7. února 2019

Plánujeme regeneraci Hrabůvky,, a další projekty budou pokračovat

Zkusme veřejný prostor na Jihu přenést do 21. století. Článek z Jižních listů k plánované revitalizaci Hrabůvky. Aby nepřišli zkrátka obyvatelé dalších částí tak chystáme podobný projekt v Zábřehu a zkrátka nepřijdou ani obyvatelé Výškovic.

Významná část Hrabůvky se změní. Radnice připravuje revitalizaci prostoru od nákupního střediska na Horní ulici, přes finanční úřad, podél celé ulice Dr. Martínka až ke kostelu. Celá proměna proběhne v 5 etapách.

První etapa, která zahrnuje úpravu prostoru před a za budovou obchodního centra Železňák, už začala loni vybudováním parkoviště za poliklinikou v Hrabůvce. Letos radnice hodlá zahájit přeměnu zanedbaného prostoru před Železňákem v upravené náměstí a v dalších letech opravit ulici MUDr. Lukášové podchod u finančního úřadu.

„Na tuto etapu v budoucnu naváže úprava lokality před poliklinikou v Hrabůvce. Zde ale musíme aktualizovat dřívější studii, protože počítala s odstraněním kašny, která vyhrála hlasování v participativním rozpočtu a zůstane tady. Navíc v původní studii nebyla zakreslena ani cyklostezka, která tímto územím prochází. Rovněž v lokalitě počítáme se zachováním a rekonstrukcí stávajícího basketbalového hřiště,“ přibližuje místostarosta pro strategický rozvoj Jan Dohnal.

Jezírko bude možná jinde

Třetí etapa řeší navazující projekt jezírka v režii ostravského magistrátu. Obyvatelé na lednové veřejné diskusi s představiteli města a obvodu nápad přivítali, ale chtějí ho na jiném místě.

„Prověřujeme přesunutí jezírka do prostoru za Savarinem na bývalém hřišti před Kozlovnou u Ježka. Obvod už zadal studii, která odpoví na otázku, zda je to možné. V případě, že to bude neproveditelné, platí původní varianta,“ vysvětluje místostarosta.

Polovinu by mohla zaplatit dotace

Zatímco idea jezírka je pouze na začátku, projekt Zeleň za Savarinem, což je regenerace všech chodníků, zeleně a mobiliáře kolem Savarinu a na obou koncích obytného domu podél ulice dr. Martínka, jde do finální fáze.

„V současné chvíli se připravují podklady pro vydání stavebního povolení. Realizace by měla stát cca 12 milionů korun a zhruba polovinu prostředků chceme získat od Státního fondu rozvoje bydlení ministerstva pro místní rozvoj,“ uvádí Jan Dohnal s tím, že práce na této 4. etapě by chtěl obvod zahájit nejpozději v příštím roce.

„Vzhledem k tomu, že se revitalizace týká velkého území se spoustou bytových jednotek, rozdělili jsme ji do pěti etap. Zároveň si chceme na jednotlivé etapy žádat o dotace od již zmíněného Státního fondu rozvoje bydlení. Pokud se to všechno povede, za 4 až 6 let bychom měli mít celou Hrabůvku od kostela podél ulice Dr. Martínka až po nákupní centrum Horní opravenu,“ těší se místostarosta Jan Dohnal.