21. července 2014

Za politický obchod s Jourovou zaplatíme vyšší nezaměstnaností

Nominací ministryně Věry Jourové na post evropské komisařky končí neúměrně dlouhé a ČR poškozující měření sil uvnitř vládní koalice. Zaslouženou úlevu však velmi rychle střídá procitnutí z podmínek tohoto politického obchodu mezi ČSSD a ANO, a to v podobě shody na rychlejším růstu minimální mzdy, které se negativně projeví na trhu práce.

 
Vyšší růst minimální mzdy poškodí zejména nejméně kvalifikované zaměstnance v regionech s nejvyšší mírou nezaměstnanosti. Vyšší mzdové náklady spojené s direktivním nařízením vlády o růstu minimální mzdy povedou k tomu, že zaměstnavatelé, kteří nebudou mít dodatečné zdroje na povinné navýšení mzdy, budou přinuceni propouštět. Zkušenosti členských zemí EU přitom ukazují, že země bez institutu minimální mzdy dosahují v průměru nižších podílů nezaměstnaných.
 
Test, kdo skutečně v této zemi vládne, premiér Bohuslav Sobotka s Andrejem Babišem při výběru eurokomisaře opět prohrál. Musí být ale kvůli tomu i poraženým trh práce a jeho nejméně kvalifikovaní účastníci?
Jan Skopeček

ekonomický expert ODS
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady