17. dubna 2015

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl místopředseda ODS Martin Kupka.


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Starostové a nezávislí. Nejžádanější politická skupina v Česku. I tak můžeme nahlédnout na dnešní programové sněmování hnutí Starostů a nezávislých. Na jejich jednání se slétli zástupci řady parlamentních stran a předháněli se v nadbíhání. Volby jsou za chvíli a tak je třeba shánět možné hlasy. Dobrý večer u Událostí, komentářů. Mluvím samozřejmě o volbách krajských. U nich je jasné, že budou příští rok na podzim. S jiným hlasováním se zatím, pravda, do té doby nepočítá. Starostové a nezávislí dnes ladili hlavně program, jak už řečeno. To, s kým do krajských a možná i dalších voleb půjdou, ale rozhodně nebylo nepodstatnou částí dnešního jednání. 

 


Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka:


Jsou to hlavně starostové a zastupitelé. S 5 poslanci a senátory ale dosáhli i na parlament a jejich člověk sedí už i v tom Evropském. To, že jsou silní v obcích, potvrdili v podzimních volbách, mají přes 3 tisíce zastupitelů, z toho 1100 starostů. A právě proto jsou i silným lákadlem.

 



Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/ (záznam):

 
Pokud se někde naše krajská reprezentace rozhodne ke spolupráci, určitě jí nebudeme bránit. Nikoho do toho nebudeme nutit. 

 


Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka:

 

Právě z TOP 09 mají Starostové ještě na rok smlouvu o celostátní spolupráci. Už v loňských volbách ale hnutí stavilo kandidátky samo nebo s jiným subjektem. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/ (záznam):


Myslím, že tu spolupráci můžeme rozvíjet. Občanská demokratická strana je také silná na komunální úrovni. 

 



Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/ (záznam): 


Tady jsem přišel jen zopakovat, že jsme dále připraveni ke spolupráci v jakékoli formě. 

 



Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka:


To ČSSD a ANO mají jasno. Spolupráci se nebrání, ale až po volbách, až se budou dojednávat koalice. 

 



Jan HAMÁČEK, místopředseda strany a předseda PS PČR /ČSSD/ (záznam): 


Sociální demokracie rozhodně neplánuje společné kandidátky do krajských voleb. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí /ANO/ (záznam):


Naší prioritou bude stavět samostatné kandidátky. 

 



Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka:


I přesto, že to tady dnes vypadalo jako na námluvách, k žádné konkrétní dohodě mezi hnutím a hosty z ostatních politických subjektů nedošlo. Každopádně už včera Starostové a nezávislí podepsali spolupráci s hnutím Ostravak. 

 



Petr GAZDÍK, 1. místopředseda hnutí a místopředseda PS PČR /STAN/ (záznam): 


Priorita jsou skutečně ty regionální hnutí a osobnosti, ale samozřejmě jednáme se všemi relevantními stranami. 

 



Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka:


Delegáti čekali ale hlavně na stanovisko svého šéfa Martina Půty, jestli zůstane ve funkci. Hejtman je 5 měsíců obviněn, že přijal statisícový úplatek. Kauza souvisí s rekonstrukcí kostela svaté Máří Magdalény v Liberci. Minulý týden státní zástupce zamítl jeho stížnost proti obvinění. 

 



Martin PŮTA, předseda hnutí; hejtman Libereckého kraje /STAN/ (záznam):

 
Co se kolem mě děje, není tak úplně náhoda, pevně věřím, že státní zastupitelství udělá všechno pro to, aby se ta věc dostala co nejdřív k nezávislému soudu, u kterého jsem připraven své jméno očistit, protože jsem žádný úplatek nevzal, ani jsem v té věci nejednal nějak nestandardně. 

 


Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka:


Půta zvažuje i ústavní stížnost. Za hejtmanem stojí většina kolegů, i přesto ale zůstane v pozadí a hnutí fakticky povede Petr Gazdík. Štěpánka Martanová, Česká televize. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


A Petr Gazdík je i v Událostech, komentářích. Dobrý večer, pane místopředsedo, vítejte u nás. 

 


Petr GAZDÍK, 1. místopředseda strany /STAN/:


Hezký dobrý večer vám i divákům. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Místopředseda ODS Martin Kupka. Dobrý večer. 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


Dobrý večer. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


A do Prostějova zdravím 1. místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Pane Faltýnku, i vám dobrý večer. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí /ANO/:


Hezký večer z Prostějova. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane Gazdíku, to se vám asi líbí, že všichni takhle nadbíhají, všichni chtějí spolupracovat se Starosty a nezávislými do budoucna. 

 


Petr GAZDÍK, 1. místopředseda strany /STAN/:


Samozřejmě, že nám jako Starostům a nezávislým to lichotí. Na druhou stranu musím říct, že my jsme to dnes na tom sněmu rozhodně tak nevnímali. My jsme se soustředili hlavně na program a na otázku krajských voleb, ve kterých při vší úctě ke kolegům z parlamentních stran preferujeme zejména regionální hnutí a regionální osobnosti. Podepsali jsme první smlouvu v Moravskoslezském kraji s hnutím Ostravak, s kterým chceme spolupracovat v krajských volbách a stejně tak vyjednáváme s dalšími regionálními hnutími, protože si myslíme, že česká politika především trpí nedostatkem osobností a nedostatkem výrazných osobností na parlamentní scéně. A přivést tyto regionální osobnosti do parlamentní politiky je úkolem Starostů a nezávislých. Jako konfederační strana bychom toho mohli velmi lehce dosáhnout. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


To znamená, že řekněme zavedené nebo i parlamentní strany nemají regionální osobnosti, že se musíte rozhlížet někde jinde než třeba u tradičních spolupracovníků nebo u těch možných, potenciálních, kteří za vámi dnes přijeli? 

 


Petr GAZDÍK, 1. místopředseda strany /STAN/:


Pane redaktore, kdo by to měl vědět lépe než vy novináři, že každá strana má určitě několik regionálních osobností, ale kvalita politiky se odvíjí právě od osobností, které jí tvoří. A čím více těch osobností bude, tím méně my všichni budeme žehrat nad tím, jak vypadá česká politická scéna. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


No a že tedy jasně neřeknete: tak tady se nabízí a ty nabídky byly jasné, TOP 09 vynikajícím způsobem spolupracujeme, lidovci máme vás rádi, to jste od nich slyšeli, ČSSD si váží toho, co jste vykonali, ANO vám říkalo, že společně ukazujete, že politika je lidem blíž, ODS vám nabízí nemanželský poměr. Tak proč jasně neřeknete jasně, my jsme tady, tak my chceme spolupracovat s těmi a těmi proto a proto? 

 



Petr GAZDÍK, 1. místopředseda strany /STAN/:


Každá politická strana je politickou stranou proto, aby prosadila svůj program. My máme zcela jasný program, zcela jasné konkrétní cíle, o kterých ale dnes už některé i naše stabilní spolupracující strany říkaly, že nad nimi budou minimálně zvažovat nebo že se jim třeba úplně nelíbí. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Podle čeho si pak vyberete? Všichni to zváží, všichni řeknou ano, to je dobré, tak podle čeho si vyberete? 

 



Petr GAZDÍK, 1. místopředseda strany /STAN/:


Vybereme si podle toho, kdo bude prosazovat náš program. A myslím, že to tak dělá úplně každá politická strana. Cílem sdružování v politických stranách podle, podle ústavy má být prosazování programu. A my jako Starostové a nezávislí takoví jsme. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane Faltýnku, vy jste připravený podporovat a prosazovat program Starostů a nezávislých? 

 


Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí /ANO/:


Já jsem dneska na sněmu Starostů a nezávislých vyjádřil za nás za prvé poděkování za pozvání na jejich sněm, protože to je vlastně jediné hnutí nebo jediná politická síla, která nás pozvala. A také jsem tam vyjádřil, že se domnívám, že máme společného to, že jsme hnutí, nejsme klasická strana a že máme blíž k občanům než ty klasické politické strany. A já sám znám spoustu starostů ze své dlouholeté komunální politické kariéry, s kterými spolupracuji a vím, že v těch regionech je to spíše o lidech než o programech. To je první věc. A druhá věc je ta, že nikdy jsem neslyšel ze strany Starostů a nezávislých nějaké ideologické vize a ideologické boje a hádky, ani ve sněmovně. My se snažíme prosazovat dobrá nebo špatná řešení a stejně tak mám pocit, že to dělají Starostové a nezávislí, kteří jsou v podstatě nejblíže těm lidem na té komunální úrovni. A my jsme, my jsme vlastně po komunálních volbách, které proběhly vloni na podzim v několika městech, i v koalicích se Starosty a nezávislými. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


A nejste to náhodou zrovna vy, kdo se se Starosty a nezávislými právě naopak ve sněmovně nejvíc pře, když uvážím, že Starostové a nezávislí jsou součástí společného klubu TOP 09/STAN? 

 



Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí /ANO/:


Dá se to tak říct, ale pouze částečně, protože v tom klubu TOP 09 a Starostové je většina zástupců TOP 09 a když se podíváte na jednání sněmovny, tak ty destruktivní věci, já se bohužel musím říct, že i lži slyšíme zejména od pana Kalouska, já od kolegy Gazdíka za ten rok, co jsem ve sněmovně, tak jsem v podstatě žádnou lež neslyšel a ta vystoupení jejich lidí jsou konstruktivní na rozdíl od, bohužel to tak musím říct, zástupců TOP 09. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane Kupko, co vás vede k tomu, že takto, já jsem v úvodu použil slovo nadbíhání, ale pro všechny, kteří tam dnes přijeli, že tak nadbíháte, lichotíte Starostům a nezávislým. Je to ten prostý jednoduchý kalkul starostové jsou všude, to je dost hlasů pro případné uskupení. 

 


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


ODS má k té komunální úrovni taky velmi blízko, vždycky byla v téhle oblasti silná... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


To budete mít všichni před krajskými volbami ke komunálním, alespoň ve slovech tedy budete mít k tomu všichni blízko. 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


Ale my nejen ve slovech, ale také v tom, že máme stále 260 starostů, máme přes 2,5 tisíce zastupitelů, tak to samozřejmě je už nějaká síla. Víme, co znamená práce starostů, osobností, které dokázaly nejen v podnikatelském sektoru, ale právě v komunální úrovni, na radnicích, v efektivním řízení měst a obcích obstát. Tak to je... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


A k tomu potřebujete společenství s tím uskupením? Tak když máte dost starostů, tak ať ukážou, co umí... 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


Ale my jsme neřekli... 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


... a třeba vám přibudou nějaký hlasy. Potřebujete k tomu nějakou oficiální spolupráci s hnutím Starostů a nezávislých? 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


A my jsme o ní ani dnes neřekli. Mimochodem právě pan předseda Fiala tam zmínil, že se... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


/Souzvuk hlasů/ k tomu řeknete nemanželský poměr. 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


... že se v médiích hovoří o tom, že je teď STAN bohatá nevěsta a ženichové se ucházejí, tak my si jako ženich nepřipadáme. Já si taky nechci připadat jako sňatkový podvodník, abych teď sliboval něco, co potom nebudu moci nebo nebudu chtít splnit a nabízel teď nějakou koalici. O tom to určitě není. Ale bavíme-li se o nějaké blízkosti, tak těch společných jmenovatelů se Starosty má Občanská demokratická strana  opravdu poměrně hodně, tak minimálně... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


A víc než ANO třeba? Také jsme slyšeli o společných jmenovatelích. 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


Bavíme-li se o těch zkušenostech, já jsem to říkal z komunální úrovně, tak tam ODS má nepochybně mnohem silnější zázemí. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane Gazdíku, kam vlastně vaše hnutí spíš jako směřuje v té politice? Je to víc doprava, víc doleva, víc nahoru, víc dolů, víc nějakým jiným směrem? Můžete nějak jednoznačně charakterizovat to vaše hnutí? 

 



Petr GAZDÍK, 1. místopředseda strany /STAN/:


Určitě. Naše ideologie by se dala nazvat takovým velmi ošklivým cizím slovem, a to je slovo subsidiarita. To slovo znamená, že věci se mají, to, co lze rozhodnout, má být rozhodnuto co nejblíže občanovi. A my si myslíme, že jeden ze zásadních problémů České republiky je, že se nerozhoduje to, co může být rozhodnuto blíže občanovi, skutečně blíže občanovi. A pak to s sebou nese obrovskou byrokracii, prokorupční rozhodování, rozhodování, které vede k tomu, že některé sociální dávky třeba jsou rozdávány velmi nekoncepčně lidem, kteří je vlastně nepotřebují a ba naopak lidé, kteří je skutečně potřebují, je nedostávají. Další oblastí, kde je to strašně vidět, je školství. Bezpečnost, ta nespolupráce zejména policie, kterou jsme viděli... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Dobrá, ale abychom si dokázali představit, jak v těchto oblastech, které teď popisujete, jak rozhodnete v sociálních dávkách, ve školství? Abychom věděli... 

 



Petr GAZDÍK, 1. místopředseda strany /STAN/:


Na základě znalosti, pane redaktore. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


I ten ideový směr vašeho hnutí. 

 



Petr GAZDÍK, 1. místopředseda strany /STAN/:


Na základě konkrétní znalosti. Všechny fungující země, které nejlépe fungují ve světě, tak fungují na základě toho, že ten princip subsidiarity je u nich plně vyvinut a že skutečně rozhodují co nejvíce je možno ty regionální zastupitelstva či místní samosprávy tam, kde to rozhodnout jde. Jistě, jsou oblasti jako je třeba armáda, zahraniční politika, fiskální politika, důchodová politika, což je naopak úkol státu, který jej musí jednoznačně vyřešit. Tam do toho by skutečně samosprávy zasahovat neměly. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


A když jste teď spolupracovali s TOP 09, tak to už celá ta smlouva je do roku 2017, pokud se nemýlím, tak máme vás vidět spíše v těch jednotlivých konkrétních rozhodování spíše víc vpravo a tudíž možná blíž k ODS teď? 

 


Petr GAZDÍK, 1. místopředseda strany /STAN/:


Pane redaktore, my denně jako starostové, byť máme samozřejmě vyvinuté sociální cítění a myslím si, že většina starostů velmi citlivě vnímá sociální problémy jednotlivých svých občanů, tak na druhou stranu každý den vidíme, jak stát zejména v této oblasti, a nejenom v této oblasti, jak stát selhává, jak co největší přerozdělování a ten způsob, že stát rozhodne, je velmi pomalý, velmi byrokratický, velmi korupční a proto si myslíme, že čím blíže se bude občanovi rozhodovat, tím lépe pro občana i pro stát. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane Kupko, vy Starosty vidíte spíš vpravo? Tak teď spolupracovali s TOP 09, ještě to je na papíře tady zatím a proto jsou ti, se kterými byste byli schopni komunikovat? 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


Já nechci zdůrazňovat to, co nás třeba rozděluje, protože Občanská demokratická strana má jasné pravicové názory, je postavena na něčem, co by se dalo nazvat ideologická vize a není to nic špatného. Já jsem přesvědčený o tom, že lidé nejenom chtějí, ale mají vědět, jaký názor má politická strana, jaký názor má politik, jak se dívá na například zahraničněpolitická témata, jak se dívá na celou tu širokou škálu věcí, kterými lidé žijí od sociálních problémů až třeba po životní prostředí. Tak to je výbava, kterou samozřejmě politická strana má a znovu říkám, to přece není špatně, to je nesporná výhoda. Pokud... 

 

 

Daniel TAKÁČ, moderátor:


Můžete se střetnout například se Starosty, když se v tomhle neshodnete? Takže ty střety zásadní vy nevidíte? 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


Já souhlasím s tím, že role starosty je záležitost hodně praktická, znamená to shlédnout ke konkrétním případům a řešit je často individuálně. To je i princip pravicové politiky. Jakási pravice toho všedního problému k jasnému a rychlému vyřešení, bez byrokracie, bez zbytečného zdržování. To je věc, která je nám vlastní a v tomhle směru se určitě budeme potkávat, protože na té komunální úrovni, jak to velká škála našich starostů a samozřejmě i základní výbava té politické strany zná, tak to je právě konkrétní řešení jednotlivých kauz. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane Faltýnku, vaše blízkost se Starosty také může naznačovat to, že jste spíš vpravo na politickém spektru nebo kde vy se blížíte se Starosty? 

 



Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí /ANO/:


Já se omlouvám, ale já se dlouhodobě bráním tomu škatulkování pravo levo. Tady pan místopředseda Kupka řekl, že pravicové řešení je rychlé řešení. Já se osobně domnívám, že když někdo věci řeší rychle, konstruktivně, takže je úplně jedno, jestli má pravicové, středové nebo levicové smýšlení, je to o té kvalitě těch lidí. 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


Já jsem řekl něco trochu jiného. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí /ANO/:


A starostové jsou nejblíže lidem a řeší tyto problémy v podstatě každý den. A jsou pod velkým drobnohledem a komunální politici, krajští politici jsou taky pod určitým drobnohledem té voličské základny na rozdíl od té celostátní úrovně. Takže já si myslím, že to není o tom pravolevém vidění, ale o těch řešeních dobrých a špatných. To je náš názor, který /souzvuk hlasů/. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ale teď jste od pana Gazdíka slyšel, že, že třeba na té vládní úrovni, že teď se neřeší, parafrázuji vás, necituji, ale vláda nekoná, neřeší se a ta konstruktivní řešení nejsou. 

 



Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí /ANO/:

 

Pan Gazdík je v současné době opozičním politikem, je součástí uskupení TOP 09 a Starostů, které je opoziční stranou. Já bych se zeptal, jak tato strana v minulosti rychle a kvalitně řešila problémy, kam dovedla naší zemi, proč skončila vlastně minulá vláda Petra Nečase, kde TOP 09 byla součástí této vlády. Takže já si myslím, že tyto věci je potřeba se na to podívat i trošku z pohledu minulosti. A my se tady snažíme nastavit nějaké jednoduché principy, aby se věci řešily rychle, aby se dostaly blíž k lidem, takže to je ta naše priorita. 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


My například... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Malou větu. 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


My například dnes řešíme vážný problém, proč Česká republika možná nebude moct čerpat 650 miliard korun a na vině, jak se zdá, jsou bohužel právě politici hnutí ANO. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


To je konkrétní problém, kterému jsme se také chtěli věnovat v Událostech, komentářích, dostanu se k tomu. Pane Gazdíku, tak jak to tady slyšíte, vy byste si vybral dnes koaličního partnera? 

 



Petr GAZDÍK, 1. místopředseda strany /STAN/:


Není důvod, abychom si dnes vybírali koaličního partnera. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Jenom takový náznak. Asi nepodepíšete tady smlouvu, to, i když by to bylo hezké... 

 



Petr GAZDÍK, 1. místopředseda strany /STAN/:


Pan Faltýnek tady vzpomněl minulou vládu, ale Starostové všechno to, s čím do té minulé vlády šli, v té vládě prosadili, ať už to bylo rozpočtové určení daní, tedy zásadní změna financování obcí v České republice a výrazné posílení demokracie a rozhodovacích schopností samospráv. Ať to byly věci týkající se loterií. Několikrát jsme předložili věci, které teď se k nim třeba ANO hlásí, a to je třeba registr smluv, který v té minulé vládě kvůli jejímu neslavnému konci nebyl dotáhnut. Takže my se skutečně soustředíme na ta konkrétní řešení a i v parlamentu jsme schopni je prosazovat. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


A k té mé otázce. Tady byste si, kdybyste se musel rozhodnout, tady byste si vybral? 

 



Petr GAZDÍK, 1. místopředseda strany /STAN/:


Já se naštěstí nemusím rozhodovat a já nacházím společné prvky jak s ODS, tak určitě s některými věcmi bychom se dohodli s ANO. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pánové, všem děkuju za účast v Událostech, komentářích, na shledanou. 

 



Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:


Na viděnou. 

 



Petr GAZDÍK, 1. místopředseda strany /STAN/:

 

Hezký večer. 

Mgr. Martin Kupka

místopředseda strany
uvolněný starosta obce
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení