20. listopadu 2018

Události, komentáře: Od počátku jsme upozorňovali, že trestně stíhaný premiér je riziko pro Česko

(ČT 24) Andrej Babiš (ANO) má takové problémy, které znemožňují, aby funkci premiéra vykonával plnohodnotně, domnívá se předseda ODS Petr Fiala. Ten byl spolu s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem hostem pořadu Události, komentáře ČT24.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Začínáme, ale pochopitelně politikou. Máme za sebou další den týdne, který v pátek vyvrcholí hlasováním Sněmovny o nedůvěře vládě. Tenhle vzkaz dnes poslali předsedové opozičních stran. Na tiskové konferenci oproti minulému týdnu chyběl předseda Svobody a přímé demokracie Tomio Okamura, Tomio Okamura. Vzkázal ale, že se k hlasování proti vládě jeho poslanci připojí.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Vyzývají předsedu vlády České republiky Andreje Babiše, aby věrohodně vysvětlil okolnosti cesty svého syna na Ruskou federací okupované území Ukrajiny. Předsedové stran nepovažují s ohledem na možná bezpečnostní rizika dosavadní vysvětlení za dostatečná.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Mluvíme o tom, že předseda vlády má takové osobní a rodinné problémy, které znemožňují v podstatě plnohodnotný výkon jeho funkce. Ohrožují Českou republiku, a to je potřeba vyřešit.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/:
Vlastní děti do toho zatáhl pan Babiš, nikoliv my. A my také chceme dát šanci těm poslancům, kteří vyjádřili důvěru v této vlády, vládě na rozdíl od nás, aby přehodnotili ve světle dalších kauz, dalších velmi problematických a často i neetických situací, které nastaly, aby k tomu dál nedocházelo.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/:
My jsme přesvědčeni, že není možné nestraně vyšetřit kauzu Čapí hnízdo, pokud pan Babiš bude premiérem České republiky.

Petr GAZDÍK, předseda hnutí /STAN/:
My jako opozice i dnes z tohoto principu nemůžeme žádným způsobem slevit.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A novináře pochopitelně dnes zajímal i postoj i ministrů Babišovy vlády. Tady jsou jejich odpovědi před dnešním jednáním.

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:
Je to všechno nešťastné, že to zatěžuje vládu. A myslím si, že by to chtělo nějakým způsobem razantní řešení. Já si myslím, že prostě nejlepší, nejšťastnější a ČSSD to říká dlouhodobě, by byla ta varianta ten slovenský model. To znamená, kde by prostě pan premiér odstoupil a do té doby si vyřešil své problémy a pak by se případně vrátil.

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství, /nestraník za ČSSD/:
Pan premiér má moji plnou důvěru, už jsem řekl několikrát a to co, říká pan premiér, tak já tomu důvěřuju.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, /nestraník za ANO/:
Vysvětlení, které mi dal, bylo stejné, jako dal do médií a mě uspokojilo prostě. Mě to dává smysl.

Antonín STANĚK, ministr kultury, /ČSSD/:
Já si myslím, že to je věc pana premiéra a, a snaží se to vysvětlit veřejnosti a každý si musí udělat svůj obrázek o tom, jak to vysvětluje a co říká.

Richard BRABEC, ministr životního prostředí, /ANO/:
My jsme prostě přesvědčeni a to bylo i dlouhodobě stanovisko ANO, že tady nejsou, nejsou nějaká zásadní nová zjištění. My považujeme kauzu Čapí hnízdo za vykonstruovanou kauzu.

Michal KUBAL, moderátor:
V Událostech, komentářích teď předsedové dvou sněmovních stran. Jednak Petr Fiala z ODS. Dobrý večer do Brna.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:
A tady ve studiu se mnou Vojtěch Filip, předseda KSČM. Dobrý večer i vám.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Dobrý večer vám i divákům.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Filipe, co vám Andrej Babiš na té dnešní schůzce říkal? Čím vás přesvědčil?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Musím říct, že Andrej Babiš při jednání našeho výkonného výboru řekl genezi té kauzy, kterou poslanci znali a členové výkonného výboru ne. Já jsem se dozvěděl jednu novou informaci, o které jsem nevěděl a ani jsem ji nezkoumal. To, že Andrej Babiš mladší je státním občanem švýcarské konfederace už více než deset let. Takže se určitě neukrývá někde ve Švýcarsku a prostě tam žije.

Michal KUBAL, moderátor:
Vy jste mluvil o tom, že to je umělá mediální kauza. Věříte tomu, že to je kampaň?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ano.

Michal KUBAL, moderátor:
Kdo za ní podle vás stojí?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
To jsem nerozkrýval, kdo za ní stojí, ale je...

Michal KUBAL, moderátor:
Jak si to vysvětlujete, že to je kampaň?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Je umělá, protože ten výkřik v Televizi Seznam v podstatě říkal, že jsou to nové informace a my jsme se žádnou novou informaci nedozvěděli. Pokud orgány činné v trestním řízení švýcarské konfederace, když je požádá český úřad nebo česká policie prostřednictvím naší smlouvy o justiční spolupráci, nemá šanci z důvodu nemoci pana Andreje Babiše mladšího ten výslech vykonat, tak prostě musíme počkat, až ty orgány to učiní. Prostě český policista švýcarského státního občana ve Švýcarsku opravdu vyslýchat nemůže.

Michal KUBAL, moderátor:
Vy jste říkal, že tam nebyly žádné nové informace. Vy jste třeba věděl, že byl syn českého premiéra na Krymu?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
To jsem nevěděl, protože nezkoumám, kudy jezdí kdokoliv z České republiky. A natož cizí státní občan. To opravdu jako jestli jezdí tam nebo onde, to je každého věc.

Michal KUBAL, moderátor:
Ještě jednou zopakuju. Syn českého premiéra na Krymu. Neznepokojuje vás to?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ne, mě to neznepokojuje, protože mě nemůže znepokojovat, co dospělý člověk, občan cizího státu dělá a v kterém státě je, ať už na léčení, na dovolené nebo pracovně. Opravdu to mě nemůže znepokojit.

Michal KUBAL, moderátor:
Ale v každém případě nové informace tam byly.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ta nová informace byla to, že je státním občanem Švýcarska opravdu více než deset let.

Michal KUBAL, moderátor:
A pokud se vrátím k tomu, že jste mluvil o té mediální kampani nebo mediální kauze, předseda vlády používá slovo kampaň, je to argument, který zaznívá tři roky, ale neviděl jsem ještě jeden jediný důkaz. Je to podle vás normální, že za tak dlouhou dobu se neobjeví nic, co by dokazovalo, že za tím opravdu někdo stojí, že to organizuje?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Víte, kdybych neznal jaksi mnohem delší kauzy ze své advokátní praxe z devadesátých let, tak bych se například podivil. Ale já jsem přesvědčen o tom, že Policie České republiky postupuje tady systematicky a na druhou stranu musím říct, že jsem ještě nezažil, že by byl pod takovým tlakem vyšetřovatel Policie České republiky, jako je společná tisková konference pěti, respektive šesti politických stran. To opravdu se musí výborně cítit ten vyšetřovatel nezávisle, když má takový mediální tlak.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Fialo, co je pro vás nejzásadnějším posunem v tom nejnovějším vývoji? Mluvíme o tom vývoji od minulého pondělí. Tak zásadním posunem, že kvůli tomu vyvoláváte hlasování o nedůvěře vlády?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My jsme od počátku upozorňovali na to, že trestně stíhaný premiér je riziko pro Českou republiku, že ta kauza bude zatěžovat výkon vlády, a to se teď děje. A za normálních okolností to má být samozřejmě tak, že premiér řeší problémy země. Tady řeší celá země osobní problémy Andreje Babiše, a tak to prostě nemá být. A těch nových věcí je samozřejmě celá řada. Ukazuje se, že policie nevyslechla člověka, který je v této kauze obviněn, který se mezitím pohyboval někde na Krymu. Je to syn premiéra. Na tom Krymu, ale nebyl sám, byl tam se zaměstnancem pana premiéra, který je manželem lékařky, která léčí tohoto syna. Vždyť těch otazníků, těch podivných věcí je tam celá řada, že to by dávno stačilo na to, aby pan premiér přijal odpovědnost, odstoupil do vyřešení té kauzy. Tady ani není jasné, jestli policie skutečně může postupovat důsledně a dělá všechny úkony, jaké dělat má. Vznikají pochybnosti o nějakých tlacích. Bývalí policejní prezidenti mluví o tom, že je podivné, že nebyl dostatečně prověřen ten údajný únos syna Andreje Babiše a tak dál a tak dál. Já myslím, že celá veřejnost vidí, kolik je tu podezření, podivných věcí, nejasností. A to je přece neúnosná situace. Za těchto okolností je normální řešení, které se používá v řadě zemí, a to je to, že předseda vlády nebo politik takto obviněný nebo s těmito problémy rodinnými, osobními odstoupí a počká, až celá věc bude vyřešena. To by měl udělat Andrej Babiš nepochybně sám.

Michal KUBAL, moderátor:
Předseda KSČM tady mluvil o tom, že vy vytváříte nátlak nebo, že ta vaše úterní, jestli se nepletu, tisková konference vytvořila nátlak na vyšetřovatele. Věříte v nezávislost toho vyšetřování? Vyjádřil jste drobné pochybnosti.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Věřím v nezávislost vyšetřování nebo snažím se věřit v nezávislost vyšetřování. Ale ty pochybnosti jsou prostě logické. Máme tu předsedu vlády, který má možnost řadu věcí ovlivňovat a probíhá tu vyšetřování, předseda vlády a jeho rodinní příslušníci jsou obviněni. Podívejte se, každý z nás si bude klást otázku. Stojí a mluví teď k nám předseda vlády nebo je to otec, který chrání svoje děti, které jsou obviněny, na což má plné právo, nebo je to obviněný člověk, který se snaží minimalizovat riziko svého potrestání. Což je logické, na což má taky plné právo. Nebo je to předseda vlády, který od všeho tohoto dokáže odhlédnout a konat svoji práci, tak jak má. Já myslím, že takto to oddělit nedokáže nikdo na světě a nedokáže to ani Andrej Babiš. A to jsou důvody pro to, proč má podat demisi. A to jsou důvody pro to, pokud nepodá demisi, je potřeba, aby mu byla vyslovena nedůvěra, respektive jeho vládě.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane předsedo, ta několikerá role, kterou jste zmínil, možná s výjimkou předsedy vlády, byla přece v platnosti už před volbami. Navzdory tomu Andrej Babiš vyhrál s výrazným náskokem volby, sestavil vládu. Proč by tedy měl odstupovat právě teď? Co se stalo tak zásadního?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Náš názor samozřejmě byl i tehdy, že trestně stíhaný člověk nemá být předsedou vlády.

Michal KUBAL, moderátor:
Ale volič vás nevyslechl. Volič řekl něco jiného.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Volič zvolil Andreje Babiše do Parlamentu. To je v pořádku. Ale pak se vytvořila nějaká většina, kterou tvoří komunisté a sociální demokraté, kteří dnes prokazují nebo říkají velmi pochybně nebo vyjadřují pochybnosti o tom, zda je to všechno v pořádku. Nevíme, jak se rozhodnou. Ale to nové samozřejmě je, jak to vyšetřování probíhá. Nové jsou skutečnosti kolem syna Andreje Babiše, který je stále jeden z obviněných, který dosud nebyl vyslechnut, jak se ukazuje. Který se ocitl na Krymu se spolupracovníkem, respektive zaměstnancem pana premiéra. To jsou přece všechno fakty, který za normálních okolností by vedly k tomu, že Andrej Babiš ze své funkce odstoupí. My se přece tady nemůžeme zabývat neustále problémy kolem osoby a rodiny Andreje Babiše. Je potřeba tu situaci uvolnit a normální věcí přece je, aby politik s těmito problémy odstoupil z funkce předsedy vlády. Na tom není nic divného. Jestli to neudělá, tak je naší povinností, to je povinností opozičních politických stran, abychom se pokusili tu důvěru vyvolat. A mimochodem tohle není otázka mezi vládou a opozicí, tady si každý i vládní politik bude muset položit otázku, zda člověk s těmito problémy může skutečně vykonávat funkci předsedy vlády ve prospěch České republiky. My jsme přesvědčeni, že ne.

Michal KUBAL, moderátor:
Jak reálně vidíte tu variantu, že se vám podaří dosáhnout toho, že Sněmovna vysloví vládě nedůvěru?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To uvidíme. Tak jsou tu dvě strany, kterým ta situace zjevně nevadí. To je hnutí ANO a to jsou komunisté. Mě to u komunistů nepřekvapuje, protože si velice dobře rozumí s Andrejem Babišem. A nakonec není tu jiný předseda politické strany, který by je přizval k moci. Andrej Babiš to udělal, komunisté mají možnost prosazovat v rámci vlády svůj program, což jako všichni vidíme. Ta vláda se chová velmi levicově, ale už třeba sociální demokracie vyjadřuje řadu pochybností. Uvidíme, jak to dopadne, my jsme v tuto chvíli shromáždili devadesát dva podpisů pro vyslovení nedůvěry a můžeme předpokládat, že se k nám třeba přidají někteří další poslanci, kterým není jedno, co se tady děje a není jim jedno, že bychom měli v čele vlády člověka, který má takové osobní problémy, které prostě znemožňují to, aby tu funkci vykonával plnohodnotně.

/ Konec rozhovoru /

Michal KUBAL, moderátor:
Pojďme se teď podívat podrobněji na ta čísla, jak to vypadá dnes. Jakub má podrobnosti.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano, Michale, pojďme rekapitulovat to, jak to dnes vypadá s tím rozložením sil před oním pátečním hlasováním. Proti návrhu na vyslovení nedůvěry zvednou ruce poslanci hnutí ANO. K nim dnes přibyli komunisté. V součtu to znamená třiadevadesát hlasů pro setrvání vlády premiéra vlády Andreje Babiše. Pardon. Naopak pro návrh budou opoziční strany a hnutí ODS, Piráti, SPD, TOP 09, KDU-ČSL a starostové. Celkem to je dvaadevadesát poslanců. Rozhodnou tak hlasy sociálních demokratů. Česká televize jejich postoj zjišťovala. Většina členů užšího vedení však zatím neví, jak bude v pátek hlasovat. Víc napoví zítřejší jednání předsednictva strany. No a předsednictvo výboru ANO na dnešním jednání jednomyslně podpořili premiéra a předsedu hnutí Andreje Babiše. K informacím o údajném únosu jeho syna na Krym kvůli kauze Čapího hnízda se tak vyjádřili stejně jako před tím poslanecký klub hnutí ANO.

Jaroslav FALTÝNEK, první místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu, /ANO/:
Předsednictvo i výbor jednoznačně, jednomyslně podpořilo pana premiéra a stejně jako vlastně poslanecký klub již dvakrát. Já jsem ještě svolal poslanecký klub na pátek na ráno na osmou hodinu, abychom se vlastně všichni ještě k tomuto tématu jednou setkali a potvrdili si to naše stanovisko. Takže předpokládám, že vláda v pátek získá důvěru, respektive že neprojde ten návrh opozice na vyslovení nedůvěry vládě České republiky. Očekávám, že všichni naši přítomní poslanci budou proti nedůvěře vlády.

Michal KUBAL, moderátor:
V Událostech, komentářích pokračuje diskuze dvou předsedů sněmovních stran. Pane Fialo, vy jste vyzval koaliční subjekty, ať dál pokračují ve stejném složení bez Andreje Babiše. On už předtím vzkázal, že sám nikdy neodstoupí, nikdy. Prezident zopakoval několikrát, že ho pověří znovu, i když se povede to, co vy navrhujete. To nevypadá moc reálně, že byste mohl prosadit tento svůj plán.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já vás musím trošku opravit. Já jsem nevyzval koaliční subjekty, aby pokračovaly. Já jsem na otázku, jaké jsou další scénáře, tak jsem uvedl jeden, který je nejlogičtější, když si všichni tak pochvalují, myslím hnutí ANO, komunisté a ČSSD, jak jim to funguje, no tak je logické, aby pokračovali. Ale ten základní problém tady, kvůli kterému se vyvolává ta nedůvěra, já myslím, že tomu všichni rozumí, jsou osobní problémy kolem předsedy vlády a kolem jeho rodiny, a to je ten důvod, proč vyvoláváme hlasování o nedůvěře. A pak existuje celá řada možností podle ústavy, jak by se pokračovalo dál a ten, který já považuju za nejlogičtější, aby pokračovala ta stávající vládní koalice. Ale ne, že bych jim to navrhoval. Já z toho žádnou radost nemám a nemyslím si, že je dobrá věc pro Českou republiku. Ale takový příklad tu byl, když se podíváme zpátky do roku 2005, kdy odstoupil premiér Gross, tak pak pokračovala vlastně vláda v podstatě ve stejném stranickopolitickém složení, dokonce ve stejném rozložení těch křesel ve vládě pod vedením Jiřího Paroubka. Takže takový příklad, který jsem uvedl, tady už nastal. A lze si představit, ale i jiné scénáře. Ale to, co je tady podstatné, že je potřeba odstranit ten problém, který tu teď je.
A to je to osobní zatížení Andreje Babiše v čele vlády.

Michal KUBAL, moderátor:
Ještě jeden scénář se tady nabízí. Hnutí SPD nabízí podporu pro příští vládu, hnutí ANO. Děsí vás tento scénář, kdyby v kabinetu nahradila ČSSD právě hnutí SPD?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nedovedu si dnes představit, že by SPD přímo v kabinetu nahradila lidi z ČSSD. Myslím si, že to je spíš takové strašení. Já jsem, ale už před volbami varoval, že zde hrozí ta spolupráce KSČM, SPD a hnutí ANO. Ona tady fakticky existuje. Nicméně si myslím, že čím dál více ta společenská atmosféra, a nakonec i atmosféra v hnutí ANO i jinde, se utváří takovým způsobem, že nějaké dlouhodobé vládnutí s Andrejem Babišem v čele za podpory SPD a KSČM mně nepřipadá jako zrovna ta realistická varianta.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Filipe, vy jste po tom dnešním setkání s premiérem prohlásil, že tomu vysvětlování jste věnovali menšinu času, že většinu času jste věnovali otázce plnění dohody o toleranci mezi KSČM a hnutí ANO. Co vám premiér slíbil?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
My jsme, zejména členové výkonného výboru, měli zájem, jak se naplňují ty jednotlivé body našich priorit. A my jsme spokojeni, že prošel návrh na růst minimální mzdy, že rostou mzdy i jak v tom státním sektoru, tak podnikatelském sektoru. Že je pravidelná valorizace důchodů, že existují návrhy, které mohou realizovat zejména obnovení bytové výstavby, protože víme, jak raketově vzrostly nájmy a nic jiného než opět nějaká realizace výstavby bytů a domů může, protože na trhu nic jiného není možné, než teda zvýšení výstavby, aby ty nájmy nebyly tak drahé. A samozřejmě jsem přesvědčen o tom, že až to budeme hodnotit v prosinci. Protože já jsem upozorňoval výkonný výbor, že doba toho hodnocení té toleranční smlouvy je vlastně až v prosinci.

Michal KUBAL, moderátor:
Vy jste zmiňoval věci, ze kterých vy máte radost, asi někteří voliči z nich budou mít radost. Myslíte si, že tahle rovnice zaklapne do sebe, že těm voličům dojde to, že tu radost mají kvůli tomu, že máte radost vy? Jinými slovy nebudou s těhle, z těchto vašich nápadů nakonec těžit spíše vládní strany?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Víte, my odpovídáme svým voličům. To jsou stejní voliči jako voliči jiných politických stran.

Michal KUBAL, moderátor:
Ale ubývají vám.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
No ubývají, tak je otázka, jestli je dokážeme přesvědčit naší prací, aby nám přibývali. To je samozřejmě, můžeme se tvářit, že budeme v jedné frontě s jinou opozicí pravicovou nebo další středovou opozicí a budeme tam štěkat na vládu a nedosáhneme ničeho. Anebo začneme realizovat ten program a ti lidé uznají, že ta práce je pro ně prospěšná. Myslím si, že to vidí, protože jakou dobu, a to i za doby vlády Bohuslava Sobotky, už nemluvím vůbec o pravicových vládách, růst minimální mzdy byl zcela zastaven. Ta koupěschopná poptávka klesala, prohlubovala se krize v České republice. Také nakonec ta krize z roku 2008 trvala mnohem déle v České republice, než trvala například v sousedním Německu, protože pravicové vlády prostě škrtily státní rozpočet a snižovaly koupěschopnou poptávku. Nebyly schopny podpořit ani růst exportu, nic. Prostě ta krize byla tak hluboká, jaká nebyla v žádné sousední zemi. Tak já si myslím, že tohle to ti lidé mohou vzít za své a uvidíme, jestli se nám voliči vrátí. Samozřejmě jsme mohli zvolit taktiku, jako zvolila ODS, že budeme v opozici. To jsme byli s ODS v opozici proti vládě Bohuslava Sobotky a nic nám to nepřineslo. Tak jsme prostě zvolili jinou taktiku a samozřejmě nám ji může někdo vyčítat. My jsme suverénní politická strana, máme stejně důležité voliče, jako mají jiné politické strany. Ti mají stejnou hodnotu, jako mají stejnou hodnotu naše mandáty, jako mají hodnotu jiný. Takže, když se někdo vymlouvá, že jak je to strašné, že podpořila vládu Komunistická strana Čech a Moravy, tak prostě si to ti lidé přáli, my jsme o tom jednali v našem funkcionářském aktivu, s našimi voliči. Byli jsme na akcích a ta naše voličská základna to přijala.

Michal KUBAL, moderátor:
O tom paktu o toleranci nebo smlouvě o toleranci se začaly objevovat drobné neshody mezi vámi a vládními stranami. Zpochybňování zdanění církevních restitucí, začalo se mluvit o Ústavním soudu, otázka zahraničních misí, jejich rozšiřování eventuální. Jste si po tom dnešním jednání jistější, že vláda vám bude v těchto tématech naslouchat víc?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Já jsem přesvědčen. Za prvé vláda, která měla důvěru KSČM, nebyla vláda ta bez důvěry, která předložila ten projekt těch zahraničních misí. My jsme se s tím nesouhlasili.

Michal KUBAL, moderátor:
Dneska jsme slyšeli premiéra, který mluví o rozšíření afghánské mise.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
To může zkusit, ale určitě se nemůže obrátit na KSČM, protože my s tím zásadně nebudeme souhlasit, nevidíme tam ten důvod, pro který by se měla rozšiřovat.

Michal KUBAL, moderátor:
Byl by to důvod pro přerušení spolupráce?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Samozřejmě, protože v tom případě by KSČM takovou smlouvu o toleranci vypověděla, protože ta smlouva taková ustanovení má. Takže to je.

Michal KUBAL, moderátor:
To znamená, navýšení mise v Afghánistánu rovná se vypovězení smlouvy o toleranci.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Samozřejmě by tam bylo nějaké dohadovací řízení před tím, než by to šlo ke schvalování a pokud by na tom chtěla vláda trvat, tak my bychom samozřejmě tu toleranci odřekli.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Fialo, pomohla ta současná situace, ta současná jednání, řekněme, k těsnější spolupráci opozice?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ještě mi dovolte jednu větu k tomu, co říkal pan předseda Filip. Já s ním totiž v jedné věci souhlasím. Tady ta polokomunistická vláda Andreje Babiše realizuje silně levicově až socialistický program. To je prostě pravda. Nicméně to, proč my teď vyvoláváme hlasování o nedůvěře, a to bych řekl, že je jakési odvádění pozornosti od toho problému, nejsou ty věci, s kterými nesouhlasíme politicky, ale jsou to problémy kolem Andreje Babiše a všichni i komunisté se jim budou muset jednou postavit. Jak bude vybírán policejní prezident, dokážeme si všichni představit, že to je nezávislé, nestranné. Jak bude dál probíhat to vyšetřování, to mě připadá podstatné. A pokud jde o tu vaši otázku. Tady nedošlo k nějaké zvláštní shodě mezi opozičními stranami, pokud jde o nějaké programové nebo politické věci. Ta je pořád stejná, jaká byla, někde je, někde není, ale my jsme se shodli na tom, že je naprosto neúnosné, aby v čele vlády byl člověk, který má takové problémy kolem sebe a kolem své rodiny, a to je to podstatné. A to si myslím, že je odpovědné jednání pro Českou republiku a jsem rád, že se na tom opoziční strany alespoň některé shodují.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Filipe, vy zítra máte jednání s prezidentem. Čekáte potvrzení vašich obecně známých stanovisek nebo něco nového?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Já samozřejmě panu prezidentovi budu říkat i další věci, které jsou na politické scéně z našeho pohledu, ale budu to říkat panu prezidentovi, nebudu mu to vzkazovat přes Události, komentáře. Já jen jednu poznámku. Víte, ten tlak, který se tady vytváří na to vyšetřování, je tlakem, který je na české vyšetřovatele. Ale pan premiér Babiš nemá ani šanci ani ze své pozice nějak ovlivňovat vyšetřovatele ve Švýcarsku. Prosím vás to, co chybí vyšetřit, je tedy výslech syna Andreje Babiše. Ale to opravdu může udělat, nezlobte se, já to řeknu teď jako právník, jako advokát. Tohle je nesmyslný argument. Absolutně nesmyslný argument. Policie České republiky může pouze na základě mezinárodní smlouvy požádat orgány činné v trestním řízení ve Švýcarsku, které určitě, jim je úplně lhostejné, kdo je tady premiér. A ty budou vyslýchat občana švýcarské konfederace. Takže prosím vás, tohle je nesmysl. Ptejme se, kdy ta žádost odešla, jakým způsobem se to udělalo. To je všechno v pořádku. To je český postoj. Protože já si nemyslím, že můžeme narušovat suverenitu jakékoliv jiné země, dokonce ani té země, která by byla součástí Evropské unie, natož neunijní země.

Michal KUBAL, moderátor:
To myslím, že nikdo nezpochybňuje a stejně tak asi nikdo nemůže zpochybnit, že pár slov syna současného premiéra spustilo politickou bouři v této zemi.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:

Já musím říct, že ten hyenismus, který tam je vůči osobě, která je v určitém zdravotním stavu, je fakt nechutný. Nezlobte se na mě, já tohle to nemohu přijmout.

Michal KUBAL, moderátor:
Myslím, že bychom to měli nechat právníkům. Pane Fialo, chcete ještě reagovat k této otázce?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano, chci reagovat. Tady pořád zůstává otázka, jak se dostal nemocný, pravděpodobně nemocný člověk se spolupracovníkem Andreje Babiše, s jeho zaměstnancem na Krym. Co tam dělal? Dokonce Andrej Babiš sám říká, že to platil. To už přece stačí k tomu, aby premiér odstoupil. Ten člověk se pohyboval, myslím Andrej Babiš mladší, mezi Moskvou, Krymem, Ukrajinou, Vídní, promiňte, Švýcarskem, Bratislavou. Já nevím, kde všude byl. No jistě by se mohl stavit do Prahy a říct vyšetřovacím orgánům něco k té kauze. Minimálně by to bylo logické. Možná se měl nějak víc prošetřit ten únos, o kterém nebo údajný únos, o kterém se tady mluvilo. To se zjevně taky nestalo. Ale tady nejde o to posuzovat to, jak probíhalo to vyšetřování, tady jde o to, že tu existuje spousta otázek a ty by se všechny vyjasnily, všechna podezření by zmizela, pokud by Andrej Babiš, jeden z obviněných nebyl premiérem České republiky, a to vyšetřování mohlo proběhnout nezávisle až do konce. A pak by tu žádný tlak od nikoho nebyl. Takhle ta podezření tady existují a myslím si, že dokud bude Andrej Babiš ve funkci, tak si s nimi neporadíme.

Michal KUBAL, moderátor:
Pánové, já vám musím poděkovat, ale myslím, že se můžeme všichni těšit na pokračování v pátek v Poslanecké sněmovně. Vojtěch Filip a Petr Fiala díky za váš čas.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Dobrou noc, děkuji za pozvání.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrou noc, na shledanou.

Petr Fiala

předseda ODS