6. září 2014

Nechci se dožít toho, až nějaký ruský pluk "náhodou" zabloudí i k nám

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR "Situace na Ukrajině mi připomíná Sudety koncem třicátých let, kdy, aby byl klid a mír, který skončil za pár měsíců, se obětovaly Sudety v tehdejším Československu," konstatoval v Půlnočním rozhovoru pro ParlamentniListy.cz místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Vzpomněl i další historickou událost.

 

Tento rozhovor je půlnoční, co budete dělat tuto sobotu o půlnoci? 

V sobotu jsem na letecké přehlídce v Hradci Králové, nad kterou mám záštitu. V sobotu o půlnoci budu už doufám spát. 

V pátek se koná mimořádný kongres ODS. (Tento rozhovor se uskutečnil těsně před jeho zahájením). Co od něj očekáváte? 

Je to moment, kdy zahajujeme předvolební kampaň. Přijíždí kandidáti do komunálních voleb. Bude tam prezentovaná strategie z hlediska ODS, a tím se také budeme snažit přesvědčit naše voliče, aby se k nám vrátili a aby nás neopouštěli. 

Evropská unie chce zpřísnit sankce proti Rusku. Jste pro? 

Osobně jsem pro. Ve čtvrtek jsem se vrátil z ekonomického fóra z polské Krynice, kde jako jeden ze zúčastněných členů parlamentů různých zemí jsme dali dohromady memorandum, v němž jasně odsuzujeme agresi ze strany Ruska a vyzýváme k tomu, aby se okamžitě přestalo válčit a začalo jednat. 

Česká vláda se jako jedna z mála ke zpřísnění sankcí staví váhavě. Jak se vám jeví její postoj? 

V Evropské unii by měla zavládnout jednota. Proto mě obrovsky překvapil pohled prezidenta Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky, že se nepřidá k sankcím, pokud budou poškozovat Českou republiku a pokud by nebyl důkaz o tom, že ruské jednotky skutečně na Ukrajině jsou. Myslím, že to neukazuje na dobrou zahraniční politiku. Navíc je to v kontradikci s ministrem zahraničí Zaorálkem. Měli by si pánové Zeman i Sobotka uvědomit, že jsou součástí zahraniční politiky a reprezentují na vysokých postech naši zemi. 

Důkazy o přítomnosti ruských jednotek na Ukrajině přitom existují. Náhodně celá rota zabloudila na Ukrajinu. Dovedete si představit elitní jednotku, že takto náhodně zabloudí na území cizího státu? To by také mohly nějaké pluky přijet k nám, úplně náhodně. 

Řekl jste také, že vám ruská propagandistická a vojenská mašinérie ohledně Ukrajiny připomíná Sudety koncem třicátých let... 

Samozřejmě, že mi to připadá jako ve třicátých letech v Sudetech. A nerad bych se dožil nového Mnichova 1938. Aby byl klid a mír, který skončil za pár měsíců, se obětovaly Sudety v tehdejším Československu. 

Vzpomenu ještě jednu paralelu. 21. srpen 1968, jehož výročí jsme si nedávno připomenuli a kterým byl "náš" Liberec výrazně postižen. Je nějaká paralela mezi rokem 1968 a současnou situací, respektive mezi Brežněvem a Putinem? 

Skoro to nejde srovnat. Brežněv měl jiné podmínky a byl to totální diktátor. Putin to v rámci svých zkušeností z KGB má daleko propracovanější. Celé to závisí na propagandě. Když se dnes zeptáte kohokoli v Rusku, tak bude nadšeně souhlasit s kroky prezidenta Putina. Pro nás pro přímé účastníky srpnových událostí 1968 je děsivé, co se na Ukrajině děje. Trochu nám to to může připomínat - přijet na cizí území a říci - my jsme vás tady přijeli osvobodit. Vždyť ti sovětští vojáci tehdy vůbec nevěděli, kde jsou, a šli bojovat proti kontrarevoluci, která žádná nebyla. 

Slyšel jsem také, že je to podobné v tom, že se Československo chtělo v roce 1968 emancipovat a Ukrajina chce vystoupit z ruské sféry vlivu. Což se tehdy Sovětskému svazu a dnes Rusku hrubě nelíbí... 

Ukrajina je ale emancipovaná. Zapomíná se, že mají záruky od Ruska, USA a EU. Tím, že přestali být jadernou velmocí, mají garantované, že budou jejich hranice nedotknutelné. Smlouvou z roku 1992. Tak ať se dodržují mezinárodní smlouvy. Vždyť tohle je flagrantní porušení všeho, co vůbec v právním a politickém světě může být. 

Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1337&clanek=333931 

MUDr. Přemysl Sobotka

místopředseda Senátu PČR
člen regionální rady