17. února 2014

ODS považuje za nutné se vyjádřit k informacím médií okolo kauzy Ivo Rittiga

Je třeba odlišovat dva případy – obvinění tří exposlanců ODS a kauzu možného vyvádění finančních prostředků z Dopravního podniku hl. města Prahy.

 

Nikdo ze současného vedení ODS nemá a nikdy neměl s Ivo Rittigem nic společného. Lidé, kteří s ním byli v jakémkoli styku, jsou v současné době mimo vedení ODS.  Nové vedení ODS bylo zvoleno právě proto, aby se již excesy z minulosti neopakovaly. 

ODS se ohrazuje i vůči spekulacím médií, podle nichž byl Jiří Pospíšil odvolán z funkce ministra spravedlnosti ČR kvůli tomu, aby bylo zabráněno jmenování Lenky Bradáčové do funkce vrchní státní zástupkyně. Tato spekulace nemá oporu v časové souslednosti. Lenka Bradáčová byla do funkce vrchní státní zástupkyně jmenována 30. července 2012, více než měsíc po odvolání Jiřího Pospíšila. Do funkce ji jmenoval nový ministr spravedlnosti za ODS Pavel Blažek. 

ODS považuje za nutné zdůraznit, že to byl bývalý primátor za ODS Bohuslav Svoboda, který inicioval pozitivní změny v hospodaření DPP. Je pravděpodobné, že právě proto dnes čelí odvetě v podobě obvinění v jiné kauze. Bohuslav Svoboda má plnou podporu vedení ODS, které je přesvědčeno o jeho nevině, a proto poslanci ODS nehlasovali pro jeho vydání k trestnímu stíhání.

Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
předseda poslaneckého klubu EP

Štítky:
tisková zpráva