6. října 2016

Moje priority pro kraj: silnice a školství

Post krajského zastupitele bude v nadcházejících volbách obhajovat Jan Skopeček (ODS) z Hořovic. Co by se podle něj mělo v kraji především změnit? Odpovídá v rozhovoru.

 
S čím vstupujete do letošních krajských voleb? Co by se podle Vás mělo v příštím období především změnit?
 
Do krajských voleb vstupuji se snahou změnit stávající rudo-oranžovou krajskou koalici KSČM a ČSSD, která našemu regionu neprospívá. Komunisté se socialisty snížili finanční prostředky na střední školy a infrastrukturu, což považuji pro náš region za klíčové oblasti. Proto i v našem volebním programu slibujeme okamžité navýšení prostředků na střední školy o sto milionů korun. Stejně tak je třeba zvýšit prostředky na silnice.
 
V čem byla předchozí role opozičního zastupitele nejsložitější?
 
Neřekl bych, že by byla složitá, poctivě jsme se snažili celé volební období přicházet s alternativními či pozměňujícími návrhy, které by vedly k rozvoji Středočeského kraje, ale socialisté s komunisty byli většinou zahleděni do svých receptů, jejichž výsledkem je, že výrazně rostly provozní, takzvané projídací výdaje a naopak se dostatečně neinvestovalo, což je pro rozvoj kraje to nejdůležitější.
 
Co je podle vás současným největším problémem kraje?
 
Na začátku je třeba říci, že žijeme v krásném kraji, kde jsou šikovní a aktivní lidé. Potenciál kraje ale není podle mého názoru plně využíván. Skutečně velkou potíž vidím v dopravě, a to jak v té veřejné hromadné dopravě, tak v kvalitě silnic. Jako ODS chceme dotáhnout integraci veřejné dopravy s hlavním městem Prahou tak, aby bylo možné až do centra Prahy dojet na jednu jízdenku. Chceme budovat silnice a obchvaty měst a především opravovat silnice racionálně, nikoliv najednou tak, abychom například z Berouna znovu udělali dopravní špunt.
 
Jakou mají podle vás roli volby do krajských zastupitelstev v celostátní politice?
 
Primárně jde v těchto volbách samozřejmě o to, kdo bude řídit kraj. Zda bude pokračovat levicová koalice zbytečně utrácející peníze na úkor investic, nebo zda dostane prostor odpovědnější politická reprezentace. Z celostátního hlediska jsou tyto volby referendem o tom, zda si necháme líbit politiku neustálého ukrajování svobody současnou vládou. Myslím tím prolomení domovní svobody kvůli kontrolám kotlů, EET, nebo majetková přiznání s motivací udávat své sousedy. Pokud si lidé váží svobody stejně jako já, nemohou v následujících volbách vládní strany volit.
 
Jak vnímáte předvolební kampaň?
 
Když sleduji senátní kampaň, tak doufám, že vyhraje Jiří Oberfalzer. Našemu regionu se dlouhodobě věnuje a pomáhá už dvanáct let. Snad nad ním nevyhrají pouze peníze a množství bilboardů kandidáta, který se objevil zničeho nic a nemá v našem regionu žádnou historii. V krajské kampani jsem nevěřil svým očím nad letákem ČSSD útočícím na dřívější privatizaci nemocnic. Tato privatizace proběhla v pořádku a zajistila přežití a fungování berounské a hořovické nemocnice ve kvalitě, kterou by kraj nemohl nikdy zajistit. Ve středočeském zdravotnictví se skutečně kradlo, ale až v době vlády sociálního demokrata Davida Ratha, se kterým byl současný Petera v jedné krajské radě. Sociální demokraté by se za to měli stydět a v tomto tématu nemají sebemenší právo útočit na kohokoliv jiného.
 
Co byste vzkázal den před volbami voličům?
 
Chtěl bych voliče k volbám především pozvat. Voliči jsou chytří, nepotřebují od nás příliš radit a určitě se nenechají opít koblihou. Přeji jim, ať vyberou ty nejlepší reprezentanty, pokud možno přímo z našeho regionu Berounska a Hořovicka. Jen tak bude možné zdejším městům a obcím více pomáhat. 
 
 
Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS