2. října 2019

Další inkluzivní byty na Jihu nechceme

Jih nechce pokračovat v projektu města "Sociální bydlení". Zkusím jednoduše vysvětlit proč.

To, že nechceme v projektu pokračovat neznamená, že nechceme řešit bydlení sociálně potřebných. Z našeho bytového fondu cca 5200 butů máme v různých režimech sníženého nájmu (sociálního bydlení) přes 900 bytů - což je více, než ve zbytku Ostravy.

Projekt Sociálního bydlení města vytipovává "vhodné rodiny popř. jednotlivce", které umisťuje do běžného bytového fondu, tzn. mezi řádné občany, kteří si za obecní byty platí plnou výši nájemného, nenarušují občanské soužití a mají tedy právo na nerušené a řádné bydlení. To vše s vidinou, že se nájemci těchto inkluzivních bytů přizpůsobí většinové společnosti a získají běžné společenské návyky - to je ovšem v řadě případů pouze vize, nikoli realita.

V pilotní fázi projektu Jih nabídl městu pro tento projekt 59 bytů - v celé Ostravě jich bylo 103 tzn. více než polovina všech bytů byla právě na Jihu. . U těchto bytů často došlo k vystěhování nájemníků ať už z důvodu neplacení (dluh takřka 500 tis nebo pro narušování občanského soužití).

                           

Chápeme, že lidé z problémových ubytoven musí někde bydlet. Na druhou stranu za každého občana, kterého z ubytovny přestěhujeme do inkluzivního bytu přijde na ubytovnu další, nový nájemník ubytovny - tzn. takto problém ubytoven opravdu vyřešit nejde. Problém ubytoven změní pouze legislativci změnou zákonů, zejména toho o doplatcích a příspěvcích na bydlení, kdy se celý systém musí od základu změnit.

V oblasti sociálního bydlení se chceme zaměřit na dostupné bydlení pro seniory, pro mladé rodiny a pro lidi v nouzi (např. oběti domácího násilí, matky s dětmi, zdravotně postižení ad..).

Experimenty se začleňováním lidí ze sociálně znevýhodněných skupin nechceme provádět v nahodile rozmístěných bytech po našem obvodě, ale v domech, kde bude dohled a zajištěna permanentí sociální služba - např. formou pronájmu některých našich nemovitostí neziskovému sektoru, (např. Charitě), který bude s těmito lidmi denně pracovat.

Smyslem všech opatření je nesnižovat kvalitu bydlení řádných občanů v rámci našeho obvodu.

odkaz na článek k tématu na idnes.cz https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/obvod-socialni-byty-ubytovna.A191002_505492_ostrava-zpravy_woj