11. listopadu 2014

Návrh rozpočtu na rok 2015 - Středočeský kraj dlouhodobě zanedbává svůj majetek

Z návrhu rozpočtu na rok 2015 je patrné, že vedení Středočeského kraje nadále pokračuje v nedostatečné údržbě krajského majetku. Dlouhodobě je zanedbáván majetek, který je svěřen příspěvkovým organizacím Středočeského kraje, zejména pak mosty a silnice. Příkladem je uzavření mostu přes Bakovský potok spojující čtrnáct obcí s centrem Velvar na Kladensku. Velkým nedostatkem navrhovaného rozpočtu je rovněž výše rezervy. Rezerva ve výši 9 mil Kč působí v porovnání s téměř 18ti miliardovým rozpočtem spíše směšně

„Zatímco v letech 2008-2009 byla pro příspěvkové organizace určena částka na opravy majetku ve výši kolem 60 mil Kč, k tomu si PO v průběhu let tvořily fond oprav a kraj rozděloval Fond investic a oprav v roční částce 700 mil Kč, tak pro rok 2015 je navrhována částka pouze 49 mil Kč. Fond oprav musely příspěvkové organizace odevzdat již za hejtmana Davida Ratha a žádnou jinou možnost čerpání finančních prostředků na údržbu majetku nemají.“ říká místopředseda finančního výboru Ing. Tomáš Havlíček. Za několik posledních let tak chybí finanční prostředky na údržbu majetku v řádu stovek miliónů Kč.“Potřebuje-li získat např. nějaká škola prostředky na opravu střechy, musí tento stav označit za havarijní, jinak nemá šanci finanční prostředky získat. Udržovat takto léta zanedbávaný majetek může být v příštích letech pro kraj likvidační,“ pokračoval dále Ing. Tomáš Havlíček. Vedení Středočeského kraje si prosadilo funkci uvolněného předsedy komise pro majetek, kterému platí 55 tis Kč měsíčně, ale stav majetku se stále zhoršuje. Klub ODS je navíc přesvědčen, že obsazení postu předsedy komise pro majetek bývalým hejtmanem Řihákem je pouze trafika v souvislosti s tím, že pan Řihák neobhájil post senátora.

Nejvýrazněji se projevuje zanedbaná údržba majetku na stavu komunikací a mostů ve středních Čechách. Vítáme to, že pro rok 2015 je navrhováno na opravy a údržbu komunikací o 100 mil Kč více, než v roce předchozím, ale stále je to o 500 mil Kč méně, než se dávalo do oprav komunikací v letech 2008/2009, kdy byla tato částka 1,5 miliardy Kč. Důsledkem tohoto podfinancování je uzavírání mostů či omezení nosnosti.

„Vzhledem k tomu, jaké finanční prostředky chybí na údržbu majetku, naprosto nechápeme, že vedení Středočeského kraje uvažuje o koupi zámku v Přerově nad Labem, aniž by kraj měl prodiskutovaný projekt, jak zámek využít. Považujeme to za neefektivní nakládání s finančními prostředky,“ uvedl předseda kontrolního výboru Ing. Jan Skopeček.

Klub ODS nesouhlasí ani s pokračováním vyplácení žákovského jízdného, na které je v rozpočtu určena částka 40 mil Kč. „Způsob proplácení neodráží životní úroveň rodiny a znevýhodňuje ty rodiny, které platí více za bydlení, aby jejich děti nemusely do školy dojíždět,“ zdůvodnil postoj ODS Ing. Tomáš Havlíček.

Štítky:
tisková zpráva