6. ledna 2013

Do voleb chybí už jen týden, Ústavní soud odklad odmítl

Jsem rád, že Ústavní soud dnes v reakci na stížnost senátora Tomia Okamury odmítl odklad prezidentské volby a umožnil tak její konání v řádném termínu příští pátek a sobotu 11. – 12. ledna 2013. Rozhodnutí má o to větší váhu, že bylo učiněno jednomyslně všemi třinácti ústavními soudci.

Jak jsem již prohlásil dříve, nezpochybňuji právo žádného z vyřazených kandidátů stížnost podat a byl jsem připraven respektovat jakékoliv rozhodnutí soudu a přizpůsobit se mu. Nicméně dnešní verdikt umožňuje všem kandidátům soustředit se plně na závěrečný souboj jejich osobností a programů, a to je vždy lepší a transparentnější, než přenášení politického boje do soudních síní. Mám radost i za českou veřejnost, která bude mít poprvé v dějinách možnost volit hlavu státu přímo a oddalování tohoto historického momentu by v ní mohlo prohloubit pocit nejistoty a ubrat volbě na důstojnosti, která jí patří. Na tom má zásluhu i rychlé a bezodkladné rozhodnutí ústavních soudců, za které bych jim rád tímto poděkoval.

Do volby už tedy chybí jen jeden týden. Doufám, že všichni k volně přistoupí s vážností a významem, který tomuto historickému kroku náleží, a že se nás ve volebních místnostech sejde co nejvíce.

MUDr. Přemysl Sobotka

kandidát na prezidenta