12. února 2014

Události

Hostem v přímém vstupu hlavní zpravodajské relace ČT Událostí byl předseda ODS Petr Fiala.


Aneta SAVAROVÁ, moderátorka:


V Událostech vítám předsedu ODS Petra Fialu, který byl před chvílí hostem pořadu Interview Daniely Drtinové. Dobrý večer. 

 

 

Petr FIALA, předseda ODS:

 

Dobrý večer.

 

 

Aneta SAVAROVÁ, moderátorka:

 

Petr Nečas zatím reagoval jen jednou textovou zprávou. Vy už jste s ním mluvil, než jste novinářům oznámil, že obvinění je kriminalizací politiky? 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Ne, já jsem dnes s Petrem Nečasem nemluvil. 

 


Aneta SAVAROVÁ, moderátorka:


Kauza Nagyová znamenala pro ODS velké ztráty, předčasně padla vláda a volby skončily neúspěchem, jak silný je mezi občanskými demokraty názor, že by měl Petr Nečas ze strany odejít? Navrhl už někdo jeho vyloučení? 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Ne, nikdo jeho vyloučení nenavrhl. Pan expremiér Nečas je členem Občanské demokratické strany a bude jím i nadále. Ale tady jsme u jiné věci, které jste se dotkla, která je velmi podstatná. My jsme všichni čekali, že se dozvíme, jak ta korupce vlastně probíhala, komu patří to údajně nalezené zlato a finanční prostředky? To všechno jsou otázky, které si veřejnost klade, které byly tady na stole ve chvíli, kdy padala vláda a na nic z toho nemáme odpověď. Místo toho jsme se dočkali ovšem... 

 



Aneta SAVAROVÁ, moderátorka:


Ano, to souvisí s vaším dnešním vystoupením, které bylo jasným útokem na postup policistů a žalobců, vypadalo to, jako pokus ovlivnit jejich práci, proč jste s kritikou nepočkali na výsledek celého vyšetřování, případně verdikt nezávislého soudu? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Já dokončím, co jsem říkal. Místo toho, abychom se dozvěděli odpovědi na tyto otázky, tak pan vrchní státní žalobce položil jinou otázku a položil ji formou obvinění, což je úplně absurdní a nepřijatelné, protože nežijeme v laboratoři, kde se experimentuje s lidmi, ale žijeme v právním státě. A není možné kriminalizovat politiku. My ale do žádného vyšetřování nevstupujeme, my jsme řekli svůj názor. Názor, který musí slyšet veřejnost, protože každého člověka, kterému záleží na demokracii a kvalitě politické kultury v této zemi, musí tento postup zneklidňovat. 

 


Aneta SAVAROVÁ, moderátorka:


Říká předseda ODS Petr Fiala, děkuju vám. 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Na shledanou.