22. září 2017

Předvolební debata ČT: Úplatkem počty dětí nezvýšíme

(ČT 24) Navyšování porodného představuje neefektivní úplatek, který nemá na počet narozených dětí vliv. V předvolební debatě České televize věnované sociální politice to prohlásil občanský demokrat Jan Skopeček. Reagoval tak na předvolební slib sociální demokracie, která chce zvýšit porodné na patnáct tisíc.

 
V současnosti má na porodné nárok prvorodička nebo matka druhého dítěte a šance dosáhnout na tento státní příspěvek je zastropovaná výší příjmů. Ty v rodině nesmí přesáhnout 2,7 násobku životního minima. U prvního dítěte stát vyplácí třináctitisícové a u druhého desetitisícové porodné, ČSSD by ale ráda podporu ještě navýšila. Jak v předvolební debatě České televize prohlásila dosluhující ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, nově by mělo činit patnáct tisíc.
 
Takový záměr ale odmítli zástupci pravicové opozice ve stávající sněmovně. „Výše porodného nerozhoduje o tom, kolik kdo bude mít dětí. Nedělejme si iluzi o tom, že porodnost dokážeme zvýšit úplatky,“ prohlásil Jan Skopeček z ODS. Stávající podpora rodinné politiky v podobě daňových úlev je podle něj dostatečná a cestu ke zvyšování natality vidí spíš ve flexibilnějším trhu práce, který rodičkám umožní částečné úvazky a snazší návrat do zaměstnání.
 
Jan Skopeček

poslanec PČR
ekonomický expert ODS