5. října 2016

ODS nechce rušit sociální dávky, lidé si je však musejí zasloužit

Občanská demokratická strana se chce zasadit o změnu současného systému výplat sociálních dávek. „Cílem není jejich zrušení. My jsme pro podporu v nezaměstnanosti, pro podporu tělesně postižených, matek s dětmi, pro seniory. Ale musí být jasně nastavená pravidla, za jakých podmínek lidé peníze dostanou. Nestačí jen nastavit ruku a brát, i v případě dávek musí platit princip něco za něco,“ vysvětlila místopředsedkyně ODS, starostka Obrnic na Mostecku a dvojka kandidátky ODS ve volbách do zastupitelstva Drahomíra Miklošová.

Sama je příkladem toho, že to jde. Právě v Obrnicích, kde už téměř polovinu obyvatel tvoří Romové, se je podařilo integrovat a zapojit do společenského života obce. „Nebylo to jednoduché. Drtivá většina Romů nepracuje a je závislá na sociálních dávkách. Snažíme se jim maximálně pomáhat, v žádném případě ale ne jednostranně. Trvám totiž důrazně na principu zodpovědnosti k sobě samému a za sebe, za svou rodinu. Pomáháme jen tomu, kdo pomoc skutečně potřebuje a kdo si ji zaslouží. Navíc lidé, kteří něco chtějí, musejí sami něco odvést. Zavedli jsme písemné dohody. Pokud ji potřebný nedodrží či poruší, nemůže počítat s podporou,“ vysvětlila Miklošová.

Za velký problém označila zneužívání sociálních dávek. „Všichni víme, že řada takzvaných nepřizpůsobivých spoluobčanů státní podporu doslova prošustruje na hracích automatech. To je třeba změnit. Proto jeden z našich dlouhodobých cílů je navázat pobírání sociálních dávek na veřejnou práci. Kdo práci ve veřejném sektoru odmítne, musí se spokojit s existenčním minimem. O rodičovské příspěvky by přišli i rodiče, které děti neposílají do školy, neplatí jim obědy, nebo po skončení základní školní docházky nutí své potomky místo dalšího vzdělávání zapsat se do evidence úřadu práce,“ upozornila.

S problematikou štědrého sociálního systému, který rozmnožuje skupinu lidí, jimž se nevyplatí pracovat, souvisí podle dlouholetého starosty Kadaně na Chomutovsku a lídra kandidátky ODS v krajských volbách Jiřího Kulhánka i problematika nezaměstnanosti. Její míra je v Ústeckém kraji dlouhodobě nejvyšší ze všech českých i moravských regionů.

„Pracovních míst je přitom dost a pro zaměstnavatele je velký problém sehnat kvalifikovaný, ale mnohdy i nekvalifikovaný personál. V průmyslových zónách dotovaných státem si podniky dovážejí dělníky až z Mongolska. Takže za české peníze řešíme nezaměstnanost v daleké cizině. Část našeho obyvatelstva je prostě líná a než by šla do práce, vymohou si raději sociální dávky. Řada lidí si k nim také přivydělává prací na černo. Nikdo to přitom neřeší. Unikají obrovské peníze státu, které by pomohly například ve zdravotnictví, aby nám neutíkali lékaři a sestřičky do zahraničí. Lék na to však existuje. Omezme zásadním způsobem sociální dávky a vyplácejme je jen za práci pro obec,“ nabízí řešení Kulhánek.

Oba úspěšní komunální politici upozorňují také na nečinnost státu i kraje v kauze spekulantů s byty. Za tristní označili situaci, kdy pokřivená legislativa umožňuje příval nepřizpůsobivých lidí do Ústeckého kraje z jiných tuzemských lokalit. „A co na to kraj? Ticho po pěšině, nechává v tom obce samotné. Přitom má ze zákona o krajích možnost zákonodárné iniciativy a tu nevyužívá. Stačí vyplácet dávku na bydlení maximálně do výše místního nájmu v obecních bytech a máte po migraci a nemusíte vyplácet přes úřady práce obrovské částky do kapes vlastníků bytů a ubytoven. Nemusíte ani tvořit velmi pochybný zákon o sociálním bydlení, který nebude v praxi fungovat. Kraj je pasivní a nepomáhá. To je jedna ze zásadních věcí, kterou změníme,“ slibuje Kulhánek.

ODS by také ráda změnila negativní obraz kraje, jenž stále přetrvává v povědomí mnoha obyvatel jiných regionů.  „Ústecký kraj má obrovský potenciál v cestovním ruchu, který neumí prodat. Máme nádherné památky i krajinu. Zde chybí jasný tah na branku. To je jeden z příkladů kudy dál.

Musíme také přestat podporovat pasivní a nepřizpůsobivé, ale obrátit pozornost k aktivním lidem, vytvářet dobré podmínky pro živnostníky a malé podnikatele a přestat je dusit nesmyslnou legislativou jako například zákaz kouření v hospodách, elektronickými pokladnami a podobně,“ doplnil Kulhánek.