19. února 2014

Rozhovor pro deník Mladá fronta Dnes

"To, že jsou politici kultivovaní, kompetentní, mluví klidně a rozumně, je v zahraniční běžné. Jen v Česku očekáváme, že politik mluví v zábavných větách, provokuje a práská do stolu, i když nemá argumenty," říká vědec a nový předseda ODS Petr Fiala.


Váš komentář k obvinění Petra Nečase je znám. Řekl jste, že "je to pokus o kriminalizaci politického jednání". Ale komentoval jste nějak obvinění pana Rittiga? 

Nekomentoval. To mne ke komentáři nelákalo. Předpokládám, že to je případ, který má být vyšetřován, a to nechávám bez komentáře, jak by to asi politici měli dělat. 

Takže v tomto případě máte jistotu, že státní zástupci kriminalizují toho pravého? 

V tomto případě mám důvěru v postup vrchního státního zastupitelství a víc k tomu není co říct. 

Kdy mají státní zástupci vaši důvěru a kdy ne? 

Mají vždycky moji důvěru, pokud ta kauza není tak zvláštní a tak specifická, jako byl případ konkrétního zdůvodnění obvinění Petra Nečase a takzvaných trafik. Tam dochází k zásahu represivních složek do politického rozhodování, a na to je třeba poukázat. Zatímco případ pana Rittiga je standardní vyšetřování činnosti, která může být označena za korupční, pokud se prokáže, u Petra Nečase jde o případ, kdy státní zástupce vytváří obvinění při uplatňování standardních politických postupů. Rozdíl je zřejmý. 

Neděsí vás vazba Rittig - Nagyová - Nečas, která se teď šetří? 

Nevím, jestli mě děsí, ale čekám na to, co nakonec bude na základě šetření odhaleno. A pokud existují vazby pana Rittiga k ODS, tak mě to nepochybně zajímá a musel bych z toho vyvozovat určité závěry, ale to v tuto chvíli nevím. Pokud tam bylo něco nezákonného, ať se to prokáže. S tím nemám problém. Ale obvinění Petra Nečase na bázi toho, že někteří poslanci se vzdali mandátu a přešli do státních firem, považuji za nepřijatelné a nebezpečné. Což nijak nesouvisí s kauzou Rittig. 

Ale žádný státní zástupce včetně pana Ištvana nikdy neřekl, že se Petr Nečas dopustil korupce. Řekli: Nechť to rozhodne soud na bázi toho, že máme podezření. Tak proč ten soud jen nenechat doběhnout? 

Protože v tom můžeme jít nekonečně daleko. A to přece není rozumné. Přece si nemůžeme klást otázky celospolečenského významu, jak řekl státní zástupce, tím, že někoho obviníme. A státní zástupce nemá hledat novou interpretaci práva. Státní zástupci mají tímto způsobem postupovat pouze tam, kde jsou přesvědčeni o tom, že došlo jednoznačně k trestnému činu. Interpretace práva a kladení otázek není předmětem činnosti státních zástupců. 

Kdo rozhoduje, co je, a co není rozumné? Předsedové politických stran? 

Chytáte mě za slovo, dobře, já to beru a respektuji. Demokratická politika se řídí psanými i nepsanými pravidly. Ve chvílích, kdy do toho vstoupím a začnu zpochybňovat některé postupy, které se dosud uplatňují, způsobuji nerovnováhu a ohrožuji demokratický systém. 

Není to tak, že bylo na čase existující reálnou takzvanou rovnováhu, jak byla léta politiky předváděna, narušit? 

Ne. To, co je potřeba narušit, je dominance ekonomických zájmů nad politickými. 

A co mají dělat státní zástupci v případech, kdy mají podezření na spáchání trestného činu a domnívají se, že pro jeho prokázání mají dostatek důkazů? Co jiného než dát to k soudu?
 

Ale tady se z povahy věci nemůže prokázat, že jde o trestný čin. Jestliže poslanec odstoupí a dostane nabídku, aby působil v nějaké dozorčí radě, tak to prostě nemůže být trestný čin. 

A nemá tohle říkat někdo jiný? 

Ne. To máme říkat my, občané. Protože tak to je. Přece nechceme žít ve společnosti, kde budou všechno rozhodovat soudy. K tomu tu nejsou. Myslíte si, že při pochybnosti o spravedlivém známkování dětí ve škole má rozhodovat soud? Společnost je teď mimořádně citlivá na jakékoliv korupční jednání, a to je dobré, ale neposunujme hranice toho až donekonečna, protože pak se dostaneme k absurdním výsledkům zmíněného typu. 

Ovšem náš problém byl léta zcela opačný. Když si vezmu váš školní model, tak učitel přizabil dítě, a buď se to ani nezačalo vyšetřovat, nebo se to zastavilo před branami soudu.
 

Ale proč? To je zásadní otázka. Pokud se prokáže, že politici zamezovali vyšetřování takových případů, tak to musí jít vyšetřit. 

Jeden z názorů ODS na obvinění Petra Nečase pronesl i exministr spravedlnosti Pavel Blažek: "Pan Ištvan se stal jednoznačným škůdcem demokracie, a tak důležitou složku státního zastupitelství vést nesmí." Myslíte si totéž? 

To je výrok bývalého ministra spravedlnosti, který celou situaci zná mnohem detailněji než já. Nechci komentovat výroky Pavla Blažka, který tu není. 

Kdyby dnes byla ODS u moci, měla by touhu zařídit Ištvanovo odvolání? 

To nevím. Ale opakuji, že chci, aby se tady všechno vyšetřilo, a samozřejmě ať rozhoduje soud. 

Jenom kauzu Petra Nečase soud rozhodnout nemá. 

Jenom tuto jednu věc. Protože bráním demokracii a demokratickou politiku. Tečka. Až nad tím s odstupem určitých emocí budeme přemýšlet, tak zjistíme, že tento postup je jediný možný. 

Jak poznáte lidi z ODS, na které se můžete spolehnout? 

Určitě to nepoznám na první pohled, poznám to podle jejich činů. 

Takže si zpětně mapujete jejich činnost? 

Ne nějak systematicky, ale u řady lidí tu činnost znám a řada lidí se projeví velmi rychle podle toho, co dělají. Jsem tolik let v různých manažerských funkcích a tyto věci jsem schopen velmi rychle rozpoznat. 

Musel už jste po svém nástupu do čela ODS udělat nějakou selekci mezi lidmi, kteří s vámi chtěli spolupracovat ve smyslu: ten ano, ten ne? 

Ano. Musel. Jména neřeknu, ale postupuji tak často a nejen v případech, kdy si myslím, že na to ti lidé nemají. Taky v případech, kdy si myslím, že ti lidé - bez ohledu na to, jestli za něco mohou, či ne - by škodili ODS. 

Kolik takových případů bylo? 

Nevím, nepočítám to. Ne mnoho. 

Kdy jste se naposledy viděl s Miroslavou Němcovou? 

V sobotu na regionálním sněmu ODS v Jihlavě. 

Paní Němcová už není ve vedení ODS, jaké spolu máte vztahy? 

Vztahy spolu máme korektní, vážím si jí a jsem rád, že s ní mohu spolupracovat. O řadě otázek spolu mluvíme v rámci poslaneckého klubu. 

Už ji přešlo zklamání z nezvolení? 

To se musíte zeptat jí. Ale současně si řekněme, že ODS se dostala do velmi kritické situace, a to samozřejmě vyvolává u jednotlivců všechno možné, taky roztrpčení, někdy to posuzování členskou základnou nemusí být spravedlivé, ale to patří k politice. 

Dnes sedí na radnicích lidé z ODS, kteří se dostali na vaše kandidátky dřív, než projevila snahu o očistu. Jak jste s těmi lidmi spokojen? 

Jak kde a jak se kterými. Znám příklady lidí, kteří ODS nereprezentují dobře, ale těch, co pracují dobře a dělají to z přesvědčení, jsou stovky a tisíce. 

Jak moc si budete z centra hlídat kandidátky v komunálních volbách? 

V tuto chvíli debatujeme o pravidlech sestavování kandidátek. Nerad bych obětoval vnitřní demokracii ODS, kterou pokládám za vysokou hodnotu. Takže pořád platí, že rozhodující vliv na sestavování kandidátek mají mít oblastní sdružení ODS. 

Bez možnosti zásahu z centra? 

Ta možnost korekce tu musí být. Tam, kde není dostatečná síla se postavit lidem, kteří by ODS třeba nereprezentovali dobře. Ale nic to nebude měnit na onom základním principu. 

Budou výsledky podzimních voleb už určitým hodnotícím kritériem pro vás? 

Do jisté míry ano, protože v politice tak fungují každé volby. Nicméně ODS je v tak složité situaci, že návrat není otázkou ani jednoho roku či dvou let. 

Souhlasíte s Topolánkovými slovy, že Pospíšil je uměle vytvořená celebrita? 

Nejsem rád, že Jiří Pospíšil takto opustil ODS, ale je to jeho rozhodnutí. A jeho další kroky ukazují, že to možná bylo dobře. 

Narážíte na jeho možnou kandidaturu za TOP 09? 

Ano. Něco to vypovídá o Jiřím Pospíšilovi. 

Co? 

Například že by velmi rychle dokázal změnit názor v tak podstatné otázce - ve které se od TOP 09 opravdu lišíme - jako je přístup k evropské integraci a k EU. To by mi přišlo zvláštní, kdyby čelný politik ODS, který se podílel na formulování politiky ODS a byl dlouho její výraznou tváří, dokázal během měsíce kandidovat za subjekt, se kterým máme v tomto tak velmi odlišnou politiku. 

Jaké to je šéfovat partaji, kde si ani mnozí její členové nejsou jisti tím, že strana přežije?
 

Setkal jsem se ještě jako lídr jihomoravské kandidátky s tím, že mnohem větší deprese než u našich voličů byla u členů naší strany. Hodně to změnil kongres a teď záleží na aktivitě členů. Jinak to fungovat nemůže. 

Berete variantu, že ODS nepřežije, jako možnou? 

Kdybych nevěřil, že ten debakl nejen přežije, ale bude znovu významnou politickou silou, nedělal bych to, co dělám. Jsem přesvědčen, že se z toho dostaneme. 

 

(Autor: Barbora Tachecí)