26. srpna 2016

Vrecionová, Bartoš, Antoš: Proti cenzuře internetu se budeme bránit u Ústavního soudu. Návrh podepsalo 21 senátorů

Senátorka Veronika Vrecionová dnes na společné tiskové konferenci s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem a právníkem Markem Antošem z iniciativy Přichází cenzor oznámila, že 21 členů horní komory Parlamentu podepsalo stížnost proti cenzuře internetu, s níž se obrátí na Ústavní soud. Vrecionová požaduje zrušení části zákona, který prosadilo ministerstvo financí. Legislativa umožňuje úředníkům ministerstva zablokovat jakýkoliv web.

  
„Andrej Babiš protlačil další zákon, jenž posiluje Velkého bratra. Jde o významné omezení svobody lidí, kteří tak ztrácí právo na informace dostupné na síti. Největší chybu vidím v tom, že nikým nevolení úředníci ministerstva financí mohou svévolně zablokovat jakýkoliv web. Andrej Babiš má díky zákonu mocný nástroj, jímž může eliminovat svou konkurenci a jemu nepohodlné informace. Naplňuje se tak scénář románu George Orwella 1984, který byl ale napsán jako varování, nikoliv jako manuál k vládnutí. To by si měl ministr financí uvědomit. Proto jsem ráda, že se mi podařilo přesvědčit 21 senátorů, aby podepsali stížnost, s níž se obrátíme na Ústavní soud. Věřím, že se soudci postaví na stranu demokracie a svobody a zákon zruší,“ říká senátorka Veronika Vrecionová.
 
„Pirátská strana se od počátku staví proti snahám kohokoliv ovládnout internet - jedno z posledních svobodných médií, kde neplatí primární vliv majitelů vydavatelských domů či televizních a rozhlasových stanic ani cenzura prosazovaná některými vládními politiky. Jakékoliv podobné tendence jsme historicky atakovali, pokud se objevily v libovolných zákonech, ale i v rámci chování největších poskytovatelů internetového připojení. Vždy úspěšně. Velmi špatný a širokým spektrem profesionálů kritizovaný zákon o hazardu, který připravil ministr Babiš s vybranou skupinou certifikovaných loterijních lobbistů, jimž pak ministerstvo dle vlastního uvážení a bez jakékoliv kontroly bude klestit cestu do peněženek hráčů, což je v rozporu s původním odůvodněním regulačního zásahu, se nám však v Poslanecké sněmovně ani v Senátu zastavit nepodařilo. Doufám, že tato naše společná iniciativa najde u Ústavního soudu slyšení a racionalita zvítězí nad amatérismem, diletantstvím a zjevnou účelovostí této legislativy," komentuje společnou aktivitu předseda Pirátů Bartoš, který po celou dobu vzniku legislativy s ministrem Babišem o finální znění zápasil nejen v diskuzích.
 
„Návrh na zrušení části zákona předkládá skupina senátorů, které odbornou podporu poskytla iniciativa Přichází cenzor. Podání k Ústavnímu soudu připravila advokátní kancelář Weinhold Legal, jež také bude senátory před Ústavním soudem zastupovat. Napadenou úpravu považujeme za nebezpečný precedens, protože v České republice vůbec poprvé zavádí možnost, aby stát určoval, na jaké stránky se smějí či nesmějí připojovat uživatelé internetu. Domníváme se, že taková snaha je v rozporu s čl. 17 odst. 3 Listiny základních práva a svobod, podle něhož je cenzura nepřípustná. Kromě toho však napadená ustanovení zákona považujeme také za značně nepromyšlená. Projevuje se to například tím, že zákon zavádí a používá úplně nové pojmy, které však nikde nedefinuje,“ dodává právník Marek Antoš z iniciativy Přichází cenzor.