23. února 2016

Interview ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT24 byl první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Celý rozhovor s Přemyslem Sobotkou můžete zhlédnout na ČT24.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Je to přesně 25 let od rozdělení Občanského fóra. Jak se od té doby proměnila česká politika? Ve společnosti se objevují extrémní tendence. Je to přirozené a chtějí tomu politici bránit? Co je a co není politický extrém? A jak dlouho se dá v české vysoké politice vůbec vydržet? Zeptám se v dnešním Interview místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky. Dobrý večer. 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Dobrý večer. A děkuju za pozvání. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Na dnešní den tedy připadá datum, kdy se rozdělilo Občanské fórum. Řekněte mi, jak se od té doby proměnila česká politika? 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Všichni víme, co bylo Občanské fórum. Nebo aspoň ti, co jsou zasvěceni. To bylo bezbřehé v podstatě politicky neujasněné uskupení. A když se rozdělilo na Občanské hnutí a na Občanskou demokratickou stranu, tak se začala vytvářet standardní politika politických stran s programem. Občané tomu rozuměli a bylo to uchopitelné. Já se v té politice takzvané vrcholové pohybuju 20 let a musím říct, že jedna věc mně strašně vadí. Že ta politika zhrubla, že se stala strašně zkratkovitá a že v daném okamžiku je to spíše o osobní, někdy až nenávisti nebo polarizaci vůči druhému názoru, z té schopnosti poslouchat a naslouchat tomu druhému, že také má právo demokracie ve svobodné společnosti říct svůj názor. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

A když zavzpomínáte právě v tom kontrastu na období Občanského fóra, tak to nebylo, že se lidé vymezovali, nesouhlasili, ale chovali se tedy jinak? 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Ale vy jste tu otázku po rozdělení. Já jsem vám teď popsal politické strany. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Ne, mě zajímá, jestli to, o čem mluvíte, o té nenávisti, tu jste tehdy v takové té míře nezaznamenal. 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:
 

Ta tam samozřejmě nebyla, protože všichni jsme měli před sebou jasný cíl, a to je likvidace komunistické strany a likvidace komunistů. A standardní podmínky demokracie. Svoboda slova, svobodné volby a tak dále. Ale tím, že to bylo od levé strany až po pravou stranu, tak to bylo samozřejmě nesourodé uskupení občanů. Všichni jsme se navíc učili politiku. Politiku uměli dělat bývalí komunisté, kteří v 68. roce řekli, že nesouhlasí se vstupem vojsk a dostali se do disentu. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Na základě čeho jste si po tom rozpadu vybral cestu v barvách Občanské demokratické strany? 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Jsem pravicový politik, tak jsem vždycky myslel. Jsem konzervativní člověk a program, který v té době vznikal, tak mě jasně přesvědčil o tom, že ano, Občanská demokratická strana to je první a poslední strana politická, do které vstoupím. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Nesl jste těžce potom následný, když to řeknu, úpadek ODS, co se týče třeba volebních preferencí? Měl jste někdy chuť občanské demokraty opustit? 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Chuť je opustit ne. Ale velmi špatně jsem snášel, jak vlastně tou chybou uvnitř ODS jsme si zadělali na ten obrovský propad. Ta současná situace je dnes úplně jiná. Už opět jsme v té vzrůstající tendenci a já si myslím, že občané opět se přesvědčí, že populismus není politika, ale že je potřeba mít program a ten my máme. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Vy jste převzal, jakožto místopředseda Senátu, záštitu nad Festivalem Mete Tekel proti totalitě, zlu a násilí, pro paměť národa. V čem si myslíte, že spočívá to podstatné a důležité, proč se mají takovéto věci doby minulého režimu připomínat? 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

My spolu spolupracujeme deset let a celé to vzniklo na podkladě toho, že Senát zřídil v Nerudově ulici pamětní desku na vzpomínku na studenty, kteří šli 25. února směrem k prezidentovi Benešovi. Mě na tom zaujala obrovsky jedna věc, že jsou tam popsány, ať už na osobních příbězích anebo na skupinových příbězích osudy ve dvou totalitách. Protože my jsme, bohužel, měli obrovskou nevýhodu, to znamená německá totalita a následně komunistická a ti lidé, kteří se rozhodli, že to připomenou tomuhle národu, aby nezapomněl, protože ten, kdo zapomene, a to je známá a trošku už omšelá pravda, ten, kdo zapomene na svoji historii, tak si jí musí zopakovat a já si myslím, že se k tomu zase trošku blížíme. Teď nemyslím jenom u nás, ale v celé Evropě. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Jaké příklady vám v tomhle ohledu připadají, že vypovídají o tom, o čem hovoříte, že se k tomu možná blíží? 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Vzpomeňme si před druhou světovou válkou, v podstatě tvůrci míru přivezli jsme vám mír, podepsali jsme Mnichovskou dohodu, obětovali jsme Československo. A dneska se zase dostáváme do toho, že se hodně povídá a málo se řeší. Evropská unie v daném okamžiku selhává a myslím, že už v poslední opakovaně. Bylo to během ekonomické krize v Řecku a je to v současnosti s migrační vlnou. Tady si myslím, že by to chtělo politika, který to bude říkat opravdu natvrdo a nebude pouze podléhat tomu takzvanému většinovému názoru některých velmocí, jako je Německo nebo Francie. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Vy jste rovnou přikročil jste rovnou k tématu Evropské unie, ale když jsem se ptala na tu možnou hrozbu nějaké totality nesvobody, to si myslíte, že s tím souvisí nebo to souvisí potom s těmi následnými reakcemi, které to vyvolává, podle vás to špatné řešení Evropské unie? 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

To špatné řešení je vlastně neřešení celé situace dává okamžitě prostor k těm extrémním pohledům, které jsou jednoduché, zdánlivě jednoduché. A vzpomeňme si, nechci strašit, ale jak vznikal Hitler? To bylo také na jednoduchých větách a nakonec se mu podařilo zfanatizovat valnou část německého národa a já mám z toho velkou obavu. A víme z mnoha zemí, jak právě se to tam odehrává. Dochází potom k útokům, ať už to byl autobus, nebo zapalování nějakých ubytoven. Oba ty extrémy ať už ten, který je proti migraci anebo ten, který nadšeně vítá migraci, tak ani jeden ten pohled není reálný, protože není pravdivý. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Vy jste v roce 2010 na blogu pro Aktuálně.cz napsal, vysvětloval jste důvod, proč vznikla ODS. A napsal jste následující: „Smysl pro toleranci a svobodomyslnost, které je cizí Pandořina skříňka, ve které se ukrývají takové ohyzdnosti, jako jsou antisemitismus, třídní nenávist, populismus, homofobie či třeba rasismus. I obyčejné lidské buranství.“ Pořád to platí nebo si přejete, aby to dál platilo? Tento smysl strany, kterou reprezentujete? 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Já si myslím, že to pořád platí a že poté rekonstrukci, když to tak řeknu, Občanské demokratické strany, jsme opět tyto hodnoty zvedli a začínáme je brát jako svoje vlastní, protože se jenom vracíme jako konzervativní strana k těm hodnotám, které uznáváme. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Vy v souvislosti s migrací se, a vy jste to sám také v podstatě otevřel, objevují právě ty postoje koho přijmout, koho nepřijímat. Kam se v tomto ohledu řadíte vy, čeho bychom se měli držet? 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Já si myslím, že bychom měli udělat to základní. To znamená, vzpomenout si, jak vůbec vznikla celá ta migrační vlna. Vzpomeňme si na to evropské a i americké nadšení pro Arabské jaro, kdy žili někteří politici v představě, že demokracie se dá exportovat. To je samozřejmě nesmysl. A podle toho to také v tom arabském světě dopadlo. Já si myslím, že je potřeba v daném okamžiku obrovsky rychle utlumit ten válečný konflikt, který se odehrává v tom arabském světě, hlavně v Sýrii. Teď už máme první signál, že se Rusové dohodli s Američany a v momentě, kdy se to tam zklidní, tak podle mého názoru už není důvod pro migraci, protože valná část těch migrantů tvrdí, že jdou kvůli válečnému konfliktu, ale mnozí vědí a víme, že jsou mezi nimi ekonomičtí migranti a bohužel jsou tam i ty radikální islamisté, kteří nám přináší ten určitý strach anebo velký strach. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Vyjádřil se k tomu nedávno také váš předseda Petr Fiala. Připomeňme si jeho slova. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/, /16. 1. 2016/: 

Miliony lidí přicházejí do Evropy. Nikdo neví, co s nimi, nikdo neví jak rozlišovat ty, kteří potřebují pomoc od těch, kteří chtějí využít náš blahobyt a od těch, kteří zde dokonce chtějí bojovat proti naší civilizaci. Zapomněli jsme pojmenovávat věci pravými jmény. Kdo se o to pokusí, tak je málem označován za fašistu. Tak, dobře, zkuste si to doma, vy co pokrytecky radíte společnosti, nechte otevřený svůj dům, dejte tam ceduli, že zvete každého, kdo nemá kde bydlet. Uvidíme, jak dlouho to vydržíte. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Řekněte mi tento přístup, je podle vás racionální? Protože o tom by ta debata, jak vy jste říkal, měl být a tento příměr skutečně vypovídá o tom, jak by se mělo mluvit o migrační krizi? 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Je to prakticky totožné s tím, co já jsem říkal před chvilkou. A přitom já jsem neslyšel předsedu Fialu před časem. Když to nebudeme pojmenovávat a budeme to hladit těmi diplomatickými větami, tak na to jenom doplatíme, protože nám tady začnou řádit politici v uvozovkách, pseudopolitici, extremisté a já nemám rád, jestli je pravý nebo levý. Furt je to extremista. A začnou navrhovat jednoduché řešení. A víme, že občané podléhají právě těm jednoduchým návodům. To je ta situace, která je teď v Evropě a tím, že se neřeší vlastně už půl druhého roku, tak nabízí ten prostor právě těm extremistům a já se toho strašně bojím a myslím si, že oba ty extrémy i ta otevřená náruč, ale i to že je potřeba je někam zavřít, to je špatné. To, co jsem říkal před chvilkou. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Mně šlo právě o to, jestli tam u tohoto projevu nemůže mít také do jisté míry vliv toho, jakým způsobem zaujmout voliče. Protože příměr otevřete dům a tak dále, přeci uprchlíci nepřišli do Evropy tímto způsobem. Přijímáme je na základě mezinárodních dohod. Zdali i takovýto příměr nezjednodušuje celou tu situaci, který použil předseda ODS. 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Ano, když máte takový prostůrek, který odpovídá půl druhé minutě, tak hledáte nějakou zkratku a tady ta zkratka zazněla. Protože zas na druhou stranu máme jiné politiky, kteří říkají: nebuďte takhle xenofobní a pojďte, přivítejme je. A na to je ta věta pana předsedy Fialy, tak si zkuste je vzít domů. A najednou uvidíte, jak ti lidé, kteří nadšeně... 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Dobře, to potom, promiňte, ale vypadá, že můžeme přenášet možnost na někoho, kdo za tu migrační krizi také přece nemůže. 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Já vím, ale tvrdí, že je potřeba mít tu otevřenou náruč a vzpomeňme si na větu kancléřky Merkelové, která řekla: pojďte, my se o vás postaráme. A dneska s tím má nejenom doma problémy, ale v podstatě dostala tu Evropu do dramatických problémů, protože všichni v rámci dnešní komunikace přes mobil vědí, že v Německu je ráj. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Stejně tak ale Německo na základně zákonů vyřizuje žádosti o azyl, neúspěšné žadatele nepřijímá. Tam si myslíte, že vzniknul ten základní problém anebo je to zjednodušení, které samozřejmě mohlo vzbudit jakési nadšení, ale Německo jako takové musí jednat na základě zákonů. Stará se o bezpečnost svých občanů nebo si myslíte, že nedostatečně? 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Ale tu náladu v Německu, to, co máme z médií, ta jenom okrajově to zaznamenává. Já mám pár přátel v Německu a ti opravdu nejsou nadšeni z toho, co se odehrává na těch nádražích. Vzpomeňme si na Kolín a tak dále. To je totálně jiná kultura a ti lidé se nechtějí přizpůsobit prostředí, kam přišli. A když to vemu zpátky k Mene Tekel, emigrace před válkou, po nástupu komunismu, všichni naši se museli přizpůsobit té zemi, kam přišli. Takže i přicházející v daném okamžiku, podle mého názoru se musí přizpůsobit, jinak tady nemají co dělat. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

A to je asi princip, se kterým všichni souhlasí. A vy jste říkal, že se nepřizpůsobí. Máte na mysli všechny? Protože přece Evropa je plná migrantů, a kdyby to bylo tak, že 100% ne všichni, tak by asi vypadalo mnohem hůře. Ptám se, jestli myslíte... 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Já jsem nemluvil o 100 %. Já jsem mluvil o těch, kteří se nechtějí přizpůsobit a to, co v podstatě dneska je a nám je vyčítáno a problematika třeba takzvaná diskriminace romské populace, ale ta ghetta, která vznikala ve městech západní Evropy a nebo i v Americe, to je přece odstrašující záležitost. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Promiňte, teď je to vysvětlené. Vy jste řekl, oni se nechtějí přizpůsobit. Ale nemyslel jste tedy všechny. 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Ne, to je přeci mnoho lidí tady žije a jsou nadšeni, ale pracují s našimi zákony a dodržují je. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová nese na ministerstvo vnitra petici proti cituji: „Jakémukoliv azylovému zařízení na Benešovsku.“ Co takovému politickému gestu říkáte? 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Já nevím, jestli ona ji iniciovala, tu petici anebo je pouze tím nosičem. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Zřejmě je pouze tím nosičem jakožto zastupitelka. 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Protože i do Senátu dostáváme řadu petic a někdo je přijme a někam je donese, kam patří. Mě překvapilo, že to nese na ministerstvo, že to neprojednávají ve sněmovně, protože sněmovna i Senát jsou přesně tou půdou, kde se mají petice projednávat. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

A teď mě asi zajímá i ten obsah pochopitelně. 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Já ho neznám. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Žádné azylové zařízení na Benešovsku. 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Já nevím, koho tam chtěli umístit. Já nevím, jestli to mají být ti křesťané, kteří jsou v daném okamžiku sem s možností azylu dopraveni. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Předpokládám, že by to byli lidé, kteří na to mají nárok. 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

To já pevně doufám, protože jinak by to ztrácelo půvab. A každý se bude bránit. A teď mě by zajímalo, kolik v Benešově je těch nadšenců, kteří říkají: ano, my jsme pro to, ať sem všichni přijdou. A teď, když se jich to bezprostředně dotýká, tak najednou řeknou, no tak ne, u nás ne. Ono je to bohužel paralela s tím. Všichni chtějí dálnice, ale nesmějí vést kolem jejich vesnice. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Vy byste třeba takovýto přístup zvolil v Libereckém kraji? 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Pokud tam bude prostor, který odpovídá parametrově a současná vláda, ministerstvo vnitra a zahraničí řeknou: ano, no tak samozřejmě, co se dá dělat. Tak to je. Přece nejsme ve fázi, kdy budeme ty lidi, já nevím jak, diskriminovat ve smyslu, když požádají o azyl, aby nemohli proběhnout celé to řízení. Problém je, že po těch 40 dnech nebo 41 oni odcházejí a pohybují se v schengenském prostoru zcela nekontrolovaně. To je pro mě problém. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Vy kritizujete v tomto ohledu akceschopnost Evropské unie. Nechci to dávat do přímého kontrastu, ale zajímalo by mě, co se změnilo. Vy jako člověk, který podpořil Lisabonskou smlouvu, říkáte, že s výhradou, zároveň jste pro iDNES.cz uvedl: „Jsem zvědav, jak soudruzi v Bruselu budou v roce 2016 pracovat.“ Co se změnilo? Změnil se nějakým způsobem váš vztah k Evropské unii? 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Samozřejmě, protože Evropská unie dle mého názoru je projekt do konjuktury ekonomické a do v podstatě prostoru, kde se neválčí a tak dále. Pohoda, která tady celá léta vládla, tak ta zmizela. A začalo to krizí ekonomickou, začalo to Řeckem. A teď tady máme tuhle obrovskou krizi, která se dotýká každého z nás. A já si myslím, že tím, jak si stále povídají a stále říkají totéž, ale nic pro to neudělali, hotspot velké slůvko, jakoby záchrana. To je registrační stanice a v Itálii první hotspot měli v Miláně. Dovedete si představit, kde je Milán a kudy se připlouvá? 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Na severu Itálie, připlouvá se z jihu, tomu rozumím. Mě to zajímá i proto, že by mě zajímalo, jestli není teď přece jen trošičku jednodušší Evropskou unii kritizovat. Jestli to není populárnější, jestli na to třeba více voličů neslyší. Protože když bychom se podívali zpátky, tak ani čeští politici, například vládní, před několika lety také nějakým způsobem výrazně nevarovali před konflikty na Blízkém východě, v Africe, před možností migrační krize, která by nás mohla postihnout. 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

A jsme zpátky u toho Arabského jara. Já jsem byl v roce 2011 na Bledu na konferenci středozemního regionu a tam mně byla položena otázka, jestli Arabské jaro je totožné s Pražským jarem 68. Já jsem se začal smát a říkal jsem, to je přece absolutní nesmysl. To nejde srovnávat. My jsme se vraceli do demokracie a tady se exportuje demokracie, na kterou bohužel není ta společnost připravena. Já si myslím, že můj postoj k Evropské unii se výrazně začíná měnit. Právě kvůli tomu, že nejsou operativní, neřeší ten problém a jenom se o něm povídá. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Vy říkáte, promiňte, nejsou. Česko je součástí Evropské unie. Není to trošičku pokrytecké, i když vím, že vy teď nereprezentujete žádný orgán v Evropské unii. 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Já nechci tady sypat soli do ran mému jmenovci Bohuslavovi, premiérovi této země. Visegrádská čtyřka se na něčem dohodla, že plán B existuje. Bulharsko, Makedonie, udělat tam v podstatě jasnou blokádu. A on ani nedostal prostor, ani o tom nemluvil. A čemu mám já věřit, že celé dvoudenní jednání bylo jenom o Británii? To je samozřejmě nesmysl, protože se určitě jednalo o té migraci. Ale já z toho nemám od našeho premiéra výstup. Jen, že vlastně zase budeme chránit vnější hranice Schengenu etc. no a kde to jsme? To už slyšíme od léta minulého roku. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Máme zůstat jako země součástí Evropské unie, pane místopředsedo? 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Když to bude normální Evropská unie s těmi čtyřmi svobodami, na kterých vznikla, tak určitě. Ale pokud bude pokračovat ten prostor, kdy se nám reguluje život, kdy se nám zakazuje to, co nám předvádí v podstatě Brusel a ten skleník, který tam byl vytvořen, a to neřešení problémů, tak já si myslím, že bychom měli vést vážnou debatu o tom, jestli se nepokusit dostat na svoji stranu řadu dalších zemí a nezměnit parametry Evropské unie, aby ten skleník se rozbil a aby tam začali myslet  normálním selským rozumem, že každý stát, když bude prosperovat, tak bude bohatý, no tak samozřejmě bude bohatá i Evropská unie. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

To znamená, změnit parametry, ale zůstat? 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Já jsem tak se snažil trošku oklikou. Ano. Ale za zmíněných podmínek, než je v daném okamžiku vůbec možné. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Jenom krátce k těm řešením. Měl jste pravdu právě o tom, o čem jste hovořil, co se projednávalo na tom bruselském summitu. Spolupráce s Tureckem, to je další z věcí. Co si myslíte o tom uzavírání hranic na Balkánské cestě, protože vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi navštívil řecký ostrov Lesbos a řekl: „Jsme velmi znepokojeni zprávami, které máme o množících se uzávěrách evropských hranic podél Balkánské cesty, protože to vyvolá více chaosu a zmatku.“ Řekněte mi, jestli existuje opravdu řešení třeba v podobě zavírání hranic, anebo jestli to je gesto, které vypadá jako gesto bezpečnostní ale zároveň lidé, kteří už jsou na území Evropské unie, jsou například v Řecku, které má problémy s vracením těch lidí. Existuje podle vás nějaká jiná, lepší varianta? 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Blokáda hranic, bohužel, je jediným možným řešením. A pokud neuchráníme ten schengenský prostor, tak se budou chránit jednotlivé státy. Vezměme v úvahu, co dneska dělá Rakousko, co chystá. Hovoří se v Německu, že také zablokují hranice. A České republice nakonec také nezbyde nic jiného, ale my na to musíme být připraveni. A já chci slyšet od premiéra, od ministra vnitra a od ministra obrany, ano, my jsme připraveni na to, chránit nejenom přechody, ale i zelenou hranici. Nedá se nic dělat. Taková, bohužel, je realita současnosti. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

V Senátu máte projednávat výroky prezidenta Miloše Zemana, který otevřeně mluvil o výši výkupného za unesené Češky. Řekněte mi, patříte k těm, kdo kritizují tento jeho výrok a postoj? 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Víte, on nebyl první, kdo to řekl. Máme tady současného ministra obrany, který nevěděl nic lepšího, než to řekl. A to já považuji za opravdu nesmírně špatné od obou politiků. Ať už je to ministr Stropnický nebo prezident Zeman. Toto jsou natolik delikátní věci, děje se to na celém světě, že se vyměňují zajatci, ale nikde se o tom nehovoří takhle veřejně. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Jsou politici, kteří říkají, že Miloš Zeman společnost polarizuje, jeho mluvčí ale minulý týden řekl, že to není pravda, protože podle agentury SANEP má podporu 70 % obyvatelů. Jak hodnotíte jeho výkon vy? 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

My se spolu známe, tykáme si, takže nebudu tady hrát divadlo. On před volbami jasně deklaroval, že bude sjednocovat ten náš český národ, ale on ho rozděluje. On ho opravdu polarizuje. A teď jde o to, jestli to dělá on svými výroky anebo jestli to dělá ta společnost, že se přiklání na jednu nebo na druhou stranu. S těmi jeho větami kolem imigrace, s těmi já souhlasím. S jeho větami, které někdy zavánějí superpopulismem, tak s těmi nesouhlasím. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

To jsou například které? Vzpomenete si na některou z těch, s kterou nesouhlasíte? 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Ona je jich řada. A teď si žádnou nevzpomenu. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Proto se ptám, protože o migraci hovoří a máte na mysli i ty populistické výroky, které souvisí s migrací. 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Samozřejmě, ne jenom s migrací ale i obecně. O tom kalašnikovu a podobné věci. To v podstatě prezident republiky by neměl říkat. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Vy jste sám kandidoval na tuto funkci. Už teď se začíná mluvit o tom, kdo by mohl být tím příštím. Vás napadá, za váš pravicový blok, když to zjednoduším, kdo by mohl být tím dalším kandidátem? Ačkoliv volba je přímá, víte sám, že to asi bude hrát roli, postoj jednotlivých politických stran. Rýsuje se nějaká taková postava v téhle době? 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Určitě. Těch uchazečů bude hodně. To možná, že budeme překvapeni. Ale v Občanské demokratické straně existuje jeden politik, který sám řekl, že by rád kandidoval a to je Jaroslav Kubera, kterého asi také znáte. Veřejnost ho zná s jeho polohou názorovou a pro mě by to byl dobrý kandidát. 
 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Máte před sebou závěrečné měsíce v Senátu. Jak se vám bude odcházet? 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Já jsem se tak rozhodl už víc než před rokem a už nekandiduji. Nebude to jednoduché, tak jako nebylo jednoduché mé odcházení z medicíny do politiky. Ale když se tak podívám zpátky a není to jenom můj subjektivní pohled, ale i věty, které získávám od lidí známých i neznámých okolo mě, něco si udělal a nebylo to špatné. A tím to pro mě je uzavřené. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

Říká místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Děkuju za to, že jste byl hostem dnešního Interview a na shledanou. 


Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Děkuji za pozvání. Na shledanou. 

MUDr. Přemysl Sobotka

1. místopředseda Senátu PČR