13. května 2016

Drsné vystoupení Fialy: Řízená migrace. Západní města, která budou za 20 let muslimská. Brusel má problémy a přesunuje je k nám.

REPORTÁŽ „Čísla a fakta jsou neúprosná. Podle velmi opatrných statistik Spojených národů je teď v pohybu nejvíc lidí, co si vůbec pamatujeme. V současné době jich je ve světě 240 milionů, z toho 59 milionů v důsledku válečných konfliktů či jiných nebezpečí. Bohužel podstatná část těch lidí je v prostoru kolem nás – v severní Africe, na Blízkém východě a z mnoha směrů se tlačí do Evropy. Už z tohoto čísla je jasné, že migrace neskončí, že jí budeme čelit a budeme muset s ní něco dělat,“ objasnil na besedě v

Co máme dělat, abychom se nemuseli bát? O tom povídal na hojně navštívené debatě v Liberci, konkrétně v hotelu nesoucím název města, předseda ODS Petr Fiala. „Občas slyšíme slova, že se migrace České republiky netýká, proud uprchlíků ustává, nebo že jsme xenofobní, když se tím příliš zabýváme. Přesto všechno, když se někde sejdou v České republice tři čtyři lidé, tak se během hodiny začnou bavit o migraci, co to dělá s Evropou, jakým způsobem jí čelíme,“ upozornil v úvodu.
 
„Jakým způsobem ale Brusel řeší migrační krizi teď, to už se nedá pochopit, ani omluvit. Všechny nápady, se kterými přicházejí evropské orgány, jsou špatné, řešení to žádné není a k ničemu to nevede,“ konstatoval. Je pro vyloučení Řecka ze Schengenu pro neschopnost ohlídat vnější evropskou hranici a proti zavedení bezvízového styku s Tureckem. „To je dobrý spojenec v rámci NATO, ale špatný spolubydlící v evropském domě. Tam nemá co dělat,“ zdůraznil.
 
V pohybu je 240 milionů lidí
 
„Nevěřte tomu, když vám někdo říká, že migrace bude vyřešena a že je to přechodný problém a nás se to netýká. To je nesmysl. Migrace je obrovský problém, před kterým stojíme a který se dotkne každého z nás dříve či později, protože jsme součástí Evropy,“ vysvětlil profesor Fiala. Současná vlna migrace podle něj není žádná náhoda, která bude trvat rok a pak to přejde. „Čísla a fakta jsou neúprosná. Podle velmi opatrných statistik Spojených národů je teď v pohybu nejvíc lidí, co si vůbec pamatujeme. V současné době je ve světě v pohybu 240 milionů lidí, kteří jsou na útěku, odněkud odcházejí, někam se přesouvají. Z toho 59 milionů v důsledku válečných konfliktů či jiných nebezpečí. Bohužel podstatná část těch lidí je v prostoru kolem nás – v severní Africe, na Blízkém východě a z mnoha směrů se tlačí do Evropy. Buď utíkají před nebezpečím nebo z rozvrácených zemí či z nevýhodných sociálně ekonomických podmínek a slibují si, že v Evropě na ně čeká ráj. Už z tohoto čísla je jasné, že migrace neskončí, že jí budeme čelit a budeme muset s ní něco dělat,“ objasnil.

Integrace v muslimských komunitách se nepovedla

„Migrace souvisí s bezpečností. Slyšíme, že ne, že strašíme migranty. Ale fakta jsou neúprosná. Mezi tou vlnou nelegálních migrantů, kteří sem přicházejí, nejsme schopni dobře rozlišovat. Kdo přichází z důvodů ekonomických, či komu jde opravdu o život. Nejsme schopní ani rozlišovat ty, kteří s sebou nesou bezpečnostní riziko. Navíc víme, že i u těch lidí, kteří dlouhodobě žijí v západní Evropě v muslimských komunitách, se nepovedla integrace. A je tam obrovské množství problémů, které si tím příchodem nových lidí zvyšujeme. Jak to, že právě v muslimských komunitách je vysoká tolerance k radikálnímu islámu a často i schvalování teroristických aktivit?“ položil si řečnickou otázku předseda ODS.
 
„Část těch útočníků z Paříže a Bruselu patří k druhé či třetí generaci přistěhovalců, někteří mají i pas státu Evropské unie, vyrostli tady, žili tu ze sociálního systému, mají často i vzdělání, a přesto se postavili proti našim hodnotám a naší společnosti. To jednoznačně ukazuje, že se integrace nepovedla a nejméně právě v muslimských komunitách. A neúspěšně zvládnutá malá migrace nás musí varovat před tím, že si s touto novou vlnou, která nemá obdoby, poradíme,“ konstatoval. Upozornil také, že na začátku letošního roku přišlo do Evropy mnohem více migrantů než na začátku minulého roku. „Řeči o tom, že se migrační proud zastavuje, že jsme to vyřešili, zatím nejsou pravdivé. A jestliže dočasně poklesává ten proud lidí, kteří jdou do Evropy přes Řecko, protože začala do jisté míry fungovat dohoda s Tureckem, tak víme, že se ti lidé přesouvají na jinou trasu, přes Itálii. Ten proud v žádném případě neustává,“ domnívá se Fiala.

Kvóty – úplně obludný nápad

Do Německa přišlo za rok 1,1 milionu migrantů. „Vím, že Německo je velká země a má skoro 90 milionů obyvatel. Ale i tak si představte, že za jeden jediný rok k těm 90 milionům přibude více než milion lidí, kteří jsou úplně jiní a potřebují nějakou pomoc. Německo je sice velká a bohatá země, ale jaký je to nápor na sociální, zdravotnický, bezpečnostní či vzdělávací systém? To není žádná legrace,“ uvedl Petr Fiala. „To, že Unie migraci podcenila – a byly i signály v minulosti, že bude – to je všechno fakt. Že někdo něco podcenil, by se dalo ještě prominout či chápat. Jakým způsobem ale Brusel řeší migrační krizi teď, to už se ani nedá pochopit, ani omluvit. Všechny nápady, se kterými přicházejí evropské orgány, jsou špatné, řešení to žádné není a k ničemu to nevede. Připomenu třeba kvóty. Tento nápad je úplně obludný. Je proti lidské důstojnosti a je současně proti suverenitě zemí. Základní předpoklad suverenity je, že si mohu vybrat, kdo u mě bude žít a kdo ne. A jestli ho nechci, tak mi ho nikdo nemůže poslat,“ konstatoval.

Turecko nemá v evropském domě co dělat

Navíc podle něj ale rozdělování podle kvót stejně nefunguje. „Evropská unie si stanovila 160 tisíc lidí, které rozdělí podle kvót. Loni to přijali, navzdory třeba vůli některých zemí. Kolik se jich rozdělilo? Do konce dubna tohoto roku 1400. Tak to celé funguje. Protože je to nesmysl a fungovat to nemůže,“ je přesvědčen předseda ODS. Poté se věnoval dohodě s Tureckem. „Do jisté míry snižuje ten nápor, ale jakou cenu za to zaplatíme? Například bezvízovým stykem s Tureckem. Uvázat se k bezvízovému styku se zemí, která má sama obrovské vnitřní problémy, je podivné samo o sobě. Ale podívejme se na mapu. Turecko sousedí s tou válečnou zónou. Je v ní spousta skupin, organizací, radikálů, kteří se živí tím, že shánějí falešné doklady a prodávají je. A my uděláme to, že pustíme lidi z Turecka bez víz do Evropy. To není v této bezpečnostní situaci normální ani odpovědné. A pak je tam závazek, že Evropská unie otevře některé kapitoly v rámci přístupových jednání s Tureckem. Zase otvíráme dvířka Turecku do Evropy. Turecko je dobrý spojenec v rámci NATO, ale je to špatný spolubydlící v evropském domě. Tam nemá co dělat,“ myslí si Petr Fiala. Je dle něj také nehorázné, že česká vláda na tuhle dohodu s Tureckem přistoupila a aktivně podporovala bezvízový styk s Tureckem. „I když k tomu existovalo usnesení Poslanecké sněmovny, které to odmítalo. A bylo přijato i hlasy poslanců vládních stran,“ upozornil.

Je potřeba vyloučit ze Schengenu státy, které nejsou schopny ochránit hranici

Fiala také představil, jak by k této situaci přistupovala ODS. „Musíme především hájit naše národní zájmy, naše občany. Na základě toho se pak můžeme podílet na nějakém společném řešení. Ale přistoupit na společné řešení, které nás samotné ohrozí, je naprosto nesmyslné,“ uvedl. ODS byla podle něj první českou politickou stranou, která už na jaře loňského roku předložila konkrétní kroky a řešení, co máme v migrační krizi dělat. „Co považujeme za důležité? Je potřeba vyloučit ze schengenského prostoru státy, které nejsou schopny chránit vnější hranici Schengenu. Zní to radikálně, ale zkušenost, kterou máme z poslední doby, nic jiného neumožňuje. Jaká je varianta, když to neuděláme? Obnoví se všechny vnitřní hranice. Není to nic brutálního. Státy na vnější hranici schengenského prostoru se zavázaly, že budou tu hranici chránit a dostávají k tomu podporu ostatních zemí. Jestli to nedokáží, není jiná cesta, než že se schengenský prostor zúží. To, že Řecko trvale neplní své závazky, ani vůči eurozóně, ani vůči Evropské unii jako stát na vnější hranici Schengenu, to je naprosto nepřijatelné,“ zdůraznil.

Hotspoty zřídit mimo Evropu, i v severní Africe

Dalším krokem, který je podle něj potřeba udělat, je zřídit hotspoty – tedy místa, kde se rozhoduje, co s uprchlíky uděláme – mimo hranici Evropy. Když už uprchlíci do Evropy přijdou, tak je už pozdě. Tak, jak jsou zřízeny hotspoty v Turecku, tak je musíme zřídit v zemích severní Afriky. Možnosti pro to jsou. Ve chvíli, kdy azylové řízení bude probíhat mimo Evropu, jsme schopní si s tím náporem mnohem lépe poradit,“ ozřejmil Fiala. S tím i souvisí, že musíme důsledněji vracet lidi, kteří nemají nárok na azyl. Ale ne, že se to jenom řekne. Musí se to i konkrétně naplnit. A to jde udělat jedině tak, že se uzavřou dohody se státy, kam ty lidi můžeme vracet. To se nemusí říkat jenom v Bruselu. Tady má Česká republika udělat konkrétní krok. Máme dohody o mezistátní rozvojové spolupráci, podporujeme některé země, aby se tam žilo lépe a bezpečněji. A s těmito zeměmi nemáme dohodu o návratu. Příkladem takových zemí je Afghánistán či Etiopie. Tohle může česká vláda udělat. Je ale třeba to udělat i na Evropské úrovni,“ prozradil.

Zvýšit trestní sazbu pro převaděčství

Dalším bodem je zastavit převaděčství, obchod s lidmi. „Migrace je řízená. Nikoli nějakou záhadnou mocností. Ale převaděči, kteří se tím živí. Je tu potřeba zasáhnout. Jednak informační válkou a další je odradit je od toho. V České republice můžeme zvýšit tresty za převaděčství. Jak to, že za převaděčství dostanete poloviční sazbu než za organizování hazardu? Co je dnes společensky více nebezpečné? Aspoň by to mělo být stejně trestáno, když už ne více,“ domnívá se předseda ODS. „V rámci Evropy musíme změnit způsob, jakým udělujeme azyl. Není možné v téhle mase, aby lidé přicházející dostali azyl a mohli tu žít pořád. Od trvalé ochrany je třeba přejít k dočasné. Říci ano, shledali jsme důvody pro to, abyste tu žili, protože je ve vaší zemi válka a jste ohrožen na životě. Ale toto povolení trvá pouze do doby, kdy se situace ve vaší zemi uklidní. To je přeci logické a jasné. Zatím tomu tak není a musíme k tomu přistoupit,“ sdělil.

V řadě čtvrtí západoevropských měst se nedá žít

Posledním krokem je zpřísnění podmínek pro integraci. „Jestli tu chce někdo žít, tak se musí snažit se integrovat. To znamená, musí se naučit jazyk, hodnoty a způsob života, pracovat. Pokud to bude dělat jako my všichni ostatní, tak tu může žít. Jestli ne, tak nemůže mít výhody našeho sociálního systému,“ vysvětlil. Kvůli neúspěšné integraci, že lidé byli přijímáni na základě multikulturalismu, kvůli tomu to podle Fialy všechno selhalo. „Když se podíváte do řady západoevropských měst, tak tam uvidíte čtvrti, kde se nedá žít. Města, kde za dvacet let bude většinově obyvatelstvo muslimské, a k tomu se musíme nějak postavit. A nelze to udělat způsobem – žijte si, jak chcete, a my obětujeme naši kulturu,“ upozornil. „Když někdo říká, že touto migrací vyřešíme problémy s pracovním trhem, tak se stačí podívat na fakta. Dlouhodobá nezaměstnanost v muslimských komunitách v Německu a ve Švédsku je 75 procent. Ať mi nikdo nevykládá, že ti lidé přijdou a budou pracovat a vyřeší nám problémy s levnou pracovní silou,“ konstatoval Petr Fiala.

Nesmíme si sem přinést problémy západoevropských zemí, nebo špatně dopadneme

„V České republice zatím s migranty problémy nemáme, ani s muslimskou komunitou. Nemáme spoustu problémů, kterým čelí řada států západní Evropy. Není vůbec pravda, že je to proto, že jsme xenofobní a šovinističtí. V České republice žije půl milionu cizinců, kteří tu normálně pracují a dosahují docela vysokých pozic. Česká společnost v tomto smyslu není netolerantní. Ale nemáme tu silné muslimské komunity, které způsobují problémy ve státech západní Evropy. A co je teď tváří tvář migrační krizi racionální, logická a správná politika? Říci Bruselu ano, máte problémy, které nezvládáte, tak to řešení bude, že je přesunete k nám? To žádné řešení není. Ale to, že budeme dělat všechno pro to, abychom si sem tyto problémy nepřinesli. To není žádné sobectví, ale naprosto racionální politika, kterou musíme dělat. Jinak špatně dopadneme,“ uzavřel předseda ODS Petr Fiala.