6. března 2012

Věnujeme pozornost rušení Vojenského újezdu Brdy

Oblastní sdružení ODS Rokycany věnuje od loňského roku mimořádnou pozornost vládním úvahám týkajících se zrušení Vojenského újezdu Brdy. Tedy rozsáhlého a unikátního území, které z jedné třetiny své rozlohy sousedí s bývalými okresy Rokycany a Plzeň-jih, tudíž s Plzeňským krajem.

Věnujeme pozornost rušení Vojenského újezdu Brdy

Oblastní sdružení ODS Rokycany věnuje od loňského roku mimořádnou pozornost vládním úvahám týkajících se zrušení Vojenského újezdu Brdy. Tedy rozsáhlého a unikátního území, které z jedné třetiny své rozlohy sousedí s bývalými okresy Rokycany a Plzeň-jih, tudíž s Plzeňským krajem. Připomeňme, že Vojenský prostor Brdy vznikl usnesením vlády ČSR ze dne 19. února 1926, od roku 1950 byl vojenským újezdem. Vojákům tedy území patří již 86 let. Jeho rozloha je 260 km čtverečních. Devadesát procent území tvoří les, zbylou část využívá armáda jako cvičiště se specializovanou dělostřeleckou a leteckou střelnicí. Od roku 1950 doposud je zde zákaz vstupu pro veřejnost, v roce 2007 byly v omezeném rozsahu zpřístupněny malé části na okrajích.

Uvědomovali jsme si, že případný odchod armády z Brd znamená následné kroky, resp. nutnost řešit způsob ochrany přírody v Brdech, nové správní členění oblasti, způsob lesního a vodního hospodaření a fungování veřejné komunikační sítě na území. Vnímali jsme potřebu diskuse na úrovni dotčených obcí i kraje, kterých se problematika týká, aby se mohli na proces případného „zcivilnění“ vojenského prostoru včas a dobře připravit. Proto již v srpnu 2011 vznikl ve Strašicích analytický materiál „Návrh uspořádání území vojenského újezdu Brdy“, který zpracovalo Museum Středních Brd a Obecní úřad Strašice, jmenovitě Jiří Hahner, starosta obce (ODS), Martin Lang, vedoucí muzea (ODS), Jiří Kantor, člen rady obce a předseda místního sdružení ODS a Tomáš Svoboda, vedoucí finanční a majetkové správy obecního úřadu. Pro diskusi ojedinělý a propracovaný text, který byl ministerstvy obrany a životního prostředí přijat jako základní podkladový materiál pro další jednání o ochraně přírody a správním členění území. Jedině v dílně ODS tak vznikl skutečně koncepční materiál.

Brdy jsou nádherným územím s krásnou přírodou, což ví spousta lidí, kteří sem v minulosti pronikli legálně či nelegálně, přičemž jsou kousek z Plzně, stejně jako z Prahy. Vláda o definitivním zrušení vojenského újezdu rozhodla v lednu tohoto roku, prostor armáda opustí v průběhu roku 2015, neboť se kvůli této změně bude muset změnit legislativa. Požadovali jsme, aby odpovědnost za správu obcí byla navrácena tamnímu obyvatelstvu. Po vzniku újezdu ztratily přilehlé obce možnost rozvíjet se, ztratily možnost ovlivňovat dění v území, kde pramení vody, které jsou používány pro přípravu pitné vody pro rozsáhlé území Rokycanska. Je logické, že stojíme za obcemi, které požadují navrácení svých bývalých katastrálních území, je logické, že toto území chtějí mít pod svojí kontrolou. Jedná se pouze o narovnání správní, nikoliv majetkové, území by zůstalo v majetku státu. Hospodaření v lesích by bylo ponecháno Vojenským lesům a statkům ČR, s.p. Logiku má i původní hranice mezi kraji, jež byla původně vedena po rozvodí, přičemž v 50. letech 20. století bylo území z důvodu administrativního zjednodušení z původně Plzeňského (Západočeského) kraje vyňato a vojenský újezd byl uměle začleněn do Středočeského kraje. V oblasti komunikační sítě navrhujeme, aby přes Brdy vedla jediná páteřní silniční komunikace. Ve věci ochrany přírody a krajiny vyšlo jako optimální zřídit na území „Chráněnou krajinnou oblast Střední Brdy“. Agentura ochrany přírody a krajiny již zpracovává pro ministerstvo životního prostředí analýzu. Stejný názor mají i představitelé obcí, zejména těch u nás v Plzeňském regionu. Situací v dotčené oblasti se z naší iniciativy věnoval i ministr spravedlnosti a předseda našeho regionu Jiří Pospíšil, který se v květnu loňského roku sešel se starosty, vyslechl si jejich stanoviska a přislíbil maximální pomoc při přeměně Vojenského újezdu Brdy na civilní území. I nadále s naší spoluprací situaci v oblasti bedlivě monitoruje a má zájem obdobnou schůzku iniciovat na jaro letošního roku.

Bc. Jan Šašek

místopředseda místního sdružení