17. prosince 2012

Projev na výroční konferenci sítě Enterprise Europe Network v ČR „Spolupráce se třetími zeměmi“

Corinthia Hotel Prague, Praha 4 - 17. prosince 2013,

Vážené dámy, vážení pánové,

dovolte mi, abych srdečně pozdravil všechny přítomné účastníky výroční konference sítě Enterprise Europe Network v České republice na téma „Spolupráce s třetími zeměmi. Pozvání na tuto konferenci, spojenou s její záštitou, jsem přijal velice rád, protože její téma zaměřené na podporu mezinárodní spolupráce českých firem s tzv. třetími zeměmi je mi velice blízká vzhledem k principům, které jsem vždy prosazoval i v rámci naší parlamentní diplomacie.

Jsem zastáncem bilaterální spolupráce všeho druhu, protože jsem přesvědčen, že právě ona je vždy efektivním základem rozšiřování jakékoliv další mezinárodní spolupráce ať již v menších blocích jako je například Visegrádská čtyřka či širších typu EU, NATO, OSN apod. Bohužel právě jedním ze soudobých handicapů evropské integrace je dosti nedemokratická tendence stanovovat v úzkém kruhu různé voluntaristické návrhy, u kterých se potom očekává jen pouhý souhlas členských zemí. Pokud dojde u jednotlivých subjektů k nesouhlasu, dostávají apriori nálepku potížistů a je na ně vyvíjen nátlak ne vždy příjemný a seriozní. I to je jeden z důvodů, že EU může snadno ztratit potřebnou konkurenceschopnost, akceschopnost a vnitřní důvěru, protože rovnost v rozhodování je tak dovolena jen několika málo subjektům, které jsou považovány za poněkud rovnější než ti druzí.

Svět není dávno již jen Evropa a zvláště v poslední době získává na důležitosti také spolupráce mezi členskými a nečlenskými zeměmi EU. Proto jsem rád, že se vaše konference chce zaměřit zejména na představení různých politik a osvědčených nástrojů, jejichž cílem je podpora mezinárodní technologicko – výzkumné spolupráce českých firem a organizací z nečlenských zemí EU, jejímž příkladem je rovněž i mezinárodní síť Enterprise Europe Network.

Jsem přesvědčen, že dnešní jednání bude pro nás všechny inspirativní bez ohledu na to, jaké máme ve své práci tematické priority. Přeji vám proto všem příjemný den v této zajímavé společnosti.

Děkuji vám za pozornost

MUDr. Přemysl Sobotka

předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním
1. místopředseda Senátu PČR