18. července 2012

Sobotku jako kandidáta na Hrad podpoří všichni poslanci a senátoři ODS

ODS sesbírala už téměř všechny podpisy svých poslanců a senátorů pro kandidaturu prvního místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky na Hrad. "S potěšením mohu říci, že má všechny podpisy," oznámil premiér a předseda ODS Petr Nečas. Sobotku tak podpoří 51 poslanců a 24 senátorů.


"Jsem přesvědčen, že bude velmi kvalitním kandidátem a že ve volbách uspěje," prohlásil Nečas na adresu prvního místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky, který podle průzkumů zatím nepatří k favoritům přímé volby prezidenta. Nečas zdůraznil, že do volby prezidenta zbývá ještě osm měsíců, takže je dost času. Dosavadním průzkumům nedává velkou váhu.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura řekl, že ještě chybí podpisy tří členů poslaneckého klubu, ale i ti podle něj přislíbili, že Sobotkovu kandidaturu podepíší. Nominaci ODS předloží, jakmile to bude možné, až bude schválen prováděcí zákon k přímé volbě prezidenta.

"Je to jasný, čitelný politik, nemusí se stydět za minulé členství v některé politické straně," vyzdvihl Nečas Sobotku a přidal narážku na bývalé členy KSČ Jana Fischera a Miloše Zemana, kteří mají v průzkumech nyní větší podporu občanů.

Sobotka řekl, že bere svou kandidaturu jako běh na dlouhou trať a že si podpory poslanců a senátorů ODS váží. "Chci zvítězit a být dobrým prezidentem České republiky. Určitě si nebudu dělat čárky za to, jak na kterého kandidáta zaútočím. Nebudu podléhat populismu a nebudu se nikdy distancovat od ODS," řekl Sobotka. Jeho krédo, kterým se chce řídit v kampani i v případě, že bude zvolen, je, že chce pomáhat, ne škodit.