15. dubna 2015

Navrhneme zpřísnění finanční ústavy a zavedení hmotné odpovědnosti politiků

V minulém volebním období připravila koaliční vláda vedená ODS ve spolupráci s odbornou veřejností kompletní návrh finanční ústavy. Jejím cílem bylo omezení populistického vládního rozhazování a udržení zdravých veřejných financí.

V návrhu byl např. obsažen paragraf, podle něhož by vláda musela požádat o důvěru, pokud by byla překročena hranice dluhu 50 % HDP, stejně tak sankce pro členy vlády a poslance v případě, že státní dluh překročí 40 % HDP. Tento návrh však bohužel tehdejší opozice v čele s ČSSD zablokovala.
 
Dnes sice levicová vláda předkládá svůj návrh, ale ten je zcela bezzubý. Zmizela z něj hmotná odpovědnost politiků a oddálil se limit proti zadlužování ze 40 % na úroveň 55 % HDP.
 
Mám velmi smíšené pocity. Na jedné straně bych rád přijal finanční ústavu, ale na druhé nemohu souhlasit s vykastrovaným návrhem. Proto za ODS předložíme pozměňovací návrhy, které zpřísní finanční ústavu a zavedou postihy pro politiky. Doufám, že pro návrhy najdeme širší podporu a Česká republika se bude moci zařadit mezi rozpočtově odpovědné země.
 
Ing. Adolf Beznoska

poslanec PČR
zastupitel statutárního města
místopředseda oblastního sdružení