22. června 2015

Závěrečný účet Středočeského kraje za rok 2014 ODS podpořit nemůže

Závěrečný účet Středočeského kraje za rok 2014 zastupitelé ODS nepodpoří. Hlavním důvodem je skutečnost, že závěrečný účet zobrazuje pro nás nepřijatelné hospodaření Středočeského kraje v minulém roce, jak co se týče vlastní struktury výdajové strany rozpočtu, tak způsobu hospodaření, na jehož chyby upozorňuje přezkum hospodaření za r. 2014 ze strany MF ČR.

Závěrečný účet sice ukazuje, že příjmy Středočeského kraje byly v r. 2014 vyšší, než výdaje, ale o systémové zlepšení hospodaření kraje nejde. Na první pohled lepší výsledek hospodaření kraje získává zcela jinou podobu, pokud si uvědomíme, že kraj „ušetřil“ na kapitálových výdajích. Kraj v roce 2014 dokázal proinvestovat jen 75,4 % rozpočtovaných výdajů na investice. Šetřit by se podle nás mělo v jiných oblastech, než v investicích, které jsou zdrojem rozvoje Středočeského kraje. Pokud bychom od výsledku hospodaření odečetli nevyčerpané investice a nerozdělené prostředky fondů, výsledek by byl v záporných číslech, cca -85 mil. Kč, řekl zastupitel a předseda kontrolního výboru Jan Skopeček (ODS).

Druhým podstatným důvodem našeho odmítavého postoje k závěrečnému účtu je pak výsledek přezkumu hospodaření kraje ze strany Ministerstva financí ČR, který opakovaně ukazuje na řadu vážných pochybení. Alarmující je podle nás skutečnost, že přezkum hospodaření kraje ze strany MF ČR upozorňuje na opakující se chyby, které se v hospodaření kraje objevovaly i v předešlých letech. Seznam opakujících se chyb zaplňuje dokonce stránky 13 až 29 auditní zprávy, dodává zastupitel kraje MUDr. Raduan Nwelati (ODS)

Chyby v hospodaření kraje vedou k takovým výrokům v auditní zprávě, jako že účetnictví kraje v r. 2014 nebylo průkazné, nebo že účetnictví nebylo vedeno tak, aby účetní závěrka sestavená na jeho základě podávala věrný a poctivý obraz. Důsledkem těchto pochybení mohou být sankce a pokuty, které budou muset Středočeští daňoví poplatníci zaplatit. Žádáme vedení kraje, aby vyčíslilo riziko a objem potencionálních pokut a sankcí, dodává zastupitel Dan Jiránek (ODS).

Štítky:
tisková zpráva