31. července 2013

Mé srdce patří Česku

Na Frýdecko - Místecko zavítal ve dnech 25. a 26. 7. europoslanec Edvard Kožušník. V rámci své letní kampaně Mé srdce patří Česku má v plánu po vlastních nohách proběhnout během 43 dnů celou Českou republiku, celkem 1 300 km. Jaký má k tomu důvod?

 

Coby europoslanec se po celý rok věnuje své práci v Bruselu a ve Štrasburku, nezbývá mu moc času na potkávání se s občany doma. Proto se rozhodl období letních prázdnin, kdy Evropský parlament nezasedá, věnovat setkávání s lidmi v Čechách, na Moravě a Slezsku. Celou trasu bude absolvovat pouze za doprovodu asistentky a s podporovateli, kteří se rozhodnou běžet s ním.

Start proběhl ve čtvrtek 26. 7. v 10.00 hodin v Ostravě - Bartovicích. První zastávka byla v obci Řepiště, kde ho přivítal starosta Rostislav Kožušník. Pan starosta provedl Edvarda Kožušníka výtvarnou dílnou, kde zrovna děti vyráběly z keramiky dekorativní předměty a dětským táborem, který už třetím rokem obec Řepiště přes léto provozuje. Oba vzhledem ke stejnému příjmení neskrývali své sympatie. Edvard Kožušník pozval pana starostu na večerní setkání příznivců do Frýdlantu nad Ostravicí.

Druhým cílem bylo frýdecké Zámecké náměstí, kde se pozdravil s místopředsedou rady OS ODS Frýdek - Místek, panem Ing. Františkem Kopeckým. I přes krásné teplé počasí se na obloze objevilo pár mráčku a Edvarda Kožušníka příjemně osvěžil slabý déšť.

Jeho třetí zastávkou bylo náměstí Svobody v Místku, kde už opět svítilo slunce. Zastavilo se i několik místních, aby vyjádřili Edvardu Kožušníkovi svou podporu, za což obdrželi klíčenku s podobiznou Kožušníka v běžeckém dresu.

Poté se rozeběhl přes Palkovice k poslední zastávce tohoto dne, na náměstí do Frýdlantu nad Ostravicí. Tam už ho čekal pan předseda MS ODS Frýdlant nad Ostravicí Ing. Eduard Viznar a členové rady MS ODS Frýdlant nad Ostravicí. Společně europoslanci poblahopřáli k úspěšnému doběhu. V 18.00 hodin se v Hotelu Merlin konalo setkání s příznivci Edvarda Kožušníka, kterého se kromě členů ODS zúčastnila i paní starostka Frýdlantu nad Ostravicí RNDr. Helena Pešatová a starosta Řepiště s manželkou.

V pátek 26. 7. se ráno opět cítil ve skvělé formě a v 10.00 vyběhl z frýdlantského náměstí na Čeladnou. Tento den se společně s ním rozhodl strávit Daniel Adámek a podpořil ho tak svým doprovodem na kole. V Čeladné rovněž přišlo několik místních příznivců, aby E. Kožušníkovi popřáli hodně štěstí a společně se vyfotili.

Další zastávkou byly Kunčice pod Odřejníkem. I přes velké horko v poledne přivítali Edvarda Kožušníka starosta Ing. Tomáš Hrubiš a místostarosta Ing. Lumír Poledník. Pozvali europoslance k prohlídce školy a společně se vyfotili.

Dále v běhu pokračoval přes Frenštát pod Radhoštěm, kde se pozdravil se skokanem na lyžích Jakubem Jandou a do Rožnova pod Radhoštěm. I tam zdárně doběhl společně s doprovodem a ukončil tak druhý den svého běhu přes ČR.

Cílem jeho kampaně je doběhnout 5. září do Prahy. Má tedy před sebou ještě velký kus cesty. Nezbývá, než panu Kožušníkovi držet palce a přát mu při běhu hodně štěstí, příznivé počasí a dostatek sil.