16. července 2018

Rykala si na Jihu zahrál „Kosíkovou“, věřme, že naposled

Podle školského zákona existuje tzv. šestileté období výkonu funkce na pracovním místě ředitele základní školy (při zachování pracovního poměru na dobu neurčitou). Městský obvod coby zřizovatel má možnost vyhlásit anebo nevyhlásit konkurs na místo ředitele po uplynutí této lhůty. Ke konci tohoto školního roku obvod Ostrava Jih poprvé od existence dané vyhlášky vyhlásil konkurzy na ředitele u 6 základních škol. A to buďme rádi, že šestileté funkční období končilo letos jen právě šestici ředitelů škol, jinak by konkurzů, v nichž jak se následně dočtete, takřka všichni dosavadní ředitelé svůj post neobhájili, bylo podstatně více.

I když tedy konkurzy na ředitele škol byly vyhlášeny na Ostravě – Jihu poprvé, nebylo by na tom nic až tak neobvyklého, kdyby v komisi, která měla vybrat nové ředitele, popř. potvrdit ty stávající, neměli usednout za zřizovatele nedávno jmenovaná ředitelka ZŠ Formana, paní Večerková, a stejně i další „nováček“ ve funkci ředitele ZŠ Dvorského, pan Kosík.

A tady už ro začíná být zajímavé – paní Večerková nahradila na ZŠ Formana velmi úspěšnou ředitelku, Ivonu Klímovou, kterou radní Rykala svou „buzerací“, permanentní šikanou, drahým auditem (který zaplatili občané obvodu a byl naprosto k ničemu) znechutil natolik, že své angažmá na této škole ukončila a z mnoha pracovních nabídek si vybrala školu, kde její kvality ocení – to je ale jiný příběh. Paní Večerková se na škole proslavila mimo jiné tím, že ihned po svém jmenování do funkce prohrála soudní spor se svou zaměstnankyní (uvedeme v samostatném článku), nebo že ve škole sbírala podpisy pro Jiřího Paroubka, aby mohl jako nezávislý kandidát usilovat v Ostravě o post senátora. Věčnou slávu si pak zajistila svou opileckou jízdou za volantem v ulicích Ostravy - toto už bylo i pro její „ochránce“ v Radě obvodu neúnosné a do komise pro výběr nových ředitelů tak nakonec neusedla.

Nicméně její kolega, již zmiňovaný ředitel ZŠ Dvorského, pan Kosík, do komise nakonec skutečně usedl. Nebylo by to až tak podivné, kdyby se nejednalo o poměrně profesně mladého ředitele (ve funkci je teprve druhý rok) a hlavně o ředitele, který sám v konkurzu na místo ředitele základní školy neuspěl – ano čtete správně – pan ředitel Kosík nevyhrál konkurs na ředitele, a přesto jej Rada městského obvodu do funkce ředitele školy jmenovala. Je zajímavé, že městský obvod nesáhl po některém ze dvou desítek letitých a zkušených ředitelů dalších základních škol. O důvodech můžeme jen spekulovat.

No a jak konkurzy vlastně dopadly?

ZŠ Šeříkova, Ostrava – Výškovice Mgr. Jiří Bakončík – post neobhájil

ZŠ Volgogradská, Ostrava - Zábřeh, Mgr. Jaroslav Giecek – post neobhájil

ZŠ Chrjukinova, Ostrava – Zábřeh, Mgr. Jana Mikošková, přihlásila se jako jediná kandidátka, komisí byla vyhodnocena jako vhodný kandidát s tím, že bude Radě doporučeno její jmenování na další 6ti leté období. Rada jí do funkce nicméně nejmenovala

ZŠ Horymírova, Ostrava – Zábřeh, Mgr. Marie Lukovská – post neobhájila

ZŠ V.Košaře, Ostrava – Dubina, Mgr. Vladimír Durčák - přihlásil se jako jediný kandidát, komisí byl vyhodnocen jako vhodný kandidát s doporučením na jmenování na další 6ti leté období. Rada jej opět překvapivě do funkce na další období přesto nejmenovala.

ZŠ Provaznická, Ostrava – Hrabůvka, Mgr. Libuše Přikrylová, jediná, která svou pozici obhájila. Zvítězila a Rada ji do funkce jmenovala

Věřme, že se jedná snad o poslední kroky v oblasti školství v tomto volební období. Odvolaným ředitelům přejeme hodně úspěchů v osobním i pracovním životě, a zároveň jim děkujeme za práci, kterou za ta léta ve „svých“ školách vykonali.

                                                                                                                 Jan Dohnal - zastupitel Ostravy - Jihu za ODS

(* zdroj fotografií Lečo Ostrava)