19. června 2017

Vláda nepokrytě vede válku proti živnostníkům

(FORUM 24) Nechci zde hodnotit počínání premiéra Sobotky od jeho pokusu o oslabení Babiše až po změnu ve vedení sociální demokracie v minulém týdnu. Co mě ale udivuje, je až nekritické hodnocení Bohuslava Sobotky ve většině komentářů, kdy opakovaně slyšíme slova o „úspěšném premiérovi“ a „úspěšné vládě“.

 
Bohuslav Sobotka je v politice již dlouho a jeho konkrétní kroky v pozici ministra financí a nyní premiéra ukazují na pravý opak. Jak v letech 2002 až 2006, tak nyní od roku 2013 měl obrovskou výhodu v tom, že se zemi dařilo a růst HDP byl nebývale vysoký. Bez jeho vlastního přičinění, spíše bych řekla, že jemu „navzdory“.
 
Měl tedy velké peníze na rozhazování a to mu tedy rozhodně šlo na jedničku. V době, kdy byl ministr financí, rostlo daňové zatížení stejně jako počet státních zaměstnanců. A stejně tak rostl v dobách hojnosti dramaticky i státní dluh. V době premiérování Bohuslava Sobotky je to podobné.
 
Tato vláda pod jeho vedením spolu s Babišem a Bělobrádkem zanáší do naši společnosti samá omezení, zákazy, registry, omezuje svobodu na každém kroku a snaží se nás všechny namačkat do jedné krabičky tak, abychom si bez ochranné ruky státu nešli ani lehnout. Vedle toho také nepokrytě vede válku proti drobným podnikatelům a živnostníkům.
 
Ještě nikdy od roku 1989 nevzniklo tolik zákonů, které jdou proti jedné skupině lidí. Proti aktivním, schopným a tvořivým. Byl to Sobotka spolu s Babišem a Bělobrádkem, kteří vymysleli a schválili EET, kontrolní hlášení DPH, zákaz kouření, vinařský zákon a další hlouposti.
 
Spoluvytvářel prostředí, kde se díky investičním pobídkám nejvíce daří největším firmám, a naopak se snažil zlikvidovat co nejvíce těch malých. 30 tisíc živnostníků tento tlak vzdalo a raději svou živnost ukončilo. Stejně jako byl slabý doma, tak se choval nevýrazně i v Bruselu.
 
Politika vlády se celou dobu snažila, aby se ČR dostala do hlavního proudu, ale nic dobrého nám to nepřineslo. Neschopnost cokoliv vyjednat a být silnějším hráčem způsobila, že Evropská komise zahájí řízení vůči Česku kvůli nenaplňování kvót pro uprchlíky a hrozí nám velká pokuta.
 
Jakkoliv považuji postup Evropské komise za zcela neuvěřitelný, tento problém prapůvodně způsobila tato vláda. Z těchto důvodů bych mohla nad odchodem Bohuslava Sobotky zajásat, ale poslední vyjádření předsedy Senátu Milana Štěcha namířené opět proti živnostníkům ukazuje, že problémem je způsob myšlení všech socialistů, nejen Bohuslava Sobotky.
 
To aktuálně potvrzuje i zmatený Zaorálek, který o víkendu „procitl“ a začal kritizovat zákaz kouření a opatření, která zavedla tato vláda a pro která všichni vládní poslanci zvedali ve sněmovně ruku.
 
Veronika Vrecionová

expert pro zemědělství a venkov