10. dubna 2014

Prodejem OKD se bude opět zabývat Evropská komise

Brusel - Podezřele nevýhodným prodejem OKD, za který zodpovídal tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka, se bude opět zabývat Evropská komise, a to na základě interpelace europoslance Hynka Fajmona (ODS).

 
"Dle informací z českých médií z minulého a tohoto týdne byla privatizace státního podniku české společnosti OKD a.s. v letech 2004-2005 provedena velmi pochybným a netransparentním způsobem," stojí v interpelaci Hynka Fajmona. "Privatizací se zabývala i Policie ČR a Státní zastupitelství ČR a v roce 2005 se k privatizaci vyjadřovala i Evropská komise. Z posledních zpráv v tisku vyplývá, že společnost byla prodána za nápadně nevýhodných podmínek pro stát, tedy Českou republiku. V kupní ceně nebyly údajně zohledněny ceny dceřinných firem, jelikož nebyly vůbec oceněny soudním znalcem. Výsledná cena privatizace podílu státu v OKD a.s. je tedy nízká a neodpovídá tržnímu ocenění." 
 
Interpelace obsahuje i tři otázky, na které musí Evropská komise písemně odpovědět do šesti týdnů: 1. Proběhla privatizace OKD a.s. v letech 2004-2005 v souladu s evropským právem? 2. Vyšetřovala Evropská komise tento privatizační případ? A s jakým výsledkem? 3. Není privatizace OKD a.s. za netržní cenu nedovolenou veřejnou podporou s dopadem na celý evropský trh? 
 
"Vím, že Komise už jednou prodej OKD zkoumala. Ukázalo se ale, že přitom pracovala s podklady nikoli Ministerstva financí, ale s argumenty, které dodali právníci kupce. Domnívám se, že je to dostatečně silný důvod pro opětovné přezkoumání, zda nešlo o nedovolenou státní podporu," uvedl Hynek Fajmon. Upozornil současně, že Evropská komise může ještě do letošního září obchod zvrátit a umožnit tak českému státu vymoci zpět několik miliard korun, o které nejspíš nevýhodným obchodem přišel. 
Mgr. Hynek Fajmon

poslanec EP
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení