1. března 2016

ODS: Zjednodušení daní přinese rodinám až 50 000 korun ročně

Občanští demokraté chtějí podpořit rodiny navrácením slev na dani na manželku, manžela a děti pro živnostníky uplatňující paušál. ODS zároveň navrhuje zrušit solidární přirážku k dani a podpořit zaměstnanost snížením nákladů na zaměstnance.

 
„Navrhujeme zrušit 7% solidární přirážku k dani z příjmu fyzických osob. Ta byla zavedena v rámci řešení ekonomické krize. Recese je naštěstí minulostí, není tedy důvod zbytečně vytahovat peníze z kapes lidí. Zároveň chceme vrátit slevu na dani na manželku nebo manžela a dítě pro živnostníky, kteří využívají paušály. Rodina se dvěma dětmi ročně získá víc než 50 000 korun, to už je částka, která rodinný rozpočet výrazně vylepší. Věřím, že i vláda rodiny podpoří,“ říká předseda ODS Petr Fiala
 
Občanští demokraté také připravili konkrétní opatření pro boj s nezaměstnaností. „V některých regionech je nezaměstnanost o řád vyšší, než je celostátní průměr. Tyto oblasti si zaslouží specifický přístup. Nechceme dávat dotace, jako to dělá současná vláda, ale chceme snížit malým podnikatelům náklady na pracovní sílu. To jim umožní zaměstnat více lidí. Navrhujeme proto slevu 3 procentní body na sociálním pojištění pro firmy, které zaměstnávají zaměstnance s trvalým bydlištěm v okresu postiženém vysokou nezaměstnaností. Vláda neustále omezuje podnikání, my jej chceme podpořit jednoduššími a nižšími daněmi,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.