30. března 2017

Chceme zabránit tomu, aby tu vládl oligarcha s komunisty

(FORUM 24) První místopředsedkyně ODS má jasno v tom, jak by se měla její strana pokusit poprat o voliče. Nejdůležitější je podle jejích slov omezení regulací připravených pro občany současnou vládou, kterou označuje za socialisticko-populistickou. V rozhovoru pro FORUM 24 Alexandra Udženija vysvětlila nejen předvolební plány ODS.

 
 
Místopředsedkyni Občanské demokratické strany mnoho lidí vnímá jako výraznou odpůrkyni EET a kritika šmírovacího systému je stále téma, které ji zajímá. Osobně například odmítá si brát účtenky. „Neberu si je, co bych s nimi dělala. Nikam bych je neposílala, protože já lidem důvěřuji a podle mě je většina podnikatelů poctivých, daně platí a není potřeba, abychom si to prověřovali,“ říká Udženija.
 
Takzvaná „účtenkovka, kterou chystá ministerstvo financí, není podle ní v pořádku. „Ta loterie je velice špatná věc. Je to nějaký způsob udávání nebo výzvy k udávání, ještě ke všemu jsou tam výhry z peněz daňových poplatníků,“ vysvětluje svůj odpor opoziční politička. „Dostáváme se do dob, kde jsme byli a už tam být nechceme. A je to dílo této socialisticko-populistické vlády,“ dodává na adresu Sobotkova kabinetu.
 
Možnou změnu vidí první žena ODS v nabídce nového programu své strany voličům. „Zaměřili jsme se na čtyři okruhy, které budeme nejvíce komunikovat. Je to silná česká ekonomika, antibyrokratická revoluce, kvalitní vzdělávání a zahraniční politika, spojená s bezpečností,“ vysvětluje Udženija.
 
Výsledky voleb sice nechce odhadovat, ale cíle kampaně jsou jasné. „Uděláme vše pro to, abychom mohli mluvit do dění v ČR, protože chceme zastavit katastrofický scénář, kdy by tady vládli komunisté, nebo by tady vládl pan oligarcha sám a třeba i s podporou komunistů,“ říká.
 
Nemá se však prý jednat o jakýsi boj proti Babišovi. „ODS neměla nikdy Antibabiš program. My jsme kritizovali kroky této vlády, ve které pan Babiš sedí,“ říká politička. Přesto připouští, že v kritice ministerstva financí, která ze strany její strany přicházela, budou pokračovat. Jen bude rozdílná od výstupů TOP 09. „My se od nich odlišujeme. Naše kritika není na osobní úrovni,“ připomíná Udženija. „Vadí nám zavedení EET, kontrolního hlášení DPH, všechny možné regulace a omezování svobodného podnikání a celkově omezování občanů. Nekritizujeme jenom Babiše, ale i ostatní ministry, když se nám nelíbí, co dělají,“ připomíná.
 
Přestože mediální síla hnutí ANO a jejich perfektně zvládnutý marketing na sociálních sítích zřejmě nelze dostihnout, Udženija si nestěžuje. „My děláme to, co uznáváme za vhodné, a myslím, že jsme na tom v rámci sociálních sítí velmi dobře. Co se týká médií, tak je to na vás novinářích. Když chcete vědět náš názor, tak vám ho vždycky dáme. Je pravda, že to dřív bylo méně, ale nárůstem preferencí roste i zájem,“ přiznává zlepšení komunikace místopředsedkyně ODS.
 
Mediálnímu zájmu neuniklo ani jakési štěpení sil ve straně, které by údajně měla vyvolávat především osoba Václava Klause mladšího. To však Udženija odmítá a není to údajně realita v současné ODS. „Podle mě jen někdo tuhle rádoby realitu vyvolává. ODS má mezi sebou členy s různými názory a to nás činí dobrou a demokratickou stranou,“ říká. „Ale jestli má třeba Václav Klaus ml. na něco jiný názor, neznamená to, že se tvoří nějaké frakce. On sám říkal, že chce být týmovým hráč a pan předseda má jeho naprostou podporu,“ vysvětluje. „Jde spíš o vyvolávání nějaké virtuální reality, než že by to byla ta skutečná v ODS,“ dodává Udženija.
 
Na klíčové otázky, jako jsou setrvání v EU a spolupráce s Andrejem Babišem, má místopředsedkyně ODS jasné odpovědi. „Evropská unie, tak jak je dneska, po brexitu a všech věcech, které se dějí, bude jiná a my se na to musíme připravit,“ varuje Udženija. „Musí se omezit centralismus a některé věci se musí vrátit na národní úroveň. Je totiž vidět, že občany začíná centralizace zatěžovat a obtěžovat,“ uvádí. „Ale nedovedu si představit, že bychom jako stát v srdci Evropy vystupovali z EU. Jestli si někdo myslí, že by to pro Českou republiku bylo správně, tak je bláhový,“ dodává.
 
O spolupráci s oligarchickým hnutím by neuvažovala. „Nedávno jsem řekla, že si nedovedu představit koalici s Andrejem Babišem na základě toho, jak se chová a jakou má rétoriku, a to se nemění.“
 
Zajímavým tématem se při rozhovoru stala i „móda“ v ODS. Nové brýle totiž poslední dobou nosí čím dál víc členů strany, včetně předsedy Petra Fialy. „U pana předsedy je to zdravotní záležitost, ty brýle mu dal lékař a řekl, že už je musí začít nosit. Brýle jsou dány i věkem a všichni je nosíme, jak stárneme, a je to úplná náhoda, že je máme najednou všichni,“ vysvětlila zvláštní jev Alexandra Udženija.
 
(Autor: Vilém Besser, Pavel Hofman)
Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí