9. prosince 2015

ODS: Vyjádření ke státnímu rozpočtu na rok 2016

Petr Fiala: Rozpočet koalice je jako, když si pejsek s kočičkou dělali dort

ODS nemůže podpořit rozpočet, který v době hospodářského růstu rozhazuje peníze daňových poplatníků a zadlužuje naši budoucnost. Překvapuje mě neochota koaličních poslanců zamyslet se nad tím, co schvalují. Ačkoliv jsme předložili pozměňovací návrhy, abychom nejkřiklavější chyby rozpočtu napravili, vládní poslance argumenty vůbec nezajímaly. Koalice tak schválila rozpočet na příští rok, který je doslova černou dírou na peníze všech občanů, kteří platí daně. Vláda se chystá rozházet téměř 30 miliard korun. V této výši jsme našli zbytečné výdaje, například za nové státní úředníky, nové trafiky pro stoupence vládních stran, zbytečné dotace a další. Vláda navíc v souvislosti s imigrační krizí podceňuje bezpečnostní rizika, když odmítá dát víc peněz armádě. Česká republika tak neplní své závazky vůči spojencům. Proto jsme chtěli posílit rozpočet obrany o 2 miliardy korun. Je zjevné, že vláda nemá ani strategický pohled do budoucnosti, když neváhá vzít 1 miliardu vysokým školám. Přitom pouze kvalitní vysokoškolské vzdělávání zajistí konkurenceschopnost naší ekonomiky a naši dobrou budoucnost. To by  ale socialisté museli dohlédnout dál, než pouze na konec tohoto volebního období.

Jan Skopeček: Schválený rozpočet - šeď a promarněná příležitost

Vláda dnes Poslaneckou sněmovnou protlačila státní rozpočet, který Českou republiku nikam dopředu neposouvá. Je neodůvodnitelné, že vláda chce i v době slušného ekonomického růstu hospodařit s vysokým schodkem, což jde proti základní ekonomické logice. Schválený rozpočet nijak neřeší strukturální potíže české ekonomiky, ani dlouhodobě nerovnovážný stav veřejných financí. Všechny potřebné změny a kroky přesouvá vláda na úkor ekonomického rozvoje raději na příští politické reprezentace, aby neriskovala svoji oblíbenost v žebříčcích politických preferencí. Takto se ale sebevědomá vláda nechová. Podobu rozpočtu schváleného současnou vládou by snad šlo ještě tak očekávat od nějaké formy úřednické vlády, která by bez mandátu od voličů chtěla zajistit pouze jakýsi udržovací rozpočet bez dalších ambicí. Politická vláda je tu ale od toho, aby rozpočet vyjadřoval směr, kterým má Česká republika jít, a řešil hlavní problémy a výzvy, kterým naše země čelí. Obávám se, že nárůst počtu úředníků, růst běžných výdajů, neřešení mandatorních výdajů, a tedy i rezignace na neúprosný trend stárnutí naší společnosti, nejsou parametry, které od státního rozpočtu veřejnost očekává. Státní rozpočet na r. 2016 je v tomto kontextu promarněnou příležitostí.

Zbyněk Stanjura: Vyrovnaný rozpočet je i přes ekonomický růst v nedohlednu

Příjmy státního rozpočtu jsou podle našeho názoru napnuty a jsou možná až příliš optimistické. Ta situace se nebude opakovat, že bude o 100 miliard vyšší příjem, než bylo rozpočtováno. My se obáváme, že zrovna v položce příjmy z evropských peněz, když pominu povinné platby, takové ty nárokové, tak je příliš optimistický. Uvidíme, jak se bude dařit reálně v prvním roce nového plánovacího období čerpat miliardy či desítky miliard z evropských fondů. Vzpomeňme si, že před rokem říkali čelní představitelé vlády, že vyrovnaný rozpočet bychom mohli dosáhnout někdy v roce 2017 až 2018. O rok později říkají 2018 až 2019. A jsem si skoro jist, že příští rok budou říkat: No, ale toho vyrovnaného rozpočtu můžeme dosáhnout někdy v letech 2019 až 2020. Pořád to odsouváme, říkáme - tak za ty tři až čtyři roky. Jenže o rok později jsou to opět 3 až 4 roky. Obávám se, že to tak bude i příští rok.