15. srpna 2017

Události, komentáře: Vyšší platy – ano, nebo ne?

(ČT24) Platy ve veřejném sektoru by od listopadu měly růst o 10 procent, učitelům pak o 15. Shodl se na tom premiér Bohuslav Sobotka s odbory. Ministerstvo práce přitom připravilo několik variant v rozsahu 8 až 13 procent. Růst má i minimální mzda. To má podle premiéra donutit i podnikatele zvýšit mzdy. Jenže shoda nejen v koalici ale ani mezi zaměstnavateli a odbory není. Konečné rozhodnutí je na vládě, která bude o obojím jednat během září. Jde o reálná čísla, nebo pouhé předvolební sliby? V duelu Událostí, komentářů se střetl ekonomický expert a člen rozpočtového výboru Jan Skopeček a odborový předák Josef Středula.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

David BOREK, moderátor:
Jestli se něco nezmění, Česko dožene francouzské platy za 222 let. Řekl to dnes premiér Bohuslav Sobotka po setkání s odbory. Těm slíbil, že se zasadí o další růst platů ve veřejném sektoru. Od listopadu by měly růst o 10 %, učitelům potom o 15. Dodejme, že tuto věc a tuto vizi nesdílí v české politice všichni, takže je tu ideální chvíle na duel. Poslanec za ODS Jan Skopeček. Vítejte.

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výbor PS PČR a ekonomický expert /ODS/:
Hezký večer.

David BOREK, moderátor:
Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, vítejte.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Dobrý večer.

David BOREK, moderátor:
Pane Středulo, máte pocit, že Bohuslav Sobotka to může prosadit, nebo jsou to krásná slova umístěná krásně do předvolební doby?

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Ne, vůbec ne, protože teď je ten správný čas, připravuje se státní rozpočet, toto každým rokem je téma právě v tomto čase, jak bude vypadat nárůst platů a z tohoto pohledu to je naprosto logický čas. To, že to je před volbami a v České republice před volbami stále, takže z tohoto pohledu to není žádná novinka. Navíc vláda musí předložit do Poslanecké sněmovny do 30. 9. kalendářního roku návrh státního rozpočtu, takže ta jednání musí být ukončena do této doby, aby to tam mohlo být navrženo. Jak to bude v Poslanecké sněmovně, je samozřejmě věcí Poslanecké sněmovny.

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výbor PS PČR a ekonomický expert /ODS/:
Já si myslím, že si každý může udělat obrázek, jak často sociální demokraté před volbami slibují a co slibují. Není to poprvé. Na druhou stranu souhlasím, že kdybychom se ohlíželi na volby ve všech hospodářsko-politických opatření, tak bychom neudělali nic. Na druhou stranu mě mrzí to, že pan premiér na jednu stranu říká, že se musí přidat státním zaměstnancům, ale neudělal za ty celé 4 roky nic v tom smyslu, aby se třeba veřejná správa a státní sektor stal efektivní, protože, když se podíváme na počet státních zaměstnanců, tak narostl o více jak 30 tisíc za ten mandát té vlády. Čili já si myslím, že je fajn, že je možné říkat, kolik komu přidáme a na druhé straně si také musíme říkat, jestli to ten stát unese a jestli jsem dělal kroky, které to zvýšení umožní. Já si myslím, že kdyby ten veřejný sektor a ten stát nebobtnal tak, jak bobtná za sociální demokracie, že skutečně můžeme státním zaměstnancům přidávat více.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Já si myslím, že my jako občané bychom si měli říct, co chceme, buďto budeme mít dobrou státní správu, kvalitní zaměstnance v ní a ti budou také pobírat mzdu, která odpovídá té kvalifikaci, anebo budeme mít chudé státní zaměstnance, kteří bohužel budou potom náchylní k něčemu úplně odlišnému a budeme se tvářit, že je to vlastně všechno v pořádku. Toto třeba ODS už dávno mohla udělat, to je ten známý zákon o státní službě, ale mnoho let to vůbec nerealizovala, nedala ho v účinnost a teď se ty věci dělaly narychlo. Navíc ještě v roce 2009 snížila státním zaměstnancům odměnu, takže ten problém je takový, že stát má problém získat kvalitní zaměstnance a myslím si, že toto je jeden ze způsobů. To, jací budou, o tom rozhodují manažeři ve státní správě, to je v pořádku.

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výbor PS PČR a ekonomický expert /ODS/:
Nejenom stát má problém získat zaměstnance, zeptejte se firem, jak je těžké dneska získat kvalifikované i nekvalifikované zaměstnance. Zákon o státní službě já považuju za jeden z nejhorších zákonů, který byl vůbec přijat, protože zabetonoval veřejnou správu na dlouhá léta a demotivace některých státních zaměstnanců, kteří jsou si jistí svou prací, tak samozřejmě nevede k tomu, že by pro občany, pro ty, pro které tu ten stát má být a kterým má sloužit, takže by to vedlo ke zkvalitnění služeb. Já si skutečně nemyslím, že 30 tisíc státních zaměstnanců, byť samozřejmě musíme do toho započítat hasiče, pracovníky v regionálním školství, ale přesto, když se podíváme na ministerstva, tak rostl i počet úředníků, o stovky, že to povede k něčemu, co bude pro občany pozitivní. Podle mého názoru to povede k pravému opaku, více formulářů, více administrativy, více byrokracie, a to si nemyslím, že si občané přejí.

David BOREK, moderátor:
Blízkost odborů a ČSSD, ona je daná historicky, to nebudeme nic zastírat, prostě odborové hnutí a sociálnědemokratické hnutí tady v devatenáctém století vznikaly vlastně ruku v ruce, manévrovací prostor pro odbory nebyl by větší, lepší, bohatší, kdyby ta vazba byla slabší? Vlastně odbory nebyly, já samozřejmě nechci to zjednodušovat, ale přece jenom odbory jsou pro ČSSD něco, co je takové zvladatelné pro ČSSD, prostě je to partner, blízký partner?

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Pane redaktore, to je otázka samozřejmě historická, o které hovoříte. Ano, vzniklo to tak, že odbory založily sociálnědemokratické hnutí dávno tomu v minulém století, což si myslím, že je naprosto na místě. Já jsem u toho nebyl, nerozhodoval jsem se k tomu a já bych rozhodně odbory do politiky v tomto případě /nesrozumitelné/ nehnal, já nejsem členem žádné politické strany, což mi dává daleko lepší manévrovací prostor v rámci všech politických subjektů, které v České republice jsou, včetně Občanské demokratické strany. A z tohoto pohledu je nutno i vyvažovat, to je jedna strana mince. Druhá strana mince je, že každá politická strana v České republice převzala téma odborů, a to je navyšování mezd a platů a já si myslím, že je to na místě, takže z tohoto pohledu byste mohl říct, že všichni jsou béčka odborů. Já samozřejmě to říkám nadneseně, ale myslím si, že je to správné, že toto téma je jedním z hlavních témat voleb do Poslanecké sněmovny a věřím tomu, že ty praktické kroky k tomu povedou.

David BOREK, moderátor:
První čtyři minuty naší debaty byly takové klasické a já to nechci shazovat, prostě vy jste si řekl svoje, vy jste si řekl svoje, nechme stranou to, o čem si dnes povídal s panem Středulou pan Sobotka, ale jaký je váš, připomínám, že plán ODS s nějakým zvyšováním platů ve veřejné sféře počítá nebo ne?

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výbor PS PČR a ekonomický expert /ODS/:
Nejenom ve veřejné sféře. My si to skutečně myslíme a mělo by být, myslím si, že je racionálním cílem každé politické strany, každého, kdo žije v České republice, aby se lidem v České republice dařilo lépe, aby více brali, aby byli bohatší, aby si za ty peníze mohli více kupovat. Jde vždycky o to, jestli ten nárůst, který je požadován nebo který si někteří představují, jestli ta ekonomická situace v tom daném okamžiku zvládne, nebo jestli nějaké nadměrné zvýšení může uškodit. V tuhle tu chvíli...

David BOREK, moderátor:
Takže v tuhle tu chvíli to není /souzvuk hlasů/?

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výbor PS PČR a ekonomický expert /ODS/:
V tuhle tu chvíli si myslím, že ekonomika roste a že tu prostor pro zvyšování mezd obecně v české ekonomice je. Na druhou stranu musíme to sledovat a porovnávat s růstem produktivity, ve kterém nejsme úplně šampiony, když se podíváme i v okolních zemích, když srovnáme i úroveň produktivity například se západními zeměmi, které mají stále větší mzdy, tak stále se nám nedaří v té produktivitě ty západní státy dohnat. Ale musíme dělat všechno pro to, aby se to dařilo, aby se tady lidem lépe dařilo a abychom je neohrozili tím, že zvýšíme mzdu takovým způsobem, že se Česká republika stane nekonkurenceschopná a že ti lidé kvůli tomu začnou přicházet o práci, o pracovní příležitosti.

David BOREK, moderátor:
Takže zvýšení nulové nebo o 10 %, ne o 15 %?

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výbor PS PČR a ekonomický expert /ODS/:
My navrhujeme, ODS má poměrně jasný program, my navrhujeme snížit daňové zatížení, jak povinné odvody na straně zaměstnavatelů, tak chceme zrušit hrubou mzdu a počítat mzdu, počítat daň z příjmu fyzických osob z hrubé mzdy, nikoliv ze superhrubé, což povede ke zvýšení příjmů, příjmů...

David BOREK, moderátor:
Teď jsem si naběhl, protože vy jste mi začal tady recitovat program.

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výbor PS PČR a ekonomický expert /ODS/:
Ptal jste se na recept, já ho říkám.

David BOREK, moderátor:
Ne, já jsem se ptal vyloženě na platy ve veřejném sektoru.

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výbor PS PČR a ekonomický expert /ODS/:
Já vám říkám, my máme jasný program, já říkám, že máme jasný program a tím, že zrušíme superhrubou mzdu, vzroste okamžitě příjem obyvatel bez ohledu na to, kde pracují, o 7 %, což si myslím, že je fér nabídka.

David BOREK, moderátor:
Na vás mám jinou otázku ...

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
To je škoda teď ale, pane redaktore, opravdu musím říct.

David BOREK, moderátor:
Potom vám povolím půlvětu ještě, abyste zareagoval.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Jste moc hodný, děkuju.

David BOREK, moderátor:
Ale teď mi řekněte, co se bude dít tedy po té dnešní schůzce, teď to půjde na tripartitu, nebo teď to půjde do vlády už rovnou a vy se o tom ještě budete bavit. Je to hotové po dnešku? No, není to hotové.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Není to.

David BOREK, moderátor:
Protože pan Sobotka je jenom jedním z koaličních předáků?

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Ano, protože bude první zasedání vlády 21. 8. po dovolených a bude pan premiér jednat i se svými koaličními partnery, protože v 17:30 v podvečer budeme jednat právě s vládní delegací o tom, jak se oni postaví k tomu návrhu, který je. My navrhujeme 10 % pro všechny od 1. 11. a 15 % pro učitele, jsou tam ještě nějaké nuance, ale to není tak podstatné. A pan premiér sdílí tento návrh a my jsme v této chvíli ten rozdíl mezi námi a mezi postojem vlády je přibližně 2 % body a z tohoto pohledu budeme jednat, kde ty možnosti jsou, ale myslím si, že ty možnosti jsou veliké. A samozřejmě je nutno také říct, že z toho nárůstu, o kterém hovořím, v podstatě 30 % okamžitě přijde jako příjem státního rozpočtu prostřednictvím zdravotního a sociálního pojištění a z tohoto pohledu, to znamená, že i ten náš nárůst bude v bilanci státního rozpočtu pouze dvoutřetinový. Takže my si myslíme, že je to únosné pro státní rozpočet, velmi motivační a taky je to motivační pro manažery ve státní správě. To znamená, dobrý zaměstnanec má dostat dobrou mzdu, pokud je špatný zaměstnanec, má nástroje, jak se s ním vypořádá.

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výbor PS PČR a ekonomický expert /ODS/:
Já bych si dovedl představit rovněž vysoké zvýšení mezd ve veřejném sektoru, ale mělo by být následováno tím, že veřejný sektor nebude bobtnat. Pan kolega říká, že to rozpočet unese. No, rozpočet nevím, co všechno má unést, když roste naše ekonomika už dlouhá léta roste, on je stále deficitní, což nemá jakékoliv odůvodnění. Čili já souhlasím s tím, přidejme státním zaměstnancům, ale přidejme jim tak, aby to bylo pro rozpočet dlouhodobě únosné a pro rozpočet to bude dlouhodobě únosné, když budeme zvyšovat...

David BOREK, moderátor:
A vy jste pořád neřekl, kolik tedy přidat a nechte už teď recitace programu?

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výbor PS PČR a ekonomický expert /ODS/:
Ale tak pan Sobotka...

David BOREK, moderátor:
Kdyby to bylo na ODS, kdyby ODS měla premiéra, tak by tedy zvyšovala o kolik na podzim 2017? O 10 % asi ne, o 15 % asi ne, tak o kolik?

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výbor PS PČR a ekonomický expert /ODS/:
Já myslím, že ten prostor je někde mezi 5 až 10 %. Ale znovu říkám, to reagujeme na nějaké  plácnutí do vody, kdy pan premiér řekne 10 % bez jakékoliv rozvahy. Já říkám, že my bychom zvyšovali v okamžiku, kdy bychom věděli, kolik ušetříme. A ještě se zmíním o jedné věci, já třeba souhlasím s tím, že je potřeba zvýšit mzdy učitelů, nicméně, když jsem četl naposledy zprávy, že velmi „povedený“ projekt inkluze má být hrazen i z prostředků, které mají sloužit na platy zaměstnanců, tak se obávám, že z toho ti učitelé zase nic neuvidí. Nejen, že je to špatně, že ta inkluze byla blbě připravená, je velmi drahá, daleko dražší než se počítalo, nejenže to komplikuje život učitelům a studentům, ale ještě to mají odnést i samotní učitelé, to je třeba pro nás nepřijatelné a to nechceme.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Máme shodu. Pan poslanec říká 10 %, až bude hlasovat o státním rozpočtu jako budoucí člen, jako lídr...

David BOREK, moderátor:
Je tam mezi 5 a 10, abyste to nebral...

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Říkal 10?

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výbor PS PČR a ekonomický expert /ODS/:
Říkal jsem mezi 5 a 10 %.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Je to v pořádku, tam se vejdeme, takže v Poslanecké sněmovně...

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výbor PS PČR a ekonomický expert /ODS/:
Ty bych zvýšil až v okamžiku, až stát dokáže ušetřit na jiných výdajích a na státních zaměstnancích, kteří nejsou potřeba a kteří přinášejí jenom byrokracii a...

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Takže tím pádem těm zaměstnancům říkáte, že jim nepřidáte.

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výbor PS PČR a ekonomický expert /ODS/:
To není pravda.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Vy jste měli 8 let vládu, ovlivňovali jste, jaké složení...

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výbor PS PČR a ekonomický expert /ODS/:
Ne, teď vaši...

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Když mě necháte domluvit, pane poslanče, bude to možná lepší.

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výbor PS PČR a ekonomický expert /ODS/:
Vy jste mi teď taky skočil do řeči.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Tady je teď vláda 4 roky, přijal se zákon, který vy jste také blokovali, přestože byl schválen, to je zákon o státní službě, který byl problémem, abychom se dostali k evropským prostředkům. Ale teď těm zaměstnancům říkáte: no, vy vám stejně nepřidáme. Já tady sice říkám o 5 až 10 %, ale to je holub na střeše, protože my nemáme vůbec žádné stanovisko k tomu, jak se postavíme ke státnímu rozpočtu na rok 18.

David BOREK, moderátor:
Nechme reagovat pana Skopečka.

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výbor PS PČR a ekonomický expert /ODS/:
Není to pravda, pane kolego, podsouváte mi lži, které nejsou pravda. Já jsem říkal, že odpovědný politik řekne: zvýším mzdy o nějaké procento a řekne, kde ušetří nebo kde na to vezme. Pan premiér pouze plácnul do vody slova, která nic neznamenají, řekl 10 % jenom, aby se zalíbil voličům, ale nedokáže na to získat prostředky ve státním rozpočtu.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Ale vůbec ne. Já tady mám podklad z ministerstva práce, kde je to přesně...

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výbor PS PČR a ekonomický expert /ODS/:
My jsme zodpovědná strana, my budeme /souzvuk hlasů/.

David BOREK, moderátor:
Podklad máte.

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výbor PS PČR a ekonomický expert /ODS/:
…posuzovat rozpočet z mnoha úhlů pohledu, peníze navíc státním zaměstnancům přejeme, ale odpovědný politik řekne, kde na to vezme a kde na to bude brát i v dalších letech, nejenom v tom roce aktuálním.

David BOREK, moderátor:
Podklad máte, ale, pánové, čas už nemáte. Vy mi odpovězte jenom jedno slovo, kdyby to nevyšlo na vládě, tak stávka, něco před volbami? Je to taková klasická otázka na odbory, tak ji musím položit?

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Zkusme se o takovéto věci se bavit až poté, co bude potom jednání a pokud nebude úspěšné.

David BOREK, moderátor:
Josef Středula, Jan Skopeček, pánové, děkujeme, že jste přišli, na shledanou.

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výbor PS PČR a ekonomický expert /ODS/:
Děkujeme za pozvání. Hezký večer.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Děkuji za pozvání, hezký večer.

David BOREK, moderátor:
Hezký večer i vám.

Jan Skopeček

poslanec PČR
ekonomický expert ODS