19. května 2017

ODS: Nový ministr financí Ivan Pilný musí přepracovat Babišův návrh rozpočtu

(www.ods.cz) Odcházející ministr financí Andrej Babiš oznámil, že v návrhu rozpočtu 2018 počítá s deficitem 50 mld. Kč.

 
„Taková výše deficitu je v době pokračující ekonomické konjunktury neakceptovatelná. V loňském roce se Andrej Babiš chlubil přebytkem, na příští rok chystá deficit. Ukazuje to na nesystémovou a nedobrou správu peněz daňových poplatníků. Potvrzuje to mimo jiné i fakt, že loňský přebytek byl dán nikoliv dobrou prací ministra financí, ale mimořádnými faktory, jako byl závěr čerpání programovacího období fondů EU, nebo malá investiční aktivita vlády,“ uvedl poslanec a ekonomický expert ODS Jan Skopeček.
 
„Nová vláda, která vzejde z voleb, bude muset k sestavování rozpočtu přistoupit odpovědněji. V opačném případě promarníme hospodářský růst, který bychom jinak mohli využít například k investicím a snižování daní,“ dodal předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.
 
„Budoucí nový ministr financí Ivan Pilný, který se holedbal tím, že je lakomý a bude chtít udržet deficit rozpočtu na uzdě, se může ve své nové roli předvést. Buď byly jeho věty pouze proklamací, nebo bude muset návrh rozpočtu Andreje Babiše přepracovat. Dostaneme tím i odpověď na otázku, zda bude nový ministr svébytným správcem státní pokladny, nebo jen nastrčenou figurkou Andreje Babiše,“ uzavřel Jan Skopeček.