Ing. Marian Jurečka

*1981

Politická příslušnost: KDU-ČSL

Životopis

Ing. Marian Jurečka pochází z rodiny, která se po generace věnovala zemědělství. Rozhodl se pokračovat v rodinné tradici a přihlásil se na Střední zemědělskou školu v Přerově. Vysokoškolské vzdělání získal na Mendelově univerzitě v Brně – obor rostlinolékařství. Do politiky vstoupil v roce 1999 v barvách KDU-ČSL. Postupná mravenčí práce uvnitř strany mu vynesla post místopředsedy a v roce 2012 i lídra kandidátky KDU-ČSL v Olomouckém kraji. Uspěl, stejně jako v následných volbách do Sněmovny. Bezmála čtyři roky řídil Ministerstvo zemědělství. V lednu 2020 se stal předsedou KDU-ČSL.

Hraje na tubu, vystupuje s hudebním tělesem Porta Benefica, s kterým pravidelně pořádá benefiční koncerty. Je ženatý a má pět synů. Když může, rád vymění oblek za montérky, pohodlné auto za traktor a vyráží pracovat na pole.

předseda KDU-ČSL, poslanec pro oblast národohospodářské a zemědělské politiky, obnovitelné zdroje a energetiku