8. ledna 2016

Kvůli novým pravidlům financování přijde mnoho obcí v Plzeňském kraji o peníze

Krátce před Vánoci schválila Poslanecká sněmovna novelu zákona o rozpočtovém určení daní podporovanou ministrem Andrejem Babišem. Ta mění financování obcí a mimo jiné jim bere třicetiprocentní podíl na výnosech daně z příjmů fyzických osob. Podle poslance ODS a místostarosty Kdyně Vladislava Vilímce je nyní jasné, že toto opatření dopadne tvrdě na mnoho obcí v Plzeňském kraji.

Nová pravidla financování dopadnou na některé obce velmi tvrdě. V Plzeňském kraji je v současnosti 501 měst a obcí a na nových pravidlech prodělá 52 z nich. U ostatních se toho mnoho k lepšímu nezmění. Konkrétně třeba obec Hradiště v domažlickém okrese přijde o 23 procent svých příjmů,“ dává příklad dopadů nové legislativy Vladislav Vilímec. Upozorňuje ale, že vůbec nejvíce budou tratit menší obce na Šumavě. „Jsem zvědavý, jak například ministr životního prostředí bude s prominutím takovou hloupost starostům těchto obcí vysvětlovat. Jak chce získat jejich souhlas s dalšími chystanými omezeními v Národním parku Šumava, když jim na druhé straně i svým neuváženým hlasováním bere současné příjmy?“

Vladislav Vilímec také zdůrazňuje, že navzdory snaze ministra financí Babiše vydávat nová opatření za příznivá pro obce, se jedná o nepovedený krok, který  neměl podporu zástupců obcí. Odmítli ho jak Sdružení místních samospráv, tak i Svaz měst a obcí. „Navíc se ukazuje, že zákon byl přijat na základě pochybných argumentů. Ministr Babiš a senátor Radko Martínek z ČSSD, faktický tvůrce finální podoby novely, přesvědčovali veřejnost, že obce třicetiprocentní podíl na vybraných daních od fyzických osob nepotřebují, protože ten stejně v posledních letech klesá. Jenže aktuální čísla hospodaření státu za uplynulý rok ukázaly, že tyto příjmy naopak vzrostly a to o celých 100 procent,“ dodává Vilímec.

Vláda by se proto měla k zákonu o rozpočtovém určení daní vrátit. „Do zákona by se měla vrátit motivace obcí vytvářet příznivé podnikatelské prostředí a zvyšovat daňové výnosy ve prospěch obecní kasy a tedy ve prospěch svých obyvatel. Skončit by měly neustálé pokusy o  centralizované glajchšaltování daňových výnosů, které samosprávu vrací před rok 1989. Kroky ministra financí zatím bohužel obce pouze poškodily a žádnou pozitivní motivaci nepřinesly. Jejich dopady pocítí v Plzeňském kraji mnoho obcí.

 

Ing. Vladislav Vilímec

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
místostarosta
krajský zastupitel
poslanec PČR