14. října 2016

TOP 09 ve středních Čechách mění názory ze dne na den

Vyjádření k průběhu povolebních vyjednávání o koalici ve Středočeském kraji. Krátce po oznámení výsledků voleb jsme se zástupci TOP 09 projednali vznik možné koalice STAN, ČSSD, ODS a TOP 09, kde by nejsilnější subjekt přirozeně nominoval hejtmana Víta Rakušana. K této úvaze vedl i malý rozdíl mezi volebním ziskem vítězného ANO a STAN jako druhým na pásce.

Vyjednávací tým TOP 09se jasně vyjádřil, že je to i pro ně nejlepší varianta a dali nám slovo, že tímto směrem povedeme další jednání. Druhý den se ale ukázalo, že TOP 09 kývla na nabídku ANO vytvořit trojkoalici se STAN. V tomto uspořádání mělo mít ANO většinu šesti hlasů v krajské radě, STAN hejtmana a další dva radní za TOP 09 dvě místa v radě. Bylo to prý tak, že se názor TOP 09 zásadně a také rychle „vyvinul“. Tím uvažovaná varianta koalice v čele se STAN, dále s ČSSD, ODS a TOP 09 padla.

Hnutí ANO nás v pondělí večer oslovilo s nabídkou spolupráce ve čtyřkoalici ANO – STAN – ODS – TOP 09 s rozložením hlasů 4 – 4 – 2 – 1. Přijali jsme tuto nabídku, protože po porušení slova ze strany TOP 09 bychom jen pasivně přihlíželi vzniku koalice s jasnou většinou ANO v krajské radě. Nové nabídnuté uspořádání by navíc přesně respektovalo poměr hlasů ve volbách, nejsilnější subjekt by měl hejtmana. Pozice koaličních partnerů by ovšem umožňovala mnohem lepší kontrolu vůči nejsilnějšímu subjektu v koalici – hnutí ANO. Bylo to řešení, které se po krachu první varianty jevilo jako lepší ze všech dalších možných variant vývoje. Není to ideální, ale mohla by to být pevná koalice se 46 mandáty z 65. Zároveň by to byla jasná protiváha opozici KSČM a ČSSD, které kraj posledních 8 let vedly.

Ve čtvrtek na jednání v sestavě ANO, STAN, ODS a TOP 09 oznámil lídr TOP 09 Petr Tiso, že v jednáních nebudou pokračovat. Důvodem mělo být obsazení postu hejtmana Jaroslavou Pokornou Jermanovou. TOP 09 tak předvedla další názorový veletoč. Pár dnů před tím kývli na uspořádání krajské rady s většinou šesti hlasů ANO. Na jednání ovšem dále setrval místopředseda středočeské TOP 09 Daniel Marek s tím, že tři z pěti nově zvolených zastupitelů TOP 09 mají zájem se na koalici dále podílet. Čekáme na jejich vyjádření k pokračování spolupráce po včerejším krajském jednání TOP 09.

Mrzí nás, že TOP 09 projevuje po prohraných volbách tak vysokou míru nespolehlivosti, nepředvídatelnosti a názorové proměnlivosti. Zajímavý je i fakt, že v Jihomoravském kraji právě TOP 09 volbu hejtmana z hnutí ANO v koalici podporuje.

Martin Kupka

lídr středočeské kandidátky ODS, místopředseda strany

Štítky:
tisková zpráva