23. května 2015

Hlasování poslanců ANO o biopalivech ve Sněmovně: střet zájmu v té nejkonkrétnější formě

"Většina poslanců ANO vyslyšela nepochybně skryté volání Andreje Babiše," říká ohledně daňového zvýhodnění biopaliv místopředseda ODS Martin Kupka. Dodává, že jednání o vyslovení nedůvěry vládě je nutné. Mluví i o tom, že nesouhlasí s registračními pokladnami, kvůli kterým mohou podle jeho názoru někteří živnostníci skončit. Promluvil také o Andreji Babišovi a českých médiích.

Na úterý je naplánována mimořádná schůze o případném vyslovení nedůvěry vládě… 

Myslím, že to byla jediná možná reakce pravicových opozičních stran na bezprecedentní krok poslanců ANO. Přišli sami s pozměňovacím návrhem, který by ukončil daňové zvýhodnění biopaliv. Rozehráli podivnou hru, kdy na jedné straně dávali najevo, že nejsou pro prodloužení toho daňového zvýhodnění, nakonec ale většina z nich vyslyšela nepochybně skryté volání Andreje Babiše a rozhodla se nakonec to zvýhodnění prodloužit. Myslím, že tohle je tak falešná hra, že na to pravicové politické strany musejí adekvátním způsobem upozornit. Tady je střet zájmu v té nejkonkrétnější formě. 

A jak hodnotíte to, že Andrej Babiš vlastní některá média? 

Nepochybně to významně ovlivňuje českou mediální scénu, ale také českou politickou soutěž. Protože je jasné, že zaujmout, respektive dostat se s vlastním sdělením pro současnou pravici do MF Dnes nebo do Lidových novin, je nepochybně mnohem komplikovanější. Média spadající do skupiny Andreje Babiše, do Agrofertu, budou mít nepochybně zájem, a ukazuje se to, některá určitá témata neprezentovat veřejnosti, nebo je alespoň neprezentovat v takovém rozsahu. A jiná, která mohou být pro Andreje Babiše výhodná, tak naopak na ně zaměřit daleko významnější pozornost. O to je důležitější, aby existovala média, která na tomto vlivu budou nezávislá. Nemám na mysli jen veřejnoprávní média, ale další servery například, které dávají jasně najevo, že nebudou hrát tutéž písničku, jakou hrají média Andreje Babiše. 

A domníváte se, že má vůbec hlasování o nedůvěře vládě nějaký smysl, šanci? 

Já myslím, že teda platí to, že cesta může být cíl. Že je potřeba hlasitým způsobem na problém, který se odehrál, upozornit. Tak, aby česká veřejnost, ke které to třeba nedoputovalo, se o tomto problému dozvěděla. Mimochodem bylo zajímavé sledovat právě v ten okamžik onoho hlasování i českou mediální scénu. Protože bylo jasné, která média jsou pod vlivem Andreje Babiše. Protože to téma velmi rychle obrátila do verbálního střetu mezi Miroslavem Kalouskem a poslanci ANO. Ten zásadní problém biopaliv a střetu zájmu z té prezentace těchto médií úplně vyšuměl. Tak minimálně z těchto důvodů je potřeba, aby taková diskuze ohledně vlády v Poslanecké sněmovně proběhla a aby bylo možné na tento problém upozornit, že jsme tu svědky něčeho, co opravdu v 25leté historii demokratického státu se zatím neprojevilo. To, že poslanci něco deklarují, dokonce přijdou s pozměňovacím návrhem, následně změní názor, tak aby přinesli prospěch firmám společnosti, která mimochodem financovala prokazatelně jejich kampaň, to je opravdu na pováženou. 

Zmínil jste verbální střet mezi ANO a Miroslavem Kalouskem. Co si myslíte o Babišově výroku, že byl Kalousek ve sněmovně opilý a že by mu před každým vystoupením dával dýchnout do alkoholtesteru? 

Já tohle komentovat nechci. Víme, že už jednou v historii se toto téma objevilo v souvislosti s Davidem Rathem a Miroslavem Kalouskem. Znovu bych obrátil pohled k jádru pudla. K tomu, co se vlastně odehrálo. Útok Andreje Babiše na Miroslava Kalouska… to není to téma. 

Mluví se o tom, že ODS a TOP 09 chce spojit ohledně krajských voleb v příštím roce síly… 

S ohledem na to, že se jedná o krajské volby, tak bude záležet na tom, jak se rozhodnou spolupracovat či nespolupracovat jednotlivé krajské reprezentace těch politických stran. 

Máme to chápat jako spojení proti Andreji Babišovi? 

Teď se daří vystupovat proti nesmyslům současné koaliční vlády viditelně a v tomto ohledu se často ukazuje, že ty dvě strany mají podobné názory. Potom jsou ale také témata, na kterých se neshodujeme. Já teď nechci předjímat další vývoj. 

Jaký máte názor ohledně registračních pokladen neboli elektronické evidence tržeb? 

Já toto pokládám za jednu z velmi vážných chyb. U celé řady živnostníků a podnikatelů to může udusit jejich chuť podnikat a té společnosti přinášet hodnoty. Najednou se tu plošně z živnostníků stávají podvodníci, kteří se snaží stát obelhávat, ale tak to přece není! Každý z nás využívá služeb celé řady živnostníků. Je to naprosto nezastupitelná část české ekonomiky. Pokud tuto důležitou část této společnosti někdo přidusí, vezme jí chuť něco dělat, tak ty dopady budou samozřejmě velmi vážné. Proto stojíme tak jednoznačně proti tomuto záměru. Přináší pronásledování, šikanu těch, kteří si to nezaslouží. 

V poslední době se hodně diskutuje o plánovaných kvótách ohledně imigrantů. Myslíte si, že je dobře, že nám, nebo i dalším státům někdo diktuje, kolik uprchlíků máme vlastně přijmout? 

Kvóty nikdy nejsou dobré řešení. Někde od stolu se rozdělí skupina uprchlíků, řekne se jim, kam kdo půjde, ale to, jestli oni o tu zemi mají zájem, jestli v ní chtějí žít a stát se součástí té které společnosti, to ty kvóty vůbec neřeší. Ale pro rozumnou azylovou politiku je toto naprosto nezbytná otázka. Protože bez toho zájmu těch uprchlíků nebude zapojení do společnosti fungovat. V tomhle směru je to rozhodnutí špatné. Nikomu nepomáhá, naopak ve výsledku navodí další problémy. Pro každou republiku má platit, že přijme jenom tolik uprchlíků, kolik je schopná jich začlenit do společnosti. A jakákoliv daná, nařízená čísla…. tak ten princip je špatně. 

Rozhovor vyšel na serveru www.parlamentnilisty.cz

Mgr. Martin Kupka

místopředseda strany
uvolněný starosta obce
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení