29. září 2016

Kvalitu péče dělají ve zdravotnictví hlavně lidé

Zastavení odlivu sester a lékařů ze středočeských nemocnic, rovný přístup ke všem zdravotnickým zařízením a také větší důraz na terénní zdravotnické služby – to je plán ODS pro další 4 roky v této důležité oblasti.

Středočeské ODS se v minulosti podařilo vytvořit síť páteřních oblastních nemocnic a nastartovat jejich další rozvoj. Pod vedením ČSSD a KSČM se ale kvalita péče snižuje. Nejvážnější problém představuje v současnosti odliv lékařů a středního zdravotnického personálu z nemocnic a neodborné vedení resortu. Údaje o klesající úrovni zdravotní péče vedení kraje dokonce samo přiznává v oficiálních materiálech, které předložilo krajskému zastupitelstvu.

Středočeské zdravotnictví se potýká s nedostatkem lékařů a zdravotních sester. V případě středního zdravotnického personálu je situace kritická a některé nemocnice musejí kvůli tomu omezovat provoz některých oddělení nebo je dočasně zavírat. Například v mladoboleslavské nemocnici chybělo v první polovině roku 2016 na 20 lékařů a 50 zdravotních sester.

Situace v některých zařízeních je kritická. ČSSD s KSČM v posledních letech posílaly do nemocnic peníze na ztrátový provoz a na nové vybavení. Zapomněli ale, že kvalitní zdravotnictví dělají především lidé. Proto chceme změnit platový systém lékařů a zdravotních sester. U těch výkonnějších a pracovitějších se musí jejich úsilí odrazit na výplatní pásce. To zabrání odchodu personálu z nemocnic a zdravotnictví se stane na trhu práce konkurenceschopným, tvrdí kandidát ODS na hejtmana Martin Kupka a dodává, že převod krajských nemocnic na akciové společnosti umožnil pružnější a lepší mzdovou politiku. Kraj tuto příležitost ale promarnil. Dnes jsou často tabulkové platy vyšší než odměny v krajských nemocnicích.

Zdravotnictví v kraji se propadá také kvůli netransparentnímu hospodaření nemocnic. Z žádných materiálů není možné odvodit věrohodné údaje o personálu krajských nemocnic, jejich mzdách nebo o vývoji plateb od zdravotních pojišťoven v jednotlivých oborech a jednotlivých nemocničních odděleních.

Peněz není ve zdravotnictví málo, jak to někdy vypadá. Bohužel na nesystémové rozdělování peněz doplácí nejen pacienti, ale i samotní zdravotníci. Chceme také, aby princip financování pražských zdravotnických zařízení a středočeských byl stejný. Zároveň chceme prosazovat i rovný přístup ve financování všech zdravotnických zařízení v kraji, bez ohledu na jejich právní formu. Stávající systém financování poskytování zdravotní péče Středočechy poškozuje!“ zdůrazňuje Petr Bendl, poslanec PSP ČR.

 „Chceme klást důraz na rozvoj terénní zdravotnické služby. Její zlepšení a rozšíření s sebou nese v první řadě větší komfort pro pacienty. Ti nebudou muset kvůli všemu dojíždět do nemocnic a dlouhodobější léčbu budou moci absolvovat i v pohodlí domova. Tímto směrem se vydává čím dál více států, protože je efektivnější a pro pacienty pohodlnější,“ dodává předseda kontrolního výboru kraje Jan Skopeček.

Patřičnou pozornost věnují občanští demokraté také dalšímu rozvoji záchranně služby. „Chceme vychytat místa s delší dojezdovou dobou a zajistit i tam co nejrychlejší zásahy bezpečně pod 15 minut,“ slibuje Martin Kupka.