17. ledna 2015

Vzkaz ČSSD a ministru Chovancovi: nezvyšujte daně, ohrozíte růst!

Ministr vnitra Milan Chovanec a jeho ČSSD chtějí zřejmě ohrozit slibný, ale stále křehký, růst a oživení české ekonomiky. Jinak si nelze Chovancovy návrhy na zvýšení firemních daní a zavedení sektorové daně pro bankovnictví vysvětlit. Znejistit firemní sektor hrozbou vyšších daní v době, kdy je investiční aktivita soukromého sektoru tolik citlivá na očekávání a optimismus podnikatelů ohledně budoucího vývoje, je ranou do zad našemu hospodářství.

Se sociálními demokraty se shodneme alespoň v tom, že tolik medializovaná a přeceňovaná opatření ministra financí Andreje Babiše na příjmové straně rozpočtu nemohou naše veřejné finance zachránit. Klíč ke konsolidaci našich veřejných financí je totiž na výdajové straně rozpočtu. Vláda přitom za rok své existence ani nesáhla na jeden z nejdůležitějších bodů svého programového prohlášení, ve kterém se zavázala občanům České republiky uskutečnit prověrku mandatorních výdajů státního rozpočtu. V realitě svého vládnutí ale mandatorní výdaje zvyšuje a deficity chce řešit razantním zvýšením daňového zatížení. Je totiž nezbytné k dnešnímu návrhu ministra Chovance připočíst i čerstvé plány předsedy vládní důchodové komise Martina Potůčka řešit nedostatek financí na penze zvýšením majetkových daní a odvodů živnostníků.

Plánované zvýšení daní ODS odmítá. Stalo by se demotivujícím a konkurenceschopnost našich firem a podnikatelů ohrožujícím krokem. Vláda by na něj s ohledem na naši ekonomickou situaci měla rychle zapomenout. Už jen nahlas vyslovované úvahy na toto téma mohou naši ekonomiku poškodit.

Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS