti i Nadace Partnerství. V analýze náměstí z roku 2008 mimo jiné konstatovala, že sortiment prodeje je dle zjištění vyhovující, trh funguje relativně dobře a jak vyplynulo z provedených průzkumů, většina občanů považuje trh za velkou hodnotu a prodejci jsou s jeho provozem převážně spokojeni.

Současný stav nicméně nechává zodpovědné politiky Brna-střed v klidu, dokonce svůj chybný krok obhajují. Především z vyjádření příslušné místostarostky Jasny Flamikové ze Strany zelených, lze nabýt dojmu, že ji současný stav těší:

„Zelný trh je brněnský fenomén, který v posledních letech ztratil na lesku tím, že tam prodejci nabízeli nekvalitní věci překoupené z velkoskladů. To, co je na Zelném trhu nejcennější a co přitahuje zákazníky a turisty, je prodej zemědělců a pěstitelů. Proto tato skupina dostala v losování přednost,“ sděluje v oficiální tiskové zprávě radnice Flamiková. Z tisku se od ní také dozvídáme, že „na náměstí je pronajatých všech 106 míst, na trhu jsou po opravě jinak rozmístěné stánky. Je tak roztáhlejší a není na něm mačkanice. Každý den je tam sice jiný počet prodejců, ale ani v minulosti přece trh pořád nepraskal ve švech,“ obhajuje letošní polomrtvý Zelný trh Flamiková.

S likvidací jednoho ze symbolů Brna se nelze smířit. Opoziční strany v zastupitelstvu Brna-střed tak budou na středečním jednání navrhovat zařazení bodu, ve kterém se budou chtít jeho záchranou pro příští rok zabývat.

„Opozice předloží konstruktivní návrh usnesení, kterým bude požadovat zrušení všech nesmyslných a diskriminačních opatření v rámci omezení počtu prodejců a nabízeného sortimentu pro příští sezónu a zároveň předložení navržených kritérií a podmínek výběru prodejců na listopadové zastupitelstvo. Tak, aby byly pod kontrolou zastupitelů, mohly být diskutovány a nezavdaly pochybnost z netransparentního jednání radnice jako v letošním roce,“ přiblížil návrh postupu Libor Šťástka.

Odmítne-li koalice věc diskutovat, bude téma otevřeno v závěru zastupitelstva v rámci interpelací.

Klub ODS bude také navrhovat, aby diskuse o budoucnosti Zelného trhu byla předmětem jednání na Zastupitelstvu města Brna, protože radnice největší městské části si vzhledem k letošní zkušenosti s jeho provozem evidentně neví rady.

 

V Brně 19. října 2015

Mgr. Libor Šťástka

předseda OS ODS Brno-město

Štítky:
tisková zpráva