24. února 2015

ČSSD a KSČM nezvládají péči o majetek kraje

Středočeský kraj disponuje velkým objemem zbytného majetku, se kterým si není dlouhodobě schopen poradit. Tato situace trvá přesto, že vedle radního z KSČM přímo odpovědného za majetek kraje platí středočeští daňoví poplatníci i uvolněného (placeného) předsedu majetkové komise.

Majetkové komisi předsedá dokonce již druhý ex-hejtman z ČSSD a klub zastupitelů ODS by proto očekával, že se v této oblasti bude kraj posunovat o to více a rychleji kupředu. Žádný pozitivní posun ale vidět není. Neschopnost současné krajské koalice ČSSD a KSČM vypořádat se s majetkem, který kraj nevyužívá a nepotřebuje ho pro plnění svých funkcí, zatěžuje provozními výdaji rozpočet středočeského kraje. Vedle toho dochází i ke ztrátě hodnoty majetku, který není využíván a je v něm realizována jen základní údržba.

Zastupitel a předseda Kontrolního výboru Zastupitelstva Jan Skopeček (ODS) k tomu dodává, že nevidí upřímný zájem současného vedení kraje se s nepotřebným majetkem odpovědně a razantně zabývat. „Vedení kraje není jednotné v názoru na to, jak rychle a s jakým majetkem se rozloučit. Kraj tak dlouhodobě v této věci přešlapuje na místě, což je ten nejhorší možný stav. Středočeské daňové poplatníky to stojí nemalé peníze. Nejde ani tak o příjem z prodeje majetku. To krajský rozpočet určitě nezachrání. Jde ale o to, že kraj vynakládá zbytečné peníze na údržbu majetku, který pravděpodobně nikdy nevyužije a jehož hodnota navíc v čase klesá“, říká Jan Skopeček (ODS).

V tomto směru připomíná místopředseda Finančního výboru a zastupitel kraje Tomáš Havlíček (ODS), že prostředků se nedostává ani na majetek, který kraj potřebuje a potřebovat bude, jako jsou například podfinancované školy. „Při schvalování rozpočtu na tento rok jsme Radu kraje kritizovali za pokles prostředků na správu majetku Středočeského kraje. Je těžko odůvodnitelné a je zcela iracionální, že ČSSD a KSČM nemají dostatečné finanční prostředky na potřebný majetek a vedle toho váhají s majetkem, který nikdy Středočeský kraj nevyužije.“

Jan Skopeček (ODS) dále uvádí, že není možné vymlouvat se na nezájem potenciálních kupců, protože kraj nedělá nic proto, aby veřejnost o existenci majetku určeného k prodeji informoval. „V řadě deníků můžeme vidět nákladnou inzerci Středočeského kraje, kde jsou ale většinou jen fotky hejtmana a radních, jak stříhají pásky u nových investic. Je to možná dobrá PR za peníze daňových poplatníků, ale alespoň část inzertní plochy by šla lépe využít na informování potencionálních kupců, že Středočeský kraj s nějakým majetkem vůbec disponuje a snaží se ho prodat.“

S prací současného vedení kraje v oblasti majetku není spokojen ani zastupitel Miloslav Šmolík (ODS). Ten upozorňuje na nepřiměřenou délku majetkových úkonů, které často brzdí investiční projekty. „Průtahy s vyřízením převodu, nebo vydáním souhlasu pro výstavbu, nebo rekonstrukci např. přechodů, chodníků, či rozšířených silnic trvají odboru správy majetku Středočeského kraje nepřiměřeně dlouho. Běžně několik měsíců, často i více jak rok! V důsledku toho není možné realizovat tolik důležité projekty přechodů pro chodce včetně chodníků, či rozšíření silnic, na které lze navíc čerpat dotace z evropských zdrojů! Průtahy způsobují, že tyto projekty budou muset obce nebo i kraj realizovat později a za své. Tím logicky bude takových projektů realizováno mnohem méně“, dodává M. Šmolík

Štítky: