17. března 2015

Tripartita hází malé a střední podnikatele přes palubu

Podporou registračních pokladen hází tripartita malé a střední podnikatele přes palubu. Tripartitu drobný podnikatelský stav zjevně nezajímá. Je schopna ještě tak vyslyšet zájmy největších průmyslových hráčů, ale tím ohledy na podnikání končí.

 
Hlavní slovo na tripartitě mají s ČSSD personálně srostlé odbory, které chtějí podnikání dlouhodobě škodit. Vzpomeňme si na nedávnou ostudnou "Středulovu třetinovou sádru pro OSVČ", kdy šéf odborů navrhoval zvýšit povinné odvody živnostníků na zdravotní pojištění přesto, že v realitě podnikatelé odvedou až dvojnásobek prostředků, než které ze systému čerpají. 
 
Registrační pokladny zatíží zejména nejmenší živnostníky, které ohrozí na jejich existenci. Přitom malé a střední podnikání tvoří páteř naší ekonomiky a z velké části se podílí na nabídce pracovních míst. Zejména to by si odboráři měli uvědomit. Vláda do projektu registračních pokladen vkládá nepatřičné naděje. Případný vyšší výběr daní bude draze vykoupen likvidací části živnostenského sektoru. Vláda, ani ostatní členové tripartity, přitom nekalkulují s obrovskými náklady na informační technologie spojené s elektronickou evidencí tržeb jak na straně podnikatelů, tak na straně státu. Největší podvody s DPH navíc nepocházejí od živnostníků, ale od mnohem větších firem. To dobře ví i naše vláda, a přesto chce nákladnou regulací zatížit ty nejmenší. Zřejmě proto, že ti nejmenší mají jen velmi omezenou možnost, jak se proti takovým nesmyslným opatřením vlády bránit.
Ing. et Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady