21. května 2014

Jdu do toho

Europoslanec Edvard Kožušník obhajuje v květnových volbách svůj mandát v Evropském parlamentu, kam ho nominovali spolustraníci z Libereckého kraje. Eda patří k nejaktivnějším poslancům na sociálních sítích a v Bruselu bojuje především proti byrokracii, za svobodný trh a odstraňování bariér.

Poslanec bruselského, respektive štrasburského parlamentu to v Česku nemá jednoduché. Především se potýká s nezájmem velké části společnosti, euroskepticismem, který je velmi rozšířen a slabým zájmem médií, která o činnosti našich zástupců v Europarlamentu příliš sdílná nejsou. Nejen o tom jsem si s kamarádem a kandidátem v jedné osobě povídal.

Edo, co vlastně v té Evropě děláš?

Edvard Kožušník:

Byť jsem politik, tak makám (úsměv). Snažím se ze všech sil, aby v rámci Unie bylo co nejméně zákazů, nákazů, omezování a byrokracie. Proto jsem členem Výboru pro vnitřní trh, kde se věnujeme se stejně smýšlejícími kolegy především odstraňování překážek a boji s nadměrnou regulací. Na příklad uvedu nedávné nařízení týkající se omezení spotřeby plastových tašek. Hlasoval jsem proti tomuto nařízení, ale ne proto, že by mě environmentální otázky byly cizí, ale protože věřím, že samotní spotřebitelé, firmy a dokonce i státy se chovají zodpovědně a není potřeba příkazů a zákazů shora.

Je to důležité?

Edvard Kožušník

Domnívám se, že ano a velmi. Jak jsi uvedl, jsou lidé otrávení vymýšlením dalších regulací, které nepřinášejí žádný hmatatelný a rozumný výsledek. Evropská legislativa má být co nejjednodušší a srozumitelná. Tak by se s ní občané mohli ztotožnit a podporovat základní hodnoty, na kterých EU stojí, tedy především na volnosti uvnitř trhu, volnosti pohybu. Mít možnost přestěhovat se kamkoliv v Unii a tam bydlet, pracovat… Naopak nesmí přežívat státní protekcionismus a ochranářství, kdy jedna země má lepší podmínky a privilegia než jiná. Vnitřní trh Evropské unie je 87x větší než trh český a jeho plná liberalizace představuje pro otevřenou českou ekonomiku příležitost k růstu.

Pokud vím, tak je mnohým lidem trnem v oku neochota evropských institucí šetřit. Mají vysoký rozpočet, úředníci závratné platy a dochází k plýtvání. Co s tím?

Edvard Kožušník

Máš pravdu a je to důvod, proč jsem od začátku proti nesmyslnému pendlování Parlamentu mezi Bruselem a Štrasburkem, které stojí ročně až 204 milionů eur, tedy 5,5 miliardy korun a přináší do ovzduší zbytečně 19 000 tun CO2. Dnes, díky naší společné činnosti s kolegy ze skupiny Single Seat, se podařilo prosadit usnesení, které umožní Parlamentu výběr jednoho místa a ukončení stěhovacího cirkusu.

Nedávno tě studie společnosti Effectix označila za nejaktivnějšího kandidáta do Evropského parlamentu na sociálních sítích. Jsi hravý?

Edvard Kožušník

Ty si z toho děláš legraci, ale sám víš, že není snadné o práci v Europarlamentu informovat. Od roku 2009 denně komunikuji se svými podporovateli různými kanály přes Facebook, Youtube, Twitter či Flickr. Mohu jim tak jednoduše a způsobem, který vyhovuje i jim, sdělovat novinky z poslanecké lavice a informovat o tom, co se parlamentu projednává. Důkazem toho, že dění v Parlamentu zajímá i lidi v Česku, je fakt, že se s mým profilem přátelí přes 10 deset tisíc lidí. A divil by ses, že to jsou lidé různých věkových skupin, nejen mladí a skutečně diskutují, zajímají se o dění a je to fajn!

Vedení ODS ti přisoudilo 10. příčku na kandidátce. Z tak vzdáleného místa se bude těžko obhajovat, co myslíš?

Edvard Kožušník

Znáš mě a víš, že to beru sportovně, proto do toho jdu naplno. Právě sport mě naučil nevzdávat boj a prát se do poslední chvíle.  Volba je v rukou lidí nejen z Libereckého kraje a ti buď ocení mou dosavadní práci a díky jejich preferenčním budu jako europoslanec za Liberecký kraj pokračovat nebo si vyberou jiného. Já nabízím sebe a oni rozhodnou. Máš jiný recept?

 Príma, že mi jednou dáš otázku zase ty. S mým kroužkem samozřejmě počítat můžeš a budu ti držet pěsti. Doporučuji to také našim čtenářům. Díky za rozhovor!

Edvard Kožušník

Děkuju taky, vážím si dosavadní podpory zejména voličů z Jablonecka, kteří mi při minulých volbách přednostní hlasy dali. Za to jim ještě jednou děkuji a prosím, pojďme si to zopakovat!