29. ledna 2017

Rozhovor s novým starostou Klánovic

(Klánovický Zpravodaj)

Stal jste se starostou, ale jako "neuvolněný" vlastně jen na půl úvazku. Co bylo důvodem vašeho kroku?
U funkce starosty nejde určovat výši úvazku. Nezáleží přece na tom, kolik hodin starosta prosedí na radnici. Důležité jsou výsledky, to jak se obci nebo městské části daří, jak se rozvíjí, jak se tu lidem žije. Podle toho má být starosta hodnocen. A ne podle docházkové knihy.

Ušetří klánovický rozpočet něco na tom, že jste "neuvolněným starostou"?
Ano, roční náklady na odměnu neuvolněného starosty jsou cca o 435.000,- Kč nižší než na uvolněného.

Dají se povinnosti starosty plnohodnotně zvládnout v tomto režimu? Podělíte si obvyklé kompetence starosty s místostarostkou Janou Martinovou?
Jsem přesvědčen, že se to zvládnout dá. Jinak bych do toho určitě nešel. Je to o správné organizaci času a práce. Jak už jsem řekl, podstatné jsou výsledky. Nastane určitá změna systému práce na úřadě, jasnější rozdělení kompetencí a odpovědnosti. Chci, aby úředníci v některých věcech rozhodovali samostatněji než dosud. Klíčová zde buderole tajemníka. S Janou Martinovou jako zástupkyní starosty budusamozřejmě velmi úzce spolupracovat, nicméně starostenské kompetence zůstanou u starosty.

Pojďme k tomu, co vás za necelé dva roky v čele Klánovic čeká. Dočkají se Klánovice nových silnic, dostaví se školka a škola do podzimu 2018? Co dalšího chystáte?
Rekonstrukce ulic budu urychlovat, jak to jen půjde. To je ale práce i pro každého dalšího starostu. Přístavby školy a školky se, doufám, zvládnou ještě letos. Stejně jako vybudování beachvolejbalového hřiště v areálu FK. Podstatně bych také chtěl pokročit v projektu vybudování nové budovy IZS.

Jednou z vašich priorit bylo vybudování domova seniorů. Podaří se v příštích dvou letech připravit alespoň projekt?
V tomto volebním období to jako reálné už nevidím. Analýza provedená v loňském roce nám výstavbu nedoporučila a v tuto chvíli není pro tento projekt ani dostatečná politická podpora.

Na závěr se nemůžu nezeptat na osobní útoky, které na vás kdosi podnikal hanlivými nápisy na klánovickém nádraží. Ty náhle utichly. Proč? Našel se pachatel a byl postižen?
Pokud vím, tak pachatel odhalen nebyl. Já sice tuším, odkud vítr vane, ale bez důkazů nikoho jmenovat či obviňovat nechci. Choval bych se vlastně stejně jako ten závistivý anonym a to vážně dělat nebudu. A proč utichly? Nevím, možná pomohl nový kamerový systém na nádraží, možná něco jiného. Nedělám si ale iluze, že to skončilo úplně – přijde masopust, Pohádkový les, volby… – a uvidíte, že se hanlivénápisy zase někde objeví.

Ten člověk prostě nedokáže pochopit, že někdo pro Klánovice pracuje a dělá něco zadarmo nebo do toho dokonce investuje z vlastního. Já jsem si díky úspěšnému prodeji své firmy a dobrému zaměstnání mohl dovolit od svého nástupu do zastupitelstva v roce 2010 posílat všechny peníze za výkon funkce zastupitele a později zástupce starosty různým charitativním a jiným dobrovolnickým organizacím jako jsou Lékaři bez hranic apod. Někdo si to dovolit může, někdo tolik životního štěstí nemá. Já to ctím a respektuju, nikoho to dělat nenutím. Zastávám ale názor, že za práci má každý odměnu dostat – ať už je řadový zastupitel nebo třeba starosta. A na každém potom je, jak s ní naloží. Ten člověk to ale asi vidí jinak…

Mě každopádně těší ta spousta podpory, kterou jsem v souvislosti s těmi hanlivými nápisy dostával od všech známých i mě dříve neznámých lidí. Posílilo mě to a utvrdilo, že podlehnout této nebo jiné formě vydírání by bylo špatné. Zlu se nesmí ustupovat.

Ptal se Luboš Palata