20. února 2021

Důvěra lidí se extrémně opotřebovala

(Lidovky.cz) Většina veřejnosti si už ani nevybaví, že byl ještě před osmi lety ministrem průmyslu a obchodu. Dnes patří Martin Kuba znovu k nejviditelnějším politikům ODS. Do centra pozornosti se dostal díky událostem z minulého víkendu, kdy coby předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman řešil „havárii“ kolem možného konce nouzového stavu.

Jak jsou na tom kraje s lůžky pro pacienty s covidem, kterých leží v českých nemocnicích nejvíce od počátku pandemie?

V jihočeských nemocnicích máme 390 pacientů. Z toho je 70 na ARO a jednotkách intenzivní péče. Je to nejvyšší počet, co jsme kdy na ARO a JIP měli. Ve strakonické nemocnice máme na ARO sedm pacientů, přičemž pět je z Karlovarského kraje a jen dva z Jihočeského kraje. Naše nemocnice pomáhají ostatním krajům. Za poslední dny ale registrujeme nárůst, který je zřejmě zapříčiněn britskou mutací. Průměrný věk pacientů se sice neposunul směrem dolů, jsou však více obsazena lůžka ARO a JIP, jež nelze rychle navyšovat. Tam se bavíme o jednotkách či malých desítkách. Nemůžeme jich přidat ve stovkách.

Proč už se ve větším neočkuje vakcínou od AstraZeneky, která v Česku je?

V Jihočeském kraji jsme určili vakcínu AstraZeneca pro praktické lékaře, ambulantní specialisty a jejich sestřičky a zdravotníky, kteří jsou registrováni vedle seniorů. Měli jsme bohužel technický problém, jenž se řešil na úrovni centrálního řídícího systému. Trvalo nám asi dva dny, než se nám tyto lidi podařilo z registru vytáhnout, abychom je uměli dát vedle seniorů a pozvat na vakcinaci. Nyní už vakcínou AstraZeneca očkujeme do věku tuším 60 let. V očkovacích centrech očkujeme jinak vakcínou Pfizer. Do úterý bychom měli vyočkovat 1300 dávek AstraZeneky.

Od kolegů z jiných krajů ale vím, že senioři říkají, že vakcínu od AstraZeneky si nechtějí nechat aplikovat. Bude důležité, aby se ministerstvo zdravotnictví a všichni vakcinologové shodli na jednotném postupu. Měli by říci, komu bude tato vakcína určena. Nemělo by se stát, že pozvete seniory do očkovacích center, ale část z nich vakcínu odmítne. To by byl provozně problém. Spíše ji proto nyní používáme pro očkování mladší skupiny, která byla ve studii velmi validně zastoupena. Pro tuto mladší skupinu je vakcína velmi vhodná. My v ní máme ale v tuto chvíli jen zdravotníky. Musíme se rychle domluvit, jestli budeme chtít registrovat pedagogy, abychom je zaregistrovali a mladším vakcínu AstraZeneca začali podávat.

Jak si vysvětlujete, že je Česko nejhorší v Evropě v rychlosti šíření nákazy? Máme nejneschopnější vládu, anebo se národ nedokáže po tak dlouhou dobu držet semknutý a respektovat přísná opatření?

Z medicínských dat se dnes ukazují dva faktory. Objevila se nová mutace, která se šíří rychleji. Člověk se snadněji nakazí. To říkají nezpochybnitelná medicínská data. Faktem ovšem je, že řada opatření byla zavedena někdy nesmyslně. To lidi rozčílilo. Na konci října čísla stoupala, a nikoho nezajímalo, kolik lidí stojí na metru čtverečním v Kauflandu. Když se trend obrátil, vláda rozhodla, že tam může stát jen jeden, a chtěla, aby lidi věřili, že je to vědecký výpočet.

Pandemie trvá extrémně dlouho a důvěra lidí se extrémně opotřebovala. Vládě se nedaří opatření udržovat. Byla i doba, třeba před pár týdny, kdy se situace stabilizovala a možná v té chvíli mohla vláda vyzkoušet nějaký vstřícný krok jako otevření malých obchodů. Politická dohoda na revizi opatření nastala teprve minulý týden, což je ale v nejméně vhodné epidemiologické situaci pro rozvolnění. Na to byl mnohem vhodnější čas před čtyřmi týdny.

Vy jste společně s hejtmany požadoval otevření maloobchodu…

To není pravda, pane redaktore. Tomu čelím pořád dokola. Asociace krajů požádala vládu, aby opatření kultivovala. Aby se je pokoušela kultivovat zejména v oblasti maloobchodu a služeb, amatérského sportu a kultury, pokud to bude možné. Hledali jsme segmenty, které mají velký ekonomický dopad. Uvědomovali jsme si ale, že to musí projít jednáním epidemiologů. Dozvěděli jsme se, že proběhla schůzka krajských hygienických stanic a panovala velká shoda na tom, že segment malých obchodů by mohl být jeden z těch, co vláda otevře. Avšak za striktních podmínek a také, že se epidemiologická situace nezhorší, což se bohužel děje. V tuto chvíli tak ani tento krok není možný.

Kdyby se dohoda dělala před čtyřmi týdny, většina krajských hygieniků by řekla, že jsme si to mohli dovolit vyzkoušet. Po dvou týdnech bychom viděli, jestli se čísla zhoršují. Dneska jsme s opatřeními v České republice v situaci, jako když máte vysoký tlak a chodíte od doktora k doktorovi a každý vám přidá ještě jeden prášek. Za pár let berete osm prášků na tlak, ale pořád ho máte stejně vysoký.

Jedním z požadavků Asociace krajů na vládu bylo otevření škol. Jak se nyní stavíte k nástupu dalších žáků do školních lavic?

V tuto chvíli musíme pečlivě sledovat data. Asociace krajů 13. a 14. února jednala s vládou o tom, co by se mělo stát 1. března. Epidemiologická situace se ovšem neustále mění. Nelze se zafixovat na jednání, které se vedlo před týdnem. Je zároveň jasné, že pandemie má dlouhodobé negativní dopady na vzdělání dětí. Minulý víkend jsme se snažili hledat cestu a vymyslet technickou přípravu, co se má udělat, aby se děti mohly vrátit 1. března do škol.

To ale neznamená, že jsme se shodli, že to uděláme za každou cenu, i když budou ležet lidé v nemocnicích na chodbách. To jsou absurdní výklady těch jednání. Nevím, jestli si všichni uvědomují, že hejtmani zabránili tomu, aby už tady byly týden otevřené obchody a služby. Při pohledu na čísla to byl velmi racionální krok. Jsme v době, kdy nemůžeme měnit politické přestřelky a titulky v médiích za to, že vytvoříme prostor pro dohody. Osobní nevraživosti musejí jít stranou. Ve hře je teď moc.

V posledních dvou týdnech vás vyjednávání s premiérem Andrejem Babišem o konci nouzového stavu dostalo do mediálního popředí. Většina opozičních politiků ho opakovaně kritizovala. Vy jste si jednání pochvaloval. Proč?

Především nemám rád osobní kritiku proti Babišovi, protože je to Babiš. To samé platí o Havlíčkovi, Schillerové nebo Bartošovi a Fialovi. Kritizuji to, co dělá politik nebo vláda špatně. Dostali jsme se do situace, kterou Česká republika v novodobé historii nezažila. Je do určité míry povinností politiků hledat shodu. To, co udělali hejtmani, že nepadl nouzový stav, otevřelo možnost jednat. Hejtmani prostor využili dobře. Podařilo se, aby se u jednoho stolu v pár dnech sešla vláda s opozicí a vytvořili pandemický zákon, na kterém se přitom dlouhou dobu nemohli dohodnout. Kdybychom dohodu neudělali, dnes už jsou otevřené všechny obchody a služby.

Senátoři v čele s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem z ODS podali ústavní žalobu na způsob vyhlášení nouzového stavu. To pro nezasvěcené vypadá jako okopávání kotníků. Jak to vnímáte?

Nemyslím si, že je to okopávání kotníků. Miloš Vystrčil se v tom snaží udržet ústavnost procesů, které se staly. Vnímám to jako legitimní. Už během víkendu jsme chtěli, aby u jednání s hejtmany byla opozice. Aby se rovnou dohodli s vládou tak, aby to bylo ústavní. Pan premiér to odmítl a zvolil cestu jednání pouze s námi a vyhlášení nouzového stavu.

Teprve potom se rozhodl sejít s opozicí, což Miloš Vystrčil ani další senátoři nepovažují, že by bylo v souladu s ústavou. Není to střet Miloše Vystrčila s hejtmany, ale Miloše Vystrčila s vládou o to, jak měla postupovat. Pokud by premiér zvolil způsob, že hned po schůzce s hejtmany zavolá předsedy parlamentních stran, aby jim popsal situaci, že padl nouzový stav, ale hejtmani ho potřebují, asi bychom se těmto mediálním přestřelkám vyhnuli. Nevnímám to jako útok na mě nebo na hejtmany.

Chcete se s Andrejem Babišem domluvit na dělení moci po volbách a na koalici ANO a ODS, což v politických kuloárech zaznívá?

První věc je, že nikam nekandiduji a nechci do Poslanecké sněmovny. Slíbil jsem Jihočechům, že se budu věnovat kraji. Oni mně a našemu týmu dali důvěru. Já ji nehodlám zklamat. Za druhé máme v ODS jasně zvolené vedení. To je odpovědné za postup ve volbách, jejich výsledek a následné vyjednávání. Za třetí jsem v krajských volbách měl možnost uzavřít koalici s hnutím ANO. Ta nabídka byla, abych byl hejtmanem. Měli bychom dokonce výhodnější pozici než nyní. Přesto jsem to neudělal. Možná by bylo proto lepší zeptat se na to stranických kolegů z jiných krajů, kteří o tom rádi často vyprávějí, přitom sami s ANO sedí v krajských koalicích. V Jihočeském kraji to tak není.

Máte ambici vést ODS, jak tomu bylo krátce po pádu vlády Petra Nečase v roce 2013, kdy jste se dočasně v čele strany ocitl?

Mojí ambicí bylo loni v říjnu nabídnout Jihočechům recept, jak rozvíjet náš kraj. V tom jsme uspěli a já za to cítím odpovědnost. Pak mám taky ambici vidět vyrůstat svého malého syna, kterého jsem se po letech dočkal. Neupínám se ke křeslům. Už jsem jich pár viděl a v politice leccos zažil, ale nepotřebuji se jí dnes živit.

Přesto jste vedení ODS vyčítal koalici Spolu s TOP 09 a lidovci. Proč?

Já jsem nevyčítal koalici, to není správný výklad. Dlouhodobě se jen nechci smířit, že teprve se třemi nebo čtyřmi stranami je schopná ODS volby vyhrát. Vždy se budu snažit, aby vyhrála samostatně stejně jako v Jihočeském kraji, kde jsme kandidovali sami a k porážce ANO chybělo 0,6 procenta. Byli jsme na tom, pokud nepočítám koaliční kandidátky ODS, nejlépe, co se týká výsledku.

Nechci se smířit s tím, že ANO nejde porazit. To není o koalici Spolu. To je teď asi racionální volba. Bavím se o dlouhodobém konceptu ODS. Jsem členem výkonné rady a předsedou regionálního sdružení. Ve firmách jsem si zvykl, že pokud má člověk něco na srdci, měl by to říci. Jestliže to neuděláte, může vás to stát hodně peněz, případně se firma položí. Vedení říkám svoje názory, pokud si myslím, že něco nedělá dobře. V této chvíli je ale jasná odpovědnost na vedení strany. Oni musí dovést stranu k vítězství. Budu si vždy přát, aby byla ODS nejsilnější stranou na politické scéně.

Častokrát jsem slyšel, že jste prodlouženou rukou místostarosty Hluboké Pavla Dlouhého. Méně často, ale zato od relevantních znalců zákulisí české politiky a byznysu, slyším, že jste členem „strany“ ČEZ. Čí jste?

Jsem svůj. Říkanky o tom, že jsem kohosi prodlouženou rukou, používali moji političtí soupeři. Mám energetický startup, ve kterém jsme vyvinuli bateriové úložiště pro rodinné domy. Dostali jsme za ně jako jediná firma v Česku světovou inovační cenu. Máme exkluzivní smlouvu se společností ČEZ, jež si díky našemu produktu posílila pozici na trhu s bateriovými úložišti. Není to ale nic, co by si od nás kupoval ČEZ někam na sklad. Kupují si to zákazníci, obyčejní lidé. Řada lidí má pocit, že to musí komentovat. Kdybych nebyl Martin Kuba, nikoho to nezajímá.

(Autor: Martin Shabu)

Martin Kuba

předseda Asociace krajů ČR
hejtman Jihočeského kraje
předseda regionálního sdružení