15. září 2015

ODS: registrační pokladny jsou nesmysl, potvrdili odborníci i živnostníci

Senátní klub ODS ve spolupráci s Aliancí evropských konzervativců a reformistů, Asociací podnikatelů a manažerů a revue pro pravicovou politiku Pravý břeh dnes uspořádal konferenci k registračním pokladnám/EET přímo v Jednacím sále Senátu PČR.

První panel zahájil předseda ODS Petr Fiala, který jasně vysvětlil, proč jsou registrační pokladny škodlivé: „Stejně jako v Chorvatsku, nepovedou k lepšímu výběru daní, spousta živnostníků bude muset skončit. Tím se zhorší dostupnost služeb pro všechny občany. Stát bude navíc v roli velkého bratra mít k dispozici obrovské množství dat, která jsou snadno zneužitelná,“ upozorňuje Petr Fiala.

Senátor Jaroslav Kubera varoval před stále větším okem „velkého bratra“. „Registrační pokladny jsou jen první krok. Tento trend stále většího dozoru nad občany bude pokračovat. Svoboda se lehce ztrácí a těžko získává,“ řekl senátor.

„Elektronická evidence tržeb je diskriminující, protože zasáhne ty malé, a velkým naopak pomůže. Elektronická evidence tržeb je prostě škodlivá zbytečnost a pokus zavést ji považuji za státní zvůli,“ řekl předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek.

Fakt, že registrační pokladny budou pro mnohé živnostníky likvidační, potvrdila i šperkařka z Domažlic Petra Fenclová: „Pro mě to znamená náklady přibližně 25 000 korun, to je pro mě spousta peněz. Často prodávám na jarmarcích, kde internet není. Potom budu muset doma trávit hodiny, abych všechny účtenky odeslala do centrálního registru.“

V druhé části konference vystoupil například hlavní ekonom skupiny Roklen Fin. Lukáš Kovanda: „Podíl šedé ekonomiky je v České republice 15 %. Ve Švédsku, které je nám dáváno za vzor, je to 14 %. V Chorvatsku míra šedé ekonomiky dosahuje neuvěřitelných 28 %. Eliminaci šedé zóny ekonomiky pomáhá mnohem více například nižší daňové zatížení a dobře fungující instituce, nikoliv opatření typu registračních pokladen.“

 „Chorvatská ekonomika trpí řadou problémů. Data Eurostatu potvrzují, že registrační pokladny výběru daní nepomohly, naopak. K obrovským daňovým únikům dochází zejména na straně velkých holdingů. Jak tomu zamezit, ale vláda neřeší,“ tvrdí analytička Lenka Zlámalová.