12. srpna 2015

Řecká krize: Jakmile se jednou odpustí úroky za půjčky, nastane lavina požadavků na odpouštění i od jiných zemí

Po snad zažehnaném řeckém kolapsu Evropa přemýšlí, jak se vyvarovat rizika vzniku dalších podobných krizí. Francouzský prezident Francois Hollande oprášil zatím potichu vyslovovanou ideu, aby eurozóně vládl jeden hospodářský kabinet se společným rozpočtem a parlamentem. O tématu diskutoval na ČRo Plus 1. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Místopředseda Senátu za ODS Přemysl Sobotka apeloval na ideu jednotné Evropy. „Buďto jsme jedna unie, která má eurozónu, nebo uděláme paralelní strukturu, což bude daleko nákladnější."

Sobotka: „Celý tento nápad je jen odvedením pozornosti od toho základního, to jest relativního neřešení celého problému s Řeckem… Ukazuje se, že se hrálo falešnými kartami , které byly cinklé ze strany Řecka. Lidé v Evropské unii přeci museli vědět, že se falšuje, a že dotace, které jsou do země, se rozplývají v nenávratnu nebo že je státní rozpočet jaký je a dluhy narůstají.“
„Je to nápad, který směřuje k tomu, aby se Evropská unie v tichosti rozdělila dělila na ty v první a druhé kategorii, a také na ty, kteří jsou úplně na okraji,“ upozornil Přemysl Sobotka.

Ten reagoval na předpokládaný způsob sanace řeckého dluhu a zvláště úroků. „Jakmile se jednou odpustí úroky za půjčky, nastane lavina požadavků na odpouštění i od jiných zemí. Kam se pam EU jako celek pořítí nevím, ale chtělo to radikálnější kroky.“

Pro místopředsedu Senátu je představa dalšího parlamentu nesmyslná. „V daném okamžiku je absurdní si představit, že budeme mít v Unii další volby, kterými budeme obtěžovat občany.“

„Není možné se skrývat za novým parlamentem prezidenta Hollanda. Pojďme si říct ano, hrajme fér, ale nezasahujme dramaticky do subsidiarity a do toho, co jednotlivé státy mohou, chtějí a co také umí,“ doporučil Přemysl Sobotka.
MUDr. Přemysl Sobotka

1. místopředseda Senátu PČR