10. srpna 2014

Rozhovor pro Parlamentní listy

Dlouhodobě se zabývá problematikou čerpání dotací. Kde vidí příčinu problémů a jak nyní hodnotí novou ministryni Věru Jourovou? Nejen o dotacích, ale také o námitkách Svazu obcí a měst k registru smluv jsme hovořili s jeho předsedou a současně primátorem Kladna Danem Jiránkem (ODS). Řeč byla také o regulaci hazardu ve městě a především o blížících se komunálních volbách.

 

Návrh zákona o internetovém registru smluv státu, krajů, obcí a dalších organizací by mohla sněmovna schvalovat v září. Debata se ještě povede hlavně o zveřejňování smluv firem s účastí státu, krajů a obcí. Svaz obcí a měst se k návrhu stavěl kriticky již od počátku a měli jste řadu výhrad. Je podle vás šance, že by zákonodárci ještě zohlednili vaše námitky? Budete s nimi v této věci během prázdnin jednat? 

Řada našich námitek k registru smluv již akceptována byla, doufáme, že se povede věcná debata zejména s ohledem na střet zákona o ochraně osobních údajů se zákonem o registru smluv. S vládou budeme jednat v první polovině září, s poslanci a senátory jednáme průběžně. 

Jak byste celkově jako předseda Svazu měst a obcí hodnotil komunikaci s novou vládou? 

Postupně se zlepšuje, problémem je snaha obcházet standardní mechanismy připomínkování tzv. poslaneckých návrhů. Pokud není možné zákon kvalifikovaně připomínkovat předem, dochází ke zdržování jeho projednávání v Parlamentu. 

Již téměř půl roku má ODS nové vedení. Jak se díváte na to, kam ta strana směřuje? Vidíte tam nějakou pozitivní změnu? 

Ano, zejména se zlepšila komunikace vedení strany se členy. 

Ptala jsem se i proto, že již zanedlouho nás také čekají komunální volby. Jak hodnotíte pozici, v níž se strana před volbami nachází? Jaké jí dáváte šance na úspěch? 

Komunální volby, zvláště v menších městech, jsou záležitostí osob. Takže záleží na každém kandidátovi. Samozřejmě důvěra lidí je menší než před čtyřmi roky a logicky budou i horší výsledky. 

Budete se vy osobně snažit obhájit mandát? A pokud ano, s čím do voleb jdete? 

Ano, jdu do voleb s tím, že se snažím a budu snažit udělat pro město a jeho obyvatele maximum možného. 

Již delší dobu se zabýváte problémy spojenými s čerpáním dotací. V čem je podle vás náš největší problém? Kde je úskalí toho, že čerpáme dotace nejhůře ze všech zemí EU? 

Největší problém? Složitý systém, nadměrná byrokracie a neustálé změny pravidel. 

Evropská komise na konci června poslala také Česku dopis s celkem 88 připomínkami k navrhovanému využití evropských dotací. Mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Radka Burketová se však před několika dny pro ČTK vyjádřila, že se Česko při finálním vyjednávání s Evropskou komisí vypořádalo se všemi jejími připomínkami a dohodlo se na způsobu čerpání evropských dotací v následujícím programovém období 2014 až 2020. Jste v tomto směru optimista? A jak byste tak celkově hodnotil současnou ministryni Jourovou? 

Jsem spíše realista, ale Ministerstvo pro místní rozvoj udělalo opravdu spoustu práce a hodně jednali i s námi. A ministryni Jourovou hodnotím vcelku pozitivně. 

Úspěšnost Kladna v čerpání dotací je vysoká. Co stojí za tímto úspěchem? Jaký je váš recept na úspěšné nejen zažádání, ale především splnění podmínek jednotlivých programů? 

Mít dlouhodobé strategie, vědět, čeho chceme dosáhnout, mít dobrý kolektiv úředníků, kteří na dotacích pracují, a rozumné zastupitele, kteří se sejdou i o prázdninách, aby se proces nezdržoval. 

Aktuálním tématem nejen v Kladně je otázka regulace hazardu. Vedení radnice změnilo na nátlak opozice názor, že o hazardu má rozhodovat až nové zastupitelstvo po podzimních volbách a jednat se bude již v září. Proč došlo z vaší strany ke změně názoru a jak se k otázce regulace stavíte vy sám? 

Město Kladno vždy patřilo mezi první v regulaci hazardu. Např. jen tři obce se soudily se státem o vydané vyhlášky regulující VLT u Ústavního soudu ČR a Kladno patřilo mezi ně. Na jaře jsem navrhl sedm různých variant regulace hazardu a zastupitelé se neshodli na žádné z nich. Za takové situace se nedala žádná nová vyhláška vydat. Nyní to vypadá, že v zastupitelstvu existuje většinová shoda, a proto novou vyhlášku připravíme. 

Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1401&clanek=329960 

Ing. Dan Jiránek

primátor
krajský zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení