9. ledna 2013

Ministr průmyslu a obchodu Martina Kuba pokračuje v cestách po regionech

Cílem dnešního pracovního výjezdu do Pardubického kraje byla návštěva vybraných regionálních firem, setkání se členy Krajské hospodářeské komory Pardubice, setkání se starosty a následná účast na jednání regionální rady ODS Pardubického kraje.

Program pana ministra začal v Ústí nad Orlicí, kde navštívil společnost Ace Trade zabývající se dodávkami pro potravinářský, chemický, kosmetický či farmaceutický průmysl. Martin Kuba byl během prohlídky provozní části a administrativních prostor generálním ředitelem společnosti Alešem Motyčkou seznámen s hlavními výrobními programy a zejména pak také s dynamikou rozvoje společnosti Ace Trade. 

Po prohlídce provozních části budouvy věnoval pan ministr Kuba čas novinářům a zástupcům sdělovacích prostředků, kteří za ním přijeli přímo do firmy. Následovalo krátké osobní setkání s dalšími zástupci společnosti, kde byl také prostor pro krátkou videoprezentaci mapující vznik a dynamický vývoj společnosti až po vlastní výstavbu stávajících prostor. Zde také pan ministr Kuba mohl slyšet z úst generálního ředitele Aleše Motyčky i chválu na spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu.

Další zastávkou výjezdní návštěvy byla společnost USSPA v Dolní Dobrouči, která patří mezi světově uznávané výrobce spa a whirpool. Pan ministr byl ještě před prohlídkou samotného provozu a výroby diskutoval s majitelem Petrem Kolářem a jeho dcerou nad problematikou týkající se např. nových změn v oblasti legislativy a daní. 

Při prohlídce provozu společnosti měl možnost Martin Kuba vidět i světovou novinku a patent společnosti USSPA - automatický termoizolační kryt pro venkovní spa a whirpool. Ještě před odjezdem se mohl Marin Kuba podívat na exkluzivní spa - Solitare. Za tento produkt získala společnost USSPA světové ocenění.

"Těší mě, že i v Pardubickém regionu jsou firmy, které vyrostly doslova na zelené louce. O to víc, mě mrzí, že si podnikatelé, ve všech regionech, které jsem dosud při svých cestách navštívil, stále ještě hodně stěžují na podmínky, které jim stát k podnikání vytváří a tedy i k vzniku dalších pracovních míst. To by měl stát co nejdříve změnit. Považuji to za jednu ze svých velkých priorit. Podnikatelské prostředí nejen v České republice, ale i v celé Evropě nesměřuje tím správným směrem," uvedl Kuba.

Další program pana ministra již směřoval do Pardubic, kde se setkal v hotelu Euro se členy Krajské hospodářské komory Pardubice. I zde se pan ministr setkal s věcnou a konstruktivní diskusí, ze které si odnesl i několik poznámek. Představitelé komory zde například diskutovali i o alternativních zdrojích pro pohon aut nebo například nad problematikou uvažované povinnosti v oblasti DPH týkající se zjišťovaní odvodu DPH. 

Na programu Martina Kuby bylo i setkání se starostkami a starosty. Zde po krátké úvodní řeči vyzval ministr Kuba přítomné starosty ke konkrétním otázkám, připomínkám a námětům. Představitelé samosprávy se kromě konkrétních individuálních záležitostí zajímali o kroky, které chce Ministerstvo průmyslu a obchodu dělat, aby přilákalo do měst a obcí více investorů, kteří by jednak umožnili rozovoj dané lokality, ale zejména by mohli nabídnout práci lidem v dané lokalitě.  

I do Modrého domu přišli novnáři, kteří se zajímali o návštěvu ministra Kuby v Pardubickém kraji. Před sídlem pardubické ODS bylo možné vidět i přenosový vůz ČT, neboť Martin Kuba díky technice mohl být přímým přenosem i hostem v Událostech ČT. 

Dalším bodem programu Martina Kuby byla účast na jednání Regionální rady ODS Pardubického kraje, které se zúčastnil společně s hlavním manažerem Janem Kočím. Pro projednání nezbytných záležitostí následovala společná večeře s představiteli pardubické ODS.